Čokoladna torta s višnjama i čilijem
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 270 g maslaca
- 10 jaja
- 200 g grubo mljevenih lješnjaka
- 4 jušne žlice šećera
- 3 jušne žlice kakaa u prahu
- 3 žličice mljevenog čilija
- 250 g smrznutih višanja
- 50 g pistacije
Priprema
- 1. Stavite vodu da prokuha.
- 2. Na lonac s vrućom vodom stavite manju posudu.
- 3. U posudu natrgajte čokoladu.
- 4. Dodajte 250 g maslaca.
- 5. Polako miješajte i ostavite da se čokolada i maslac rastope.
- 6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 7. Uzmite dvije posude.
- 8. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- 9. Bjelanjke istucite u snijeg.
- 10. U žumanjke umiješajte čokoladu s maslacem, lješnjake, kakao i šećer.
- 11. Snijeg od bjelanjaka polako umiješajte u preostale sastojke.
- 12. Uzmite posudu.
- 13. U posudu stavite višnje, 20 g maslaca i žlicu šećera.
- 15. Kuhajte dok višnje ne puste sok i ne omekšaju.
- 16. U kalup za torte ulijte polovicu smjese za tijesto.
- 17. Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta.
- 18. Izvadite tortu iz pećnice.
- 19. Prelijte je višnjama i preostalim dijelom smjese za tortu.
- 20. Pecite u pećnici otprilike 10 minuta.
- 21. Na tavi prepržite pistacije.
- 22. Izvadite tortu iz pećnice i pospite je sa sasvim malo krupne soli.
- 23. Pospite je čilijem.
- 24. Pospite je pistacijama.
- 25. Ostavite je da se otprilike 30 minuta hladi na sobnoj temperaturi.
- 26. Nekoliko je sati ostavite da stoji u hladnjaku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha