Zagrijati
pećnicu na 170°C/325F/plin 3. Namastite kalup za tortu promjera 23cm s malo
ulja i dno obložite papirom za pečenje.
Dozirajte i
prosijte kakao u zdjelu ili vrč i pjenjačom miješajte u toploj vodi dok ne
dobijete glatku, čokoladnu, još rijetku (ali jedva) pastu. Umiješajte ekstrakt
vanilije pa odložite da se malo ohladi.
U drugoj maloj
zdjeli pomiješajte mljevene bademe (ili brašno), sodu bikarbonu i prstohvat
soli.
Stavite šećer,
maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje
(ili u drugu zdjelu s mikserom po vlastitom izboru) i snažno miksajte oko 3
minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu i čvrstu kremu.
Malo smanjite
brzinu i ulijte smjesu s kakaom, cijelo vrijeme miješajući. Kad sve bude
sjedinjeno, možete polako dodavati smjesu s mljevenim bademima (ili brašnom).
Sastružite
smjesu sa stijenki zdjele i malo promiješajte špatulom, a zatim ulijte ovu
tamnu, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi
ne postanu čvrsti, a sredina na vrhu još izgleda malo vlažno. Drveni štapić
trebao bi izaći uglavnom čist, ali sa nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.
Pustite da se
torta hladi u kalupu na žičanoj rešetki 10 minuta, zatim malom metalnom
špatulom odvojite rub i otvorite kalup.
Pustite da se potpuno ohladi ili je jedite toplu sa sladoledom.