Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 150 g ovčje skute
  • 250 g pirovog brašna
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica crnila sipe
  • 500 g očišćene sipe (750 g neočišćene)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 300 g pelata
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 lista lovora
  • vezica svježeg timijana
  • vezica svježeg peršina
  • 50 ml bijelog vina
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema

  • 1. Tvrdu ovčju skutu razmrviti prstima u širokoj staklenoj posudi za miješanje.
  • 2. Dodati 200g pirovog brašna te dobro ručno izmiješati.
  • 3. Umutiti jaja s crnilom i dodati malo soli.
  • 4. Staviti rukavice i umijesiti čvrstu crnu smjesu za njoke.
  • 5. Smjesu ostaviti u frižideru minimalno 15 min. da „odmori“ prije valjanja.
  • 6. Sipe očistiti i narezati na kockice veličine malog nokta.
  • 7. Crveni luk nasjeckati i staviti da se dinsta u širokom loncu.
  • 8. Kada se luk zacakli dodati sipe, pelate  i sjeckani češnjak te pustiti da se rajčica karamelizira sa sipom i lukom. Podliti vinom. Nakon što ishlapi alkohol podliti vodom te dodati lovorov list i par grančica timijana te začiniti solju i paprom.
  • 9. Zakuhati lonac  vode za njoke.
  • 10. Tijesto za njoke razvaljati u valjak i nasjeći na male njoke.
  • 11. Njoke kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.
  • 12. Ocijediti njoke.
  • 13. Ragu je kuhan nakon 30 min.
  • 14. Servirati crne njoke s raguom posute s malo grubo sjeckanog peršina.

Povezani recepti

Vidi sve