Opis
Priprema:
Nugat od curryja u prahu
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite indijske oraščiće oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med. Zagrijte lonac i bez ulja pržite curry u prahu otprilike minutu. Ulijte med i dobro promiješajte. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte indijske oraščiće. Sačuvajte nešto oraščića za ukrašavanje. Kratko promiješajte.
Namastite kalupe uljem. Dno kalupa prekrijte jestivim papirom. Navlažite radnu površinu i ruke, ali ne previše. Mijesite oraščiće i topli nugat. Podijelite nugat na dva dijela i svaki dio stavite u namašćeni kalup. Pazite da ne ostane zraka (dobro pritisnite smjesu). Pospite preostalim indijskim oraščićima. Ostavite nugat najmanje dva sata da se stvrdne.
Ulje od curryja u prahu
Ulje pomiješajte s curryjem u prahu. Nugat narežite na kriške i namažite uljem od curryja u prahu.
Žele od metvice
Ugrijte vodu i otopite šećer. Metvicu nakidajte i ostavite oko 10 minuta da se natopi u vodi sa šećerom. Zakuhajte sirup od metvice, dodajte agar-agar i kuhajte oko 3 minute da agar počne djelovati. Izlijte sirup, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Izmiksajte tako da dobijete lijepi žele.
Lassi
Đumbir ogulite i narežite. U vrč stavite drobljeni led. Dodajte jogurt, med, ružinu vodicu i žličicu ribanog đumbira. Dobro promiješajte i poslužite uz nugat.
Kritične točke
· prženjem začina oslobađaju se mirisi
· prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera
· glukoza služi zato da nugat bude mekan, ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi
· miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat
· neravan dio okrenite prema gore
· ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi
Sastojci
Nugat od curryja u prahu
- 480 g meda
- 10 g curryja u prahu
- 675 g šećera
- 175 g glukoznog sirupa
- 120 ml vode
- 96 g bjelanjka
- jestivi papir
- 900 g slanih indijskih oraščića
Ulje od curryja u prahu
- 50 ml suncokretova ulja
- 1 žlica curryja u prahu
Žele od metvice
- 225 ml vode
- 25 g šećera
- 4 g agar-agara
- pola svežnja metvice
Lassi (napitak na bazi jogurta)
- 4 cm svježeg đumbira
- 125 g drobljenog leda
- 500 g grčkog jogurta
- 3 žlice meda
- 2 žličice ružine vodice
Dodatne potrepštine
- Termometar
- kalup ili lim za pečenje
- ulje za namašćivanje
- četkica
- zdjela s hladnom vodom