Njoki sa šljivama
Recept iz: David Skoko
Krumpir ogulimo, operemo i skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi 15 do 20 min.
Šljive operemo, izvadimo koštice, pošećerimo i dodamo cimet te izmiješamo.
Kuhani krumpir stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 stupnjeva te ugasimo pećnicu i ostavimo krumpir 15 minuta da se iscijedi.
Ocijeđeni krumpir protisnemo u pire i ostavimo ga da se ohladi.
U svaku šljivu dodamo žličicu džema.
Krumpiru dodamo brašno i jaja i zamijesimo tijesto.
Tijesto razvaljamo na debljinu 1 cm i razrežemo na kvadrate dovoljno velike da njima možemo omotati šljive.
Njoke kuhamo (ne pretrpavajući lonac) u kipućoj posoljenoj vodi par minuta dok ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju kuhamo još 2 minute.
Pomiješamo maslac s preostalom smjesom šećera, cimeta i krušnih mrvica i premjestimo ju u tavu.
Ocijeđene njoke kratko karameliziramo u tavi s krušnim mrvicama, šećerom, maslacem i cimetom i poslužimo.
Mogu se jesti i hladni (ako uspijete odoljeti da ih odmah ne smažete!).
Sastojci
- Namirnice
- 500 g krumpira
- 100 g oštrog brašna
- sol
- 1 jaje
- 1 kg šljiva
- cimet
- 200 g šećera
- 200 g krušnih mrvica
- 100 g džema od šljiva
- 50 g maslaca
- 50 g ulja
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima