Nugat od curryja u prahu s indijskim oraščićima i ledeno hladnim lassijem

Nugat od curryja u prahu s indijskim oraščićima i ledeno hladnim lassijem

Opis

Priprema:

Nugat od curryja u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite indijske oraščiće oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med. Zagrijte lonac i bez ulja pržite curry u prahu otprilike minutu. Ulijte med i dobro promiješajte. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte indijske oraščiće. Sačuvajte nešto oraščića za ukrašavanje. Kratko promiješajte.

 

Namastite kalupe uljem. Dno kalupa prekrijte jestivim papirom. Navlažite radnu površinu i ruke, ali ne previše. Mijesite oraščiće i topli nugat. Podijelite nugat na dva dijela i svaki dio stavite u namašćeni kalup. Pazite da ne ostane zraka (dobro pritisnite smjesu). Pospite preostalim indijskim oraščićima. Ostavite nugat najmanje dva sata da se stvrdne.

 

Ulje od curryja u prahu

Ulje pomiješajte s curryjem u prahu. Nugat narežite na kriške i namažite uljem od curryja u prahu.

 

Žele od metvice

Ugrijte vodu i otopite šećer. Metvicu nakidajte i ostavite oko 10 minuta da se natopi u vodi sa šećerom. Zakuhajte sirup od metvice, dodajte agar-agar i kuhajte oko 3 minute da agar počne djelovati. Izlijte sirup, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Izmiksajte tako da dobijete lijepi žele.

 

Lassi

Đumbir ogulite i narežite. U vrč stavite drobljeni led. Dodajte jogurt, med, ružinu vodicu i žličicu ribanog đumbira. Dobro promiješajte i poslužite uz nugat.

 

Kritične točke

·        prženjem začina oslobađaju se mirisi

·        prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera

·        glukoza služi zato da nugat bude mekan, ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi

·        miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat

·        neravan dio okrenite prema gore

·        ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi

Sastojci

Nugat od curryja u prahu

  • 480 g meda
  • 10 g curryja u prahu
  • 675 g šećera
  • 175 g glukoznog sirupa
  • 120 ml vode
  • 96 g bjelanjka
  • jestivi papir
  • 900 g slanih indijskih oraščića

Ulje od curryja u prahu

  • 50 ml suncokretova ulja
  • 1 žlica curryja u prahu

Žele od metvice

  • 225 ml vode
  • 25 g šećera
  • 4 g agar-agara
  • pola svežnja metvice

Lassi (napitak na bazi jogurta)

  • 4 cm svježeg đumbira
  • 125 g drobljenog leda
  • 500 g grčkog jogurta
  • 3 žlice meda
  • 2 žličice ružine vodice

Dodatne potrepštine

  • Termometar
  • kalup ili lim za pečenje
  • ulje za namašćivanje
  • četkica
  • zdjela s hladnom vodom

Povezani recepti