Čokoladna torta s maslinovim uljem

Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

 

Sastojci

  • 150 ml običnog maslinovog ulja dodatno za pomašćivanje
  • 50 g kakaa u prahu prosijanog
  • 125 ml kipuće vode
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g mljevenih badema ili 125g oštrog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera u prahu
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 170°C/325F/plin 3. Namastite kalup za tortu promjera 23cm s malo ulja i dno obložite papirom za pečenje.
  • 2. Dozirajte i prosijte kakao u zdjelu ili vrč i pjenjačom miješajte u toploj vodi dok ne dobijete glatku, čokoladnu, još rijetku (ali jedva) pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije pa odložite da se malo ohladi.
  • 3. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte mljevene bademe (ili brašno), sodu bikarbonu i prstohvat soli.
  • 4. Stavite šećer, maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje (ili u drugu zdjelu s mikserom po vlastitom izboru) i snažno miksajte oko 3 minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu i čvrstu kremu.
  • 5. Malo smanjite brzinu i ulijte smjesu s kakaom, cijelo vrijeme miješajući. Kad sve bude sjedinjeno, možete polako dodavati smjesu s mljevenim bademima (ili brašnom).
  • 6. Sastružite smjesu sa stijenki zdjele i malo promiješajte špatulom, a zatim ulijte ovu tamnu, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina na vrhu još izgleda malo vlažno. Drveni štapić trebao bi izaći uglavnom čist, ali sa nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.
  • 7. Pustite da se torta hladi u kalupu na žičanoj rešetki 10 minuta, zatim malom metalnom špatulom odvojite rub i otvorite kalup.  Pustite da se potpuno ohladi ili je jedite toplu sa sladoledom.

Povezani recepti

Vidi sve