Čokoladna salama

Čokoladna salama

Opis

Hrskavi bademi 

Zagrijte pećnicu na 160°C. Skuhajte šećer i vodu u lončiću dok se šećer ne rastopi. Stavite bademe u posudu. Prelijte sirup od šećera preko badema i promiješajte. Stavite bademe na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu. Okrećite bademe svakih pet minuta kako bi se ravnomjerno ispekli. Pecite bademe 15 do 18 minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Salama

Zagrijte pećnicu na  160°C i u njoj pecite pistacije 8 do 10 minuta. Izvadite pistacije iz pećnice i stavite ih sa strane. Otopite čokoladu u posudi dok se ne rastopi do pola. U lončić stavite vrhnje za šlag. Kad prokuha, odmah dodajte kondenzirano mlijeko dok je lončić još na vatri. Miješajte lagano minutu. Dodajte čokoladu i miješajte kako bi se sve sjedinilo. Zatim skinite lončić s vatre. Prelijte smjesu u posudu i dodajte pistacije, bademe, kekse i višnje. Miješajte dok se sve ne sjedini.

Stavite papir za pečenje i pospite ga šećerom u prahu. Stavite smjesu na papir i oblikujte ga u deblo. Pomoću papira za pečenje podignite stranice i zamotajte je dok ne dobijete oblik salame. Ostavite je u papiru za pečenje. Prekrijte salamu plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na tri do četiri sata. Odmotajte salamu  i uvaljajte je u šećer u prahu. Narežite prije nego što poslužite.

Sastojci

Hrskavi bademi

  • 35 g šećera
  • 25 ml vode
  • 125 g badema isjeckanih na štapiće

Salama

  • 40 g pistacija
  • 200 g kvalitetne tamne čokolade
  • 38 ml vrhnja za šlag
  • 180 ml kondenziranog mlijeka
  • 60 g isjeckanog keksa
  • 25 g isjeckanih kandiranih višanja
  • šećer u prahu za ukrašavanje
  • 68 g 68 g hrskavih badema (recept iznad)

Povezani recepti