Njoki sa šljivama
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 500 g krumpira
- 100 g oštrog brašna
- sol
- 1 jaje
- 1 kg šljiva
- cimet
- 200 g šećera
- 200 g krušnih mrvica
- 100 g džema od šljiva
- 50 g maslaca
- 50 g ulja
Priprema
- 1. Krumpir ogulimo, operemo i skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi 15 do 20 min.
- 2. Šljive operemo, izvadimo koštice, pošećerimo i dodamo cimet te izmiješamo.
- 3. Kuhani krumpir stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 stupnjeva te ugasimo pećnicu i ostavimo krumpir 15 minuta da se iscijedi.
- 4. Ocijeđeni krumpir protisnemo u pire i ostavimo ga da se ohladi.
- 5. U svaku šljivu dodamo žličicu džema.
- 6. Krumpiru dodamo brašno i jaja i zamijesimo tijesto.
- 7. Tijesto razvaljamo na debljinu 1 cm i razrežemo na kvadrate dovoljno velike da njima možemo omotati šljive.
- 8. Njoke kuhamo (ne pretrpavajući lonac) u kipućoj posoljenoj vodi par minuta dok ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju kuhamo još 2 minute.
- 9. Pomiješamo maslac s preostalom smjesom šećera, cimeta i krušnih mrvica i premjestimo ju u tavu.
- 10. Ocijeđene njoke kratko karameliziramo u tavi s krušnim mrvicama, šećerom, maslacem i cimetom i poslužimo.
- 11. Mogu se jesti i hladni (ako uspijete odoljeti da ih odmah ne smažete!).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća