Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1/2 šalice maslaca, sobne temperature (oko 100 g)
  • 2 žlice sitno nasjeckane ljutike
  • 1 češanj češnjaka, nariban
  • 1 žlica nasjeckanog čilija chipotle, u marinadi adobo
  • 1 žlica listića svježe majčine dušice
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike
  • 1 odrezak ribeye, na kosti (težine oko 650 g i debljine oko 3 1/2 cm)
  • sol
  • 1 šalica panko mrvica (krupnih japanskih krušnih mrvica)
  • 3/4 šalice svježe ribanog parmezana (oko 85 g)
  • 1 češanj češnjaka, nariban
  • 2 veće rajčice, poprečno prerezane na polovice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 kg šparoga, uklonite drvenasti dio stabljika
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sitno naribana korica 1/2 limuna
  • 1/4 žličice ljuskica čilija

Priprema

  • 1. U zdjeli miješanjem sjedinite maslac, ljutiku, češnjak, čili, majčinu dušicu i mljevenu papriku. Posolite ih i popaprite po ukusu.
  • 2. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan i češnjak. Rajčice sa svih strana dobro obložite 1 žlicom maslinovog ulja pa ih s prerezanom stranom prema gore rasporedite na manji lim za pečenje.
  • 3. Rajčice posolite i popaprite pa na vrh svake obilno nagomilajte smjesu krušnih mrvica i parmezana. Pokapajte ih s preostalom žlicom maslinovog ulja. Pecite ih dok po vrhu ne dobiju rumenu koricu i posve omekšaju.
  • 3. Šparoge u velikoj zdjeli obložite maslinovim uljem, koricom limuna i ljuskicama čilija. Posolite ih i popaprite.
  • 4. Odrezak 30 minuta prije pečenja izvadite na sobnu temperaturu.
  • 5. Roštilj-tavu promjera 30 cm zagrijte na umjereno jakoj vatri. Papirnatim ručnikom osušite odrezak pa ga obilno nasolite. Odrezak ne paprite da papar ne zagori na tavi.
  • 6. Odrezak 2 minute sa svake strane zapecite na jakoj vatri pa ga premjestite na rešetku za hlađenje postavljenu na lim za pečenje. Pustite da odrezak 5 minuta odleži. Još 2 puta jednako dugo pecite i odmarajte odrezak. Gotov odrezak treba biti tamnosmeđ i karameliziran po vrhu i dnu, a slabije pečen u središtu.
  • 7. Vatru smanjite na umjereno jaku. Povrh odreska stavite grumen aromatičnog maslaca. Pecite ga i zalijevajte rastopljenim maslacem još 5 minuta ili dok termometrom za meso u središtu odreska ne očitate temperaturu od 54 °C za slabije pečen odrezak. Premjestite ga na rešetku za hlađenje postavljenu na lim za pečenje i ostavite 5 minuta odležati.
  • 8. Vrh odreska prekrijte s još aromatičnog maslaca. Poprečno ga narežite na ploške debljine 1 cm i poslužite s preostalim aromatičnim maslacem.
  • 9. Dok se odrezak odmara, na istoj roštilj-tavi zapecite šparoge. Pecite ih 5 minuta ili dok ne postanu hrskave i mjestimično porumene.
  • 10. Narezan odrezak, rajčice i šparoge rasporedite na četiri tanjura. Posolite ih i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve