KORISTIMO NAŠE KOLAČIĆE I KOLAČIĆE TREĆIH OSOBA U SVRHU POBOLJŠANJA NAŠE USLUGE, PRILAGODBE OGLAŠAVANJA VAŠIM POTREBAMA I PAMĆENJA VAŠIH POSTAVKI NA MREŽNOM MJESTU. NASTAVKOM PREGLEDAVANJA PRIHVAĆATE UPOTREBU KOLAČIĆA NA NAŠEM MREŽNOM MJESTU. VIŠE INFORMACIJA (NPR. O TOME KAKO ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE) MOŽETE PRONAĆI U NAŠIM PRAVILIMA O KOLAČIĆIMA.

Ok
advertisement
Napredno pretraživanje emisijaPretraži

Čokoladna torta s maslinovim uljem

Ocjena 0/5

Zagrijati pećnicu na 170°C/325F/plin 3. Namastite kalup za tortu promjera 23cm s malo ulja i dno obložite papirom za pečenje.

Dozirajte i prosijte kakao u zdjelu ili vrč i pjenjačom miješajte u toploj vodi dok ne dobijete glatku, čokoladnu, još rijetku (ali jedva) pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije pa odložite da se malo ohladi.

 

U drugoj maloj zdjeli pomiješajte mljevene bademe (ili brašno), sodu bikarbonu i prstohvat soli.

Stavite šećer, maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje (ili u drugu zdjelu s mikserom po vlastitom izboru) i snažno miksajte oko 3 minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu i čvrstu kremu.

Malo smanjite brzinu i ulijte smjesu s kakaom, cijelo vrijeme miješajući. Kad sve bude sjedinjeno, možete polako dodavati smjesu s mljevenim bademima (ili brašnom).

Sastružite smjesu sa stijenki zdjele i malo promiješajte špatulom, a zatim ulijte ovu tamnu, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina na vrhu još izgleda malo vlažno. Drveni štapić trebao bi izaći uglavnom čist, ali sa nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.

Pustite da se torta hladi u kalupu na žičanoj rešetki 10 minuta, zatim malom metalnom špatulom odvojite rub i otvorite kalup.  Pustite da se potpuno ohladi ili je jedite toplu sa sladoledom.

Za djecu:
da
Za vegetarijance:
da
Iz emisije:
Recept od: Nigella Lawson