Odrezak i stilton pita Warwicka Davisa
Recept iz: Jamie Oliver
Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.
Sastojci
- 1.2 kg komad odreska i/ili od prsa
- 3 vrhom pune žlice brašna
- maslinovo ulje
- 2 crveni luk
- 2 mrkve
- 4 štapića celera
- 4 svježa lista lovora
- 400 g krumpira
- 400 ml crnog vina
- 1.2 litre kvalitetnog organskog goveđeg temeljca
- 100 g Stilton sira
- 1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja
- Pecivo
- 400 g brašna plus još za posipanje
- 200 g slanog maslaca (hladnog)
- 4 grančice svježeg ružmarina
- ½ svežnja svježeg timijana (15g)
- ½ svežnja svježeg origana (15g)
Priprema
- 1. Narežite govedinu na komade od 2.5cm, a zatim posipajte brašnom i s malo morske soli i crnog papra.
- 2. Pokapajte 2 žlice ulja u veliku tavu na vatri srednje jačine i popržite govedinu sa svih strana. Izvadite je na tanjur, a tavu ostavite na vatri.
- 3. Ogulite i grubo nasjeckajte luk, mrkve i celer. Dodajte u tavu s lovorovim listom, i kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša te povremeno miješajte. Izvadite iz tave i stavite na tanjur s mesom.
- 4. U međuvremenu ogulite krumpir i nasjeckajte ga na kockice od 1cm. Nalijte vino u praznu tavu i ostavite dok dopola ne ispari, zatim dodajte meso i omekšalo povrće natrag u tavu skupa s krumpirima.
- 5. Ulijte temeljac, neka zakipi, a zatim smanjite vatru na srednju do slabiju i kuhajte 2 sata i 30 minuta ili sve dok meso ne postane mekano, dodajući vodu da se razrijedi ako je potrebno. Jednom kad je skuhano, začinite po želji i ostavite da se ohladi.
- 6. Za tijesto, ubacite brašno i dobar prstohvat morske soli u mikser, na kockice narežite i dodajte maslac, a onda miješajte dok se ne prožme. Uberite i grubo nasjeckajte lišće biljaka, dodajte u mikser skupa sa 100ml ledeno hladne vode te opet miksajte dok se ne oblikuje grubo tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- 7. Prethodno zagrijte pećnicu na 170ºC/325ºF/plinsku na 3 te lagano nauljite okrugli lim za torte niskog ruba veličine 20cm.
- 8. Izvaljajte dvije trećine tijesta po čistoj i brašnom posipanoj površini do debljine od 2mm. Lagano zarolajte oko valjka te ga odrolajte nad metalnim kalupom tako da stane u kalup. Zakrpajte rupe i poravnajte rubove.
- 9. Žlicom raspodijelite dvije trećine ohlađenog nadjeva (zamrznite ostatak i poslužite kao složenac neki drugi dan). Izmrvite Stilton i rubove tijesta premažite istučenim jajetom.
- 10. Izvaljajte preostalo tijesto tako da bude nešto veće od lima te prekrijte pitu, poravnavajući rubove tako da se spoje. u sredini napravite mali urez kako bi para mogla van. Preostalo tijesto iskoristite za ukrašavanje pite, ako želite.
- 11. Gornju površinu premažite smjesom jajeta i mlijeka, a zatim ispecite u donjem dijelu pećnice 45 minuta do jedan sat ili dok tijesto ne postane smeđe, a pita ne ispušta paru. Ostavite sa strane 30 minuta, a zatim poslužite. Izvrsna je s kremastim pire krumpirom, dodatnim umakom i na pari kuhanim sezonskim povrćem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada