Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa
Recept iz: David Skoko
Priprema:
NJOKI
Tvrdu ovčju skutu razmrviti prstima u širokoj staklenoj posudi za miješanje. Dodati 200g pirovog brašna te dobro ručno izmiješati.
Umutiti jaja s crnilom i dodati malo soli. Staviti rukavice i umijesiti čvrstu crnu smjesu za njoke. Smjesu ostaviti u frižideru minimalno 15 min. da „odmori“ prije valjanja.
RAGU
Sipe očistiti i narezati na kockice veličine malog nokta. Crveni luk nasjeckati i staviti da se dinsta u širokom loncu. Kada se luk zacakli dodati sipe, pelate i sjeckani češnjak te pustiti da se rajčica karamelizira sa sipom i lukom. Podliti vinom. Nakon što ishlapi alkohol podliti vodom te dodati lovorov list i par grančica timijana te začiniti solju i paprom.
Zakuhati lonac vode za njoke.
Tijesto za njoke razvaljati u valjak i nasjeći na male njoke.
Njoke kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.
Ocijediti njoke.
Ragu je kuhan nakon 30 min.
Servirati crne njoke s raguom posute s malo grubo sjeckanog peršina.
Sastojci
- Namirnice
- 150 g ovčje skute
- 250 g pirovog brašna
- 2 jaja
- 1 jušna žlica crnila sipe
- 500 g očišćene sipe (750 g neočišćene)
- 2 glavice crvenog luka
- 300 g pelata
- 2 režnja češnjaka
- 3 lista lovora
- vezica svježeg timijana
- vezica svježeg peršina
- 50 ml bijelog vina
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima