Adam Liaw donosi dašak azijske kuhinje u vaš dom.

Sastojci

  • Sastojci
  • 600 g goveđe potkoljenice, narezane na komade otprilike 6 cm  duge, 3 cm široke i  2 cm debljine
  • 750 ml gustog kokosovog mlijeka
  • 1 žlica biljnog ulja
  • ¾–1 žličica soli
  • 3 žličica šećera
  • 1 stabljika limunske trave, tučena
  • 3 lista limete makrut
  • 1 list kurkume
  • Riža kuhana na pari, za posluživanje
  • Začinska pasta:
  • 5 cijelih suhih čilija, namočenih u vrućoj vodi 30 minuta ili jedna žličica suhe čili paste
  • 5 kukuija, blago tostiranih
  • 100 g svježih crvenih čilija, stabljike uklonjene, grubo nasjeckano
  • 1 žličica paste od kozica
  • 160 g crvenog azijskog šalot luka, oguljeno i nasjeckano
  • 1 žlica korijandera u prahu (po želji)

Priprema

  • Vrijeme namakanja je 30 minuta
  • Za začinsku pastu, ako koristite sušene čilije, ocijedite ih nakon namakanja u vrućoj vodi, zatim ih narežite na manje komade. Kukuije stavite u mužar i tucite dok ne postanu blago usitnjeni. Dodajte svježi čili i tucite još malo, zatim dodajte sušeni čili i tucite još 3-4 minute ili dok se ne formira pasta. Dodajte pastu od kozica i dobro istucite, zatim dodajte šalot luk i korijander u prahu, ako ga koristite i tucite dok smjesa ne postane glatka. Alternativno, sastojke možete usitniti u procesoru za hranu, dok ne postane glatka pasta.
  • U lonac ili duboku tavu s teškim dnom stavite začinsku pastu s govedinom, preostalim sastojcima i 250 ml vode. Neka zavrije na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 3-4 sata ili dok govedina ne omkeša, a umak se količinski smanji i postane gust. Tijeko kuhanja, možda vam zatreba malo dodatne vode, ako se umak zgusne prije nego govedina omekša. Izvadite limunsku travu, list kurkume i limete, te poslužite s rižom kuhanom na pari. Ukrasite listovima limete i čilijem, ako želite.

Povezani recepti

Vidi sve