Opis

Način pripreme:

1. Za tijesto stavite čokoladu u metalnu posudu i rastopite je u vodenoj kupelji. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Stavite žutanjke, 20 g šećera i sol u posudu za miksanje i tucite oko 5 minuta dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Bjelanjke i 180 g šećera istucite u snijeg. Rastopljenu čokoladu izlijte u smjesu žutanjaka i pažljivo miješajte. Izlijte smjesu u snijeg od bjelanjaka i miješajte od sredine prema rubu dok okrećete posudu i stružete stjenke. Pažljivo miješajte da zrak ne izađe iz smjese. Na kraju uspite u nekoliko navrata bademovo brašno te ponovno pažljivo promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

2. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Raspodijelite tijesto u 2 kalupa za torte promjera 16 cm (ili u 1 kalup promjera 24 cm), a dno i stjenke prekrijte papirom za pečenje. Stavite da se tijesto peče oko 20 minuta.

3. Za čokoladnu kremu zagrijte vrhnje i njime zalijte čokoladu. Pasirajte dok ne dobijete kremoliku smjesu.  

4. Razrežite ohlađeni biskvit napola po sredini. Namašćeni papir stavite na stjenke kalupa za pečenje. Na dno stavite oko jedan prst čokoladne kreme. Na to stavite gornje tijesto i to okrenuto. Dobro stisnite tako da krema izađe na stjenke kalupa. Ponovno pokrijte čokoladnom kremom, stavite u sendvič s donjim biskvitom, ponovno okrenete i tako dobro stisnete da izađe krema. Na taj način, na kraju će stjenke torte već biti prekrivene glatkom čokoladnom kremom. Stavite u zamrzivač da se zamrzne.

5. Za glazuru zagrijte ulje te ga izlijte po čokoladi. Pasirajte tako da dobijete glatku smjesu. Na sitno narežite orašaste plodove te ih umiješajte u glazuru. Za glazuru je najbolja temperatura od 35 stupnjeva.

6. U lim postavite visoku posudu, a na njega tortu. Zalijte je glazurom. Ostavite dvije minute da se stisne. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi.

Sastojci

Za čokoladno tijesto

  • 120 g crne čokolade (70%)
  • 210 g bademovog brašna
  • 10 žutanjaka
  • 200 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 10 bjelanjaka

Za čokoladnu kremu

  • 400 g crne čokolade 70%
  • 400 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla (više od 30% masnoće)

Za glazuru

  • 375 g crne čokolade 70%
  • 150 g jestivog ulja
  • 100 g prženih lješnjaka

Povezani recepti