Čokoladna torta s višnjama i čilijem

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 200 g tamne čokolade
  • 270 g maslaca
  • 10 jaja
  • 200 g grubo mljevenih lješnjaka
  • 4 jušne žlice šećera
  • 3 jušne žlice kakaa u prahu
  • 3 žličice mljevenog čilija
  • 250 g smrznutih višanja
  • 50 g pistacije

Priprema

  • 1. Stavite vodu da prokuha.
  • 2. Na lonac s vrućom vodom stavite manju posudu.
  • 3. U posudu natrgajte čokoladu.
  • 4. Dodajte 250 g maslaca.
  • 5. Polako miješajte i ostavite da se čokolada i maslac rastope.
  • 6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 7. Uzmite dvije posude.
  • 8. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  • 9. Bjelanjke istucite u snijeg.
  • 10. U žumanjke umiješajte čokoladu s maslacem, lješnjake, kakao i šećer.
  • 11. Snijeg od bjelanjaka polako umiješajte u preostale sastojke.
  • 12. Uzmite posudu.
  • 13. U posudu stavite višnje, 20 g maslaca i žlicu šećera.
  • 15. Kuhajte dok višnje ne puste sok i ne omekšaju.
  • 16. U kalup za torte ulijte polovicu smjese za tijesto.
  • 17. Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta.
  • 18. Izvadite tortu iz pećnice.
  • 19. Prelijte je višnjama i preostalim dijelom smjese za tortu.
  • 20. Pecite u pećnici otprilike 10 minuta.
  • 21. Na tavi prepržite pistacije.
  • 22. Izvadite tortu iz pećnice i pospite je sa sasvim malo krupne soli.
  • 23. Pospite je čilijem.
  • 24. Pospite je pistacijama.
  • 25. Ostavite je da se otprilike 30 minuta hladi na sobnoj temperaturi.
  • 26. Nekoliko je sati ostavite da stoji u hladnjaku.

Povezani recepti

Vidi sve