Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 150 g ovčje skute
- 250 g pirovog brašna
- 2 jaja
- 1 jušna žlica crnila sipe
- 500 g očišćene sipe (750 g neočišćene)
- 2 glavice crvenog luka
- 300 g pelata
- 2 režnja češnjaka
- 3 lista lovora
- vezica svježeg timijana
- vezica svježeg peršina
- 50 ml bijelog vina
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema
- 1. Tvrdu ovčju skutu razmrviti prstima u širokoj staklenoj posudi za miješanje.
- 2. Dodati 200g pirovog brašna te dobro ručno izmiješati.
- 3. Umutiti jaja s crnilom i dodati malo soli.
- 4. Staviti rukavice i umijesiti čvrstu crnu smjesu za njoke.
- 5. Smjesu ostaviti u frižideru minimalno 15 min. da „odmori“ prije valjanja.
- 6. Sipe očistiti i narezati na kockice veličine malog nokta.
- 7. Crveni luk nasjeckati i staviti da se dinsta u širokom loncu.
- 8. Kada se luk zacakli dodati sipe, pelate i sjeckani češnjak te pustiti da se rajčica karamelizira sa sipom i lukom. Podliti vinom. Nakon što ishlapi alkohol podliti vodom te dodati lovorov list i par grančica timijana te začiniti solju i paprom.
- 9. Zakuhati lonac vode za njoke.
- 10. Tijesto za njoke razvaljati u valjak i nasjeći na male njoke.
- 11. Njoke kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.
- 12. Ocijediti njoke.
- 13. Ragu je kuhan nakon 30 min.
- 14. Servirati crne njoke s raguom posute s malo grubo sjeckanog peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom
Recepti Laura Cassai
Smeđe rižine spirale s raguom od patlidžana
Recepti Donal Skehan
Raštika sa sirom i paprom
Recepti Michela Chiappa
Povrtne lazanje s gljivama