Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. 

Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije. 

Sastojci

  • 120 g crne čokolade (70%)
  • 210 g bademovog brašna
  • 10 žutanjaka
  • 200 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 10 bjelanjaka
  • 400 g crne čokolade 70%
  • 400 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla (više od 30% masnoće)
  • 375 g crne čokolade 70%
  • 150 g jestivog ulja
  • 100 g prženih lješnjaka

Priprema

  • 1. Za tijesto stavite čokoladu u metalnu posudu i rastopite je u vodenoj kupelji. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Stavite žutanjke, 20 g šećera i sol u posudu za miksanje i tucite oko 5 minuta dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  • Bjelanjke i 180 g šećera istucite u snijeg. Rastopljenu čokoladu izlijte u smjesu žutanjaka i pažljivo miješajte. Izlijte smjesu u snijeg od bjelanjaka i miješajte od sredine prema rubu dok okrećete posudu i stružete stjenke. Pažljivo miješajte da zrak ne izađe iz smjese. Na kraju uspite u nekoliko navrata bademovo brašno te ponovno pažljivo promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Raspodijelite tijesto u 2 kalupa za torte promjera 16 cm (ili u 1 kalup promjera 24 cm), a dno i stjenke prekrijte papirom za pečenje. Stavite da se tijesto peče oko 20 minuta.
  • 3. Za čokoladnu kremu zagrijte vrhnje i njime zalijte čokoladu. Pasirajte dok ne dobijete kremoliku smjesu.  
  • 4. Razrežite ohlađeni biskvit napola po sredini. Namašćeni papir stavite na stjenke kalupa za pečenje. Na dno stavite oko jedan prst čokoladne kreme. Na to stavite gornje tijesto i to okrenuto. Dobro stisnite tako da krema izađe na stjenke kalupa. Ponovno pokrijte čokoladnom kremom, stavite u sendvič s donjim biskvitom, ponovno okrenete i tako dobro stisnete da izađe krema. Na taj način, na kraju će stjenke torte već biti prekrivene glatkom čokoladnom kremom. Stavite u zamrzivač da se zamrzne.
  • 5. Za glazuru zagrijte ulje te ga izlijte po čokoladi. Pasirajte tako da dobijete glatku smjesu. Na sitno narežite orašaste plodove te ih umiješajte u glazuru. Za glazuru je najbolja temperatura od 35 stupnjeva.
  • 6. U lim postavite visoku posudu, a na njega tortu. Zalijte je glazurom. Ostavite dvije minute da se stisne. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve