Nigerijska suya (Pikantni goveđi ražnjići)
- 1 kg goveđeg filea bez sala
- 500 g zrelih rajčica (raznih boja ako je moguće)
- ½ crvenog kupusa
- ½ bijelog kupusa
- 1 crveni luk
- 1 krastavac
- 2 limuna
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
Za marinadu
- 10 uda mahuna (vidi savjet)
- 300 g slanog prženog kikirikija
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1 žličica granula luka
- 1 žličica granula češnjaka
- ½ žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica svježe mljevenog bijelog papra
- 1 žličica paprike
- ¾ žličice čili praha
- ¾ žličice kajenskog papra
- 1 organska riblja ili pileća kocka
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 1 komad đumbira veličine palca
- 1 svježi zeleni čili
- 1 svježa papričica Scotch bonnet
- 1 zelena paprika
- ½ mladog luka
Trebat će vam: 32 drvena ražnjića
Sat vremena prije početka, namočite 32 drvena ražnjića u puno hladne vode.
Tanko narežite govedinu, lagano je spljoštite plosnatom stranom noža i stavite na tanjur. Pokrijte i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.
Za marinadu, zgnječite uda mahune u mužaru. Odstranite i bacite sjemenke, a onda stavite mahune u mikser s kikirikijem i začinima. Umrvite kocku za juhu i miksajte 5-10 minuta u grub prah, povremeno zaustavljajući mikser i miješajući smjesu. Prebacite samljevene začine u veliku zdjelu.
Ogulite i grubo nasjeckajte luk, češnjak i đumbir. Očistite čilije i paprike od sjemenki i grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u mikser i smiksajte u glatku smjesu. Ubacite smjesu u samljevene začine i dobro ih pomiješajte. Okrećite govedinu u marinadi dok ne bude dobro obložena, zatim nataknite 4-5 komada na svaki namočeni ražnjić. Stavite na pladanj, pokrijte i stavite u hladnjak da se mariniraju oko tri sata.Za salatu fino narežite rajčice, a zatim očistite i fino naribajte kupus. Ogulite i fino nasjeckajte luk, a zatim tanko narežite krastavac. Stavite sve u veliku zdjelu uz sok iscijeđenog limuna, malo ekstradjevičanskog maslinova ulja i prstohvat soli i papra.
Unaprijed zagrijte veliku gril tavu na srednjoj vatri. Prelijte ražnjiće s malo maslinova ulja i stavite na tavu 1 do 2 minute dok se fino ne smežuraju i ne zazlate se, okrećući ih redovito (ovo ćete morati raditi u nekoliko navrata). Prelijte s malo ekstradjevičanskog maslinova ulja te poslužite sa salatom i kriškama limuna za cijeđenje.JAMIEJEV SAVJET:
Uda mahune daju divno oštar, papren okus jelima
i puno se koriste u zapadnoafričkoj kuhinji. Ako ih ne možete nabaviti,
sečuanski papar je sličnog okusa.