Čokoladni balon desert

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 280 ml vrhnja za šlag 35% masti
  • 20 ml Baileys likera
  • 320 g kvalitetne mliječne čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag 35% masti
  • 1 žlica Baileys likera
  • 250 g kvalitetne crne čokolade
  • 3 balona
  • vrećica za šlag ili vrećica sa zip zatvaračem
  • selotejp
  • 1 pakiranje keksića od maslaca (butter cookies)

Priprema

  • Otopite čokoladu djelomično i onda miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Zatim izlijte čokoladu na napuhan balon kako biste dobili kružni oblik. Ostavite ga u hladnjaku da se stisne. Napravite desert od čokoladne kreme i keksića. Stavite kavez preko keksića.
  • Priprema: Čokoladna krema
  • Spojite vrhnje za šlag s likerom. Otopite mliječnu čokoladu i držite je toplom (između 55 i 60°C).
  • Mali dio vrhnja za šlag pomiješajte sa čokoladom da se zgusne i zatim dodajte ostatak vrhnja.
  • Krema od tučenog vrhnja-Dodajte liker vrhnju za šlag i dobro izmiješajte. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
  • Čokoladni kavez-Kako biste napravili vrećicu za šlag, uzmite komad papira za pečenje i savijte ga u oblik trokuta. Papir zamotajte oko prsta i zavrčite dok se krajevi ne spoje. Kraj savijte prema unutra kako biste učvrstili kupu. Napušite balon dovoljno velik da dobije oblik posude. (trebao bi biti veći od posude u koju ćete ga staviti). Stavite balon u posudu i učvrstite ga selotejpom.
  • Otopite crnu čokoladu i umiješajte da se sve dobro otopi. Otopite čokoladu i umiješajte i nju da se dobro rastopi. Stavite čokoladu u vrećicu za šlag ili u zip vrećicu. Odrežite mali kraj i iscijedite čokoladu po površini balona kružnom putanjom. Uz pomoć tupog noža obilježite liniju u čokoladi kako biste bili sigurni da imate jednaku raspoređenost. Ostavite u hladnjaku na 5 minuta da očvrsne. Balon ispušite tako što ćete ga zarezati škarama. Polako ispuštajte zrak iz balona. Izvadite balon iz posude i skinite čokoladni kavez. Držite na sobnoj temperaturi (ne većoj od 24°C).
  • Spajanje-Pokrijte okruglu posudu od 18 cm papirom za pečenje. Stavite malo čokoladne kreme u posudu. Dodajte sloj keksa na kremu, zatim još jedan sloj kreme. Dodajte još jedan sloj keksa. Nastavite slagati slojeve do vrha posude. Staviti u zamrzivač da se stisne. Izvadite iz zamrzivača i skinite posudu. Desert stavite u hladnjak najmanje 3 sata , dok ne bude spremno za serviranje. Prije serviranja prekrijte s kremom od tučenog vrhnja i stavite čokoladni kavez preko.

Povezani recepti

Vidi sve