Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 600 g goveđe potkoljenice, narezane na komade otprilike 6 cm  duge, 3 cm široke i  2 cm debljine
  • 750 ml gustog kokosovog mlijeka
  • 1 žlica biljnog ulja
  • ¾–1 žličica soli
  • 3 žličica šećera
  • 1 stabljika limunske trave, tučena
  • 3 lista limete makrut
  • 1 list kurkume
  • Riža kuhana na pari, za posluživanje
  • Začinska pasta:
  • 5 cijelih suhih čilija, namočenih u vrućoj vodi 30 minuta ili jedna žličica suhe čili paste
  • 5 kukuija, blago tostiranih
  • 100 g svježih crvenih čilija, stabljike uklonjene, grubo nasjeckano
  • 1 žličica paste od kozica
  • 160 g crvenog azijskog šalot luka, oguljeno i nasjeckano
  • 1 žlica korijandera u prahu (po želji)

Priprema

  • Vrijeme namakanja je 30 minuta
  • 1. Za začinsku pastu, ako koristite sušene čilije, ocijedite ih nakon namakanja u vrućoj vodi, zatim ih narežite na manje komade. Kukuije stavite u mužar i tucite dok ne postanu blago usitnjeni. Dodajte svježi čili i tucite još malo, zatim dodajte sušeni čili i tucite još 3-4 minute ili dok se ne formira pasta.
  • 2. Dodajte pastu od kozica i dobro istucite, zatim dodajte šalot luk i korijander u prahu, ako ga koristite i tucite dok smjesa ne postane glatka. Alternativno, sastojke možete usitniti u procesoru za hranu, dok ne postane glatka pasta.
  • 3. U lonac ili duboku tavu s teškim dnom stavite začinsku pastu s govedinom, preostalim sastojcima i 250 ml vode. Neka zavrije na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 3-4 sata ili dok govedina ne omkeša, a umak se količinski smanji i postane gust.
  • 4. Tijeko kuhanja, možda vam zatreba malo dodatne vode, ako se umak zgusne prije nego govedina omekša. Izvadite limunsku travu, list kurkume i limete, te poslužite s rižom kuhanom na pari.
  • 5. Ukrasite listovima limete i čilijem, ako želite.

Povezani recepti

Vidi sve