Opis

Brusnice i Marsala vino stavite u mali lonac neka zavrije, zatim sklonite s vatre i ostavite sa strane.

Ulje stavite u veliku tavu za prženje ili sličnu tavu s teškim dnom, pržite šalot luk otprilike jednu minutu, zatim dodajte začine i sjeckanu kadulju, dok šalot luk ne omekša.

Istisnite meso iz kobasica, dodajte ga u tavu i razlomite - koristeći drvenu vilicu ili lopaticu - okrečući ga u vrućoj tavi dok ne izgubi ružičastu boju, otprilike pet minuta.

Maknite tavu s vatre i istresite sadržaj u veliku zdjelu, umiješajte brusnice i Marsalu, te ostavite da se hladi. Možete prekriti prozirnom folijom i u ovoj fazi ostaviti u hladnjaku do dva dana.

Kada ste spremni puniti pureća prsa, izvadite zdjelu sa smjesom od kobasica iz hladnjaka.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Maknite foliju sa zdjele, dodajte jaja, parmezan i krušne mrvice i - Ja za ovo koristim ruke - dobro promiješajte.

Ispred sebe položite puretinu. Treba izgledati kao leptir, samo malo mesnatiji. Nadjev stavite prvo na sredinu leptira, gdje je udubljenje, zatim prema vanjskim rubovima, ali ne skroz do kraja (jer će kod pečenja iscuriti) nego jednakomjerno preko cijelog komada mesa.

Oprezno, u jednom brzom ali mirnom pokretu, preklopite jedno "krilo" na drugu stranu, stavite puretinu u veliki lim za pečenje, prsnu kost (ili tamo gdje bi ona trebala biti) okrenite prema gore, tako da je šiljasti kraj okrenut prema vama. Krajeve osigurajte čačkalicama kako nadjev ne bi ispadao van i sve premažite guščjom ili pačjom masti.

Pecite pureća prsa 2-2½ sata, zatim provjerite s termometrom za meso je li gotovo. Kada je gotovo, temperatura treba očitavati 75 C. (Ako ostavljate da opusti, što biste trebali ili da se hladi, možete izvaditi prsa kada termometar očita 73 C - zadržat će toplinu i peći se izvan pećnice).

Napnite mišiće, zatim izvadite na dasku za rezanje, ostavite da opusti barem 20 minuta. Ili ostavite da se ohladi ako je dio velike trpeze.

Prerežite cijeli komad puretine poprijeko, na debele ploške, barem 1-2 cm, kako bi nadjev ostao na mjestu sa svakim rezanjem.

Kada ga stavljate na stol, oko njega ukrasite umakom po izboru: Ja se prisjećam Božića u Italiji gdje bi stavili zdjelicu ili dvije ekstravagantne talijanske mostarde di Cremona odmah do mesa: to je ljuto i slatko voće sa sjemenkama senfa očuvano u sirupu, izgleda sjajno i ima okus slavlja.

 

Sastojci

Za nadjev

  • 100g sušenih brusnica
  • 100 ml Marsala vina
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 2 šalot luka, sitno sjeckanog
  • 1.5 g mljevenih klinčića
  • 3 g mljevenog pimenta
  • 1.4 g sjeckane svježe kadulje
  • 1 kg talijanskih kobasica
  • 2 jaja, umučena
  • 50 g parmezana, ribanog
  • 60 g krušnih mrvica

Za pureća prsa

  • 5 kg purećih prsa, s kosti, raširena, s kožicom
  • 56 g pačje ili guščije masti

Povezani recepti