Čokoladna torta bez brašna

Sastojci

  • maslac za mašćenje
  • Ukrašavanje torte
  • maline
  • jagode
  • crveni ribiz
  • kupine
  • borovnice
  • Biskvit
  • 300 g lomljene obične čokolade
  • 225 g finog šećera
  • 180 ml kipuće vode
  • 225 g slanog maslaca narezanog na kockice
  • 6 jaja iz slobodnog uzgoja odvojiti
  • 1 žličica instantne kave
  • 1 velika žlica ekstrakta vanilije
  • Krema
  • 200 ml crème fraîchea

Priprema

  • 1. Namastite i obložite papirom za pečenje kalup s odvojivim dnom promjera 23 cm.
  • 2. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 stupnjeva.
  • 3. U velikoj posudi multipraktika miksajte čokoladu i šećer dok ne dobijete finu smjesu. Dodajte kipuću vodu, maslac, žumanjke, instantnu kavu i ekstrakt vanilije.
  • 4. U staklenoj zdjeli istucite bjelanjke da dobijete čvrsti snijeg te ih potom umiješajte u smjesu s čokoladom.
  • 5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u vrućoj pećnici oko 45-55 minuta. Na površini torte nastat će pukotine.
  • 6. Nakon što izvadite biskvit iz pećnice, malo će splasnuti. Ali to je u redu – ova torta ni ne treba biti savršena, nego više rustikalna, a sve rupice i nedostatke prekrit ćete creme fraicheom i bobičastim voćem.
  • 7. Pustite da se biskvit ohladi te ga stavite u hladnjak na nekoliko sati. Kada ste spremni za serviranje, izvadite ga iz kalupa, premažite creme fraicheom te dodajte maline, jagode i crveni ribiz (ili borovnice i kupine). Također možete odozgo dodati malo naribane čokolade i posuti šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve