Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa

Priprema:

NJOKI

Tvrdu ovčju skutu razmrviti prstima u širokoj staklenoj posudi za miješanje. Dodati 200g pirovog brašna te dobro ručno izmiješati.

Umutiti jaja s crnilom i dodati malo soli. Staviti rukavice i umijesiti čvrstu crnu smjesu za njoke. Smjesu ostaviti u frižideru minimalno 15 min. da „odmori“ prije valjanja.

RAGU

Sipe očistiti i narezati na kockice veličine malog nokta. Crveni luk nasjeckati i staviti da se dinsta u širokom loncu. Kada se luk zacakli dodati sipe, pelate  i sjeckani češnjak te pustiti da se rajčica karamelizira sa sipom i lukom. Podliti vinom. Nakon što ishlapi alkohol podliti vodom te dodati lovorov list i par grančica timijana te začiniti solju i paprom.

Zakuhati lonac  vode za njoke.

Tijesto za njoke razvaljati u valjak i nasjeći na male njoke.

Njoke kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.

Ocijediti njoke.

Ragu je kuhan nakon 30 min.

Servirati crne njoke s raguom posute s malo grubo sjeckanog peršina.

 

Sastojci

  • Namirnice
  • 150 g ovčje skute
  • 250 g pirovog brašna
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica crnila sipe
  • 500 g očišćene sipe (750 g neočišćene)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 300 g pelata
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 lista lovora
  • vezica svježeg timijana
  • vezica svježeg peršina
  • 50 ml bijelog vina
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve