Čokoladna torta bez brašna
Sastojci
- maslac za mašćenje
- Ukrašavanje torte
- maline
- jagode
- crveni ribiz
- kupine
- borovnice
- Biskvit
- 300 g lomljene obične čokolade
- 225 g finog šećera
- 180 ml kipuće vode
- 225 g slanog maslaca narezanog na kockice
- 6 jaja iz slobodnog uzgoja odvojiti
- 1 žličica instantne kave
- 1 velika žlica ekstrakta vanilije
- Krema
- 200 ml crème fraîchea
Priprema
- 1. Namastite i obložite papirom za pečenje kalup s odvojivim dnom promjera 23 cm.
- 2. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 stupnjeva.
- 3. U velikoj posudi multipraktika miksajte čokoladu i šećer dok ne dobijete finu smjesu. Dodajte kipuću vodu, maslac, žumanjke, instantnu kavu i ekstrakt vanilije.
- 4. U staklenoj zdjeli istucite bjelanjke da dobijete čvrsti snijeg te ih potom umiješajte u smjesu s čokoladom.
- 5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u vrućoj pećnici oko 45-55 minuta. Na površini torte nastat će pukotine.
- 6. Nakon što izvadite biskvit iz pećnice, malo će splasnuti. Ali to je u redu – ova torta ni ne treba biti savršena, nego više rustikalna, a sve rupice i nedostatke prekrit ćete creme fraicheom i bobičastim voćem.
- 7. Pustite da se biskvit ohladi te ga stavite u hladnjak na nekoliko sati. Kada ste spremni za serviranje, izvadite ga iz kalupa, premažite creme fraicheom te dodajte maline, jagode i crveni ribiz (ili borovnice i kupine). Također možete odozgo dodati malo naribane čokolade i posuti šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća