Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Čim se maslac počne pjeniti dodajte jabuke i cimet i kuhajte 2 minute, okrećući jabuke kako bi bile jednoliko prekrivene maslacem.

Pospite šećerom i lagano kuhajte daljnjih 6 minuta. Okrenite jabuke svake dvije minute i karemelizirajte ih sa svih strana. Uklonite s vatre i stavite na stanu.

Za crumble osnovu, grubo izmrvite sve kekse u veće komade (mrvite ih rukama, a komadi mogu biti različitih veličina). Stavite ih u zdjelu i prelijte medom. Koristeći 2 žlice izmiješajte kekse kako bi se dobro natopili.

Podijelite mješavinu keksa na 4 tanjura i raširite u disk oko 10 cm u promjeru. Stavite tanjure u hladnjak dok ne skuhate jabuke.

Tavu s jabukama stavite na jaku vatru oko 30 sekundi. Skinite je s vatre i prelijte amarettom. Ako imate plamenik, tavu ukosite prema plamenu (pazite da su vam tijelo i glava daleko od tave). Pustite da alkohol izgori nekih 10 sekundi ili dok plamen ne nestane. Protresite tavu oko 20 sekundi. Ako imate električnu ploču, zapalite alkohol upaljačem za roštilj, zatim vratite tavu na vatru i nastavite kao što je prethodno opisano.

Izvadite tanjure iz hladnjaka i prekrijte crumble mješavinu pripremljenim jabukama. Prelijte ostatkom tekućine iz tave.

Žlicom prelijte mascarpone preko jabuka i pospite s malo cimeta. Poslužite odmah.

Sastojci

  • 50 g slanog maslaca
  • 3 velike jabuke, oguljene, izvađene sredine i izrezane na 6 kriški
  • 1⁄2 žličice mljevenog cimeta, i još za ukrašavanje
  • 2 žlice mekanoga smeđeg šećera
  • 12 hrskavih keksa amaretti (oko 50 g ukupno)
  • 7 digestive keksa (oko 100 g ukupno)
  • 4 žlice tekućega meda
  • 4 žlice amaretta (likera od badema)
  • 100 g mascarpone sira, ocijeđenog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve