David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 500 g krumpira
  • 100 g oštrog brašna
  • sol
  • 1 jaje
  • 1 kg šljiva
  • cimet
  • 200 g šećera
  • 200 g krušnih mrvica
  • 100 g džema od šljiva
  • 50 g maslaca
  • 50 g ulja

Priprema

  • 1. Krumpir ogulimo, operemo i skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi 15 do 20 min.
  • 2. Šljive operemo, izvadimo koštice, pošećerimo i dodamo cimet te izmiješamo.
  • 3. Kuhani krumpir stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 stupnjeva te ugasimo pećnicu i ostavimo krumpir 15 minuta da se iscijedi.
  • 4. Ocijeđeni krumpir protisnemo u pire i ostavimo ga da se ohladi.
  • 5. U svaku šljivu dodamo žličicu džema.
  • 6. Krumpiru dodamo brašno i jaja i zamijesimo tijesto.
  • 7. Tijesto razvaljamo na debljinu 1 cm i razrežemo na kvadrate dovoljno velike da njima možemo omotati šljive.
  • 8. Njoke kuhamo (ne pretrpavajući lonac) u kipućoj posoljenoj vodi par minuta dok ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju kuhamo još 2 minute.
  • 9. Pomiješamo maslac s preostalom smjesom šećera, cimeta i krušnih mrvica i premjestimo ju u tavu.
  • 10. Ocijeđene njoke kratko karameliziramo u tavi s krušnim mrvicama, šećerom, maslacem i cimetom i poslužimo.
  • 11. Mogu se jesti i hladni (ako uspijete odoljeti da ih odmah ne smažete!).

Povezani recepti

Vidi sve