Čokoladna torta s maslinovim uljem
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.
Sastojci
- 150 ml običnog maslinovog ulja dodatno za pomašćivanje
- 50 g kakaa u prahu prosijanog
- 125 ml kipuće vode
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 150 g mljevenih badema ili 125g oštrog brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja
Priprema
- 1. Zagrijati pećnicu na 170°C/325F/plin 3. Namastite kalup za tortu promjera 23cm s malo ulja i dno obložite papirom za pečenje.
- 2. Dozirajte i prosijte kakao u zdjelu ili vrč i pjenjačom miješajte u toploj vodi dok ne dobijete glatku, čokoladnu, još rijetku (ali jedva) pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije pa odložite da se malo ohladi.
- 3. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte mljevene bademe (ili brašno), sodu bikarbonu i prstohvat soli.
- 4. Stavite šećer, maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje (ili u drugu zdjelu s mikserom po vlastitom izboru) i snažno miksajte oko 3 minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu i čvrstu kremu.
- 5. Malo smanjite brzinu i ulijte smjesu s kakaom, cijelo vrijeme miješajući. Kad sve bude sjedinjeno, možete polako dodavati smjesu s mljevenim bademima (ili brašnom).
- 6. Sastružite smjesu sa stijenki zdjele i malo promiješajte špatulom, a zatim ulijte ovu tamnu, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina na vrhu još izgleda malo vlažno. Drveni štapić trebao bi izaći uglavnom čist, ali sa nekoliko ljepljivih čokoladnih mrvica.
- 7. Pustite da se torta hladi u kalupu na žičanoj rešetki 10 minuta, zatim malom metalnom špatulom odvojite rub i otvorite kalup. Pustite da se potpuno ohladi ili je jedite toplu sa sladoledom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta