Nigerijska suya (Pikantni goveđi ražnjići)

Nigerijska suya (Pikantni goveđi ražnjići)

Opis

Ovi pečeni goveđi ražnjići jedu se ravno s roštilja, popularna su nigerijska ulična hrana i jako su ukusni.
  • 1 kg goveđeg filea bez sala
  • 500 g zrelih rajčica (raznih boja ako je moguće)
  • ½ crvenog kupusa
  • ½ bijelog kupusa
  • 1 crveni luk
  • 1 krastavac
  • 2 limuna
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje 

Za marinadu

  • 10 uda mahuna (vidi savjet)
  • 300 g slanog prženog kikirikija
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica granula luka
  • 1 žličica granula češnjaka
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica svježe mljevenog bijelog papra
  • 1 žličica paprike
  • ¾ žličice čili praha
  • ¾ žličice kajenskog papra
  • 1 organska riblja ili pileća kocka
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 komad đumbira veličine palca
  • 1 svježi zeleni čili
  • 1 svježa papričica Scotch bonnet
  • 1 zelena paprika
  • ½ mladog luka

Trebat će vam: 32 drvena ražnjića

Sat vremena prije početka, namočite 32 drvena ražnjića u puno hladne vode.

Tanko narežite govedinu, lagano je spljoštite plosnatom stranom noža i stavite na tanjur. Pokrijte i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.

Za marinadu, zgnječite uda mahune u mužaru. Odstranite i bacite sjemenke, a onda stavite mahune u mikser s kikirikijem i začinima. Umrvite kocku za juhu i miksajte 5-10 minuta u grub prah, povremeno zaustavljajući mikser i miješajući smjesu. Prebacite samljevene začine u veliku zdjelu.

Ogulite i grubo nasjeckajte luk, češnjak i đumbir. Očistite čilije i paprike od sjemenki i grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u mikser i smiksajte u glatku smjesu. Ubacite smjesu u samljevene začine i dobro ih pomiješajte. Okrećite govedinu u marinadi dok ne bude dobro obložena, zatim nataknite 4-5 komada na svaki namočeni ražnjić. Stavite na pladanj, pokrijte i stavite u hladnjak da se mariniraju oko tri sata.

Za salatu fino narežite rajčice, a zatim očistite i fino naribajte kupus. Ogulite i fino nasjeckajte luk, a zatim tanko narežite krastavac. Stavite sve u veliku zdjelu uz sok iscijeđenog limuna, malo ekstradjevičanskog maslinova ulja i prstohvat soli i papra.

Unaprijed zagrijte veliku gril tavu na srednjoj vatri. Prelijte ražnjiće s malo maslinova ulja i stavite na tavu 1 do 2 minute dok se fino ne smežuraju i ne zazlate se, okrećući ih redovito (ovo ćete morati raditi u nekoliko navrata). Prelijte s malo ekstradjevičanskog maslinova ulja te poslužite sa salatom i kriškama limuna za cijeđenje.

JAMIEJEV SAVJET:

Uda mahune daju divno oštar, papren okus jelima i puno se koriste u zapadnoafričkoj kuhinji. Ako ih ne možete nabaviti, sečuanski papar je sličnog okusa.

Sastojci