Čokoladna torta
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 120 g crne čokolade (70%)
- 210 g bademovog brašna
- 10 žutanjaka
- 200 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 10 bjelanjaka
- 400 g crne čokolade 70%
- 400 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla (više od 30% masnoće)
- 375 g crne čokolade 70%
- 150 g jestivog ulja
- 100 g prženih lješnjaka
Priprema
- 1. Za tijesto stavite čokoladu u metalnu posudu i rastopite je u vodenoj kupelji. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Stavite žutanjke, 20 g šećera i sol u posudu za miksanje i tucite oko 5 minuta dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- Bjelanjke i 180 g šećera istucite u snijeg. Rastopljenu čokoladu izlijte u smjesu žutanjaka i pažljivo miješajte. Izlijte smjesu u snijeg od bjelanjaka i miješajte od sredine prema rubu dok okrećete posudu i stružete stjenke. Pažljivo miješajte da zrak ne izađe iz smjese. Na kraju uspite u nekoliko navrata bademovo brašno te ponovno pažljivo promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- 2. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Raspodijelite tijesto u 2 kalupa za torte promjera 16 cm (ili u 1 kalup promjera 24 cm), a dno i stjenke prekrijte papirom za pečenje. Stavite da se tijesto peče oko 20 minuta.
- 3. Za čokoladnu kremu zagrijte vrhnje i njime zalijte čokoladu. Pasirajte dok ne dobijete kremoliku smjesu.
- 4. Razrežite ohlađeni biskvit napola po sredini. Namašćeni papir stavite na stjenke kalupa za pečenje. Na dno stavite oko jedan prst čokoladne kreme. Na to stavite gornje tijesto i to okrenuto. Dobro stisnite tako da krema izađe na stjenke kalupa. Ponovno pokrijte čokoladnom kremom, stavite u sendvič s donjim biskvitom, ponovno okrenete i tako dobro stisnete da izađe krema. Na taj način, na kraju će stjenke torte već biti prekrivene glatkom čokoladnom kremom. Stavite u zamrzivač da se zamrzne.
- 5. Za glazuru zagrijte ulje te ga izlijte po čokoladi. Pasirajte tako da dobijete glatku smjesu. Na sitno narežite orašaste plodove te ih umiješajte u glazuru. Za glazuru je najbolja temperatura od 35 stupnjeva.
- 6. U lim postavite visoku posudu, a na njega tortu. Zalijte je glazurom. Ostavite dvije minute da se stisne. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta