Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode. 

Sastojci

  • 2 žlice biljnog ulja, dodatno ulje za prženje inćuna i kikirikija
  • 3 velika crvena čilija, bez sjemenki
  • 8 sušenih čilija, bez sjemenki, namačite ih u vrućoj vodi 15 minuta
  • ¼ šalice sušenih inćuna
  • 1 glavica žutog luka
  • 1 stapka limunske trave, samo bijeli dio
  • 2 cm korijena đumbira, oguljenog
  • 4 češnja češnjaka, oljuštena
  • 2 oraščića kukuija
  • 2 cm velik komad belacana (malezijske paste od kozica)
  • ½ šalice ulja
  • ¼ šalice pulpe tamarinda, prelivene s 1 šalicom tople vode
  • 1 žlica palminog šećera
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 šalice jasmin riže
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 3 lista pandana
  • ½ šalice sušenih inćuna (ikan bilis)
  • ¼ šalice kikirikija, bez ljuske, ali s kožicom
  • 1 libanonski krastavac, narezan
  • 1 tvrdo kuhano jaje (8 minuta)

Priprema

  • 1. Operite rižu za rižu s kokosom i stavite je u srednje velik lonac. Dodajte kokosovo mlijeko, prstohvat soli i dovoljno hladne vode da rižu prekrije za 2 cm. U lonac dodajte listove pandana zavezane u čvor. Na umjereno jakoj vatri zakuhajte vodu i nastavite je kuhati dok tekućina ne ispari do vrha riže. Zatim smanjite vatru na najslabiju i poklopite lonac. Rižu kuhajte još 12 minuta pa ugasite vatru i još je 5 minuta ostavite odležati bez otvaranja poklopca.
  • 2. Čilije, inćune, luk, limunsku travu, đumbir, češnjak, oraščiće kukuija i belacan za sambal u blenderu sjedinite u glatku pastu. U tavi ili woku na slaboj ili umjereno jakoj vatri zagrijte biljno ulje pa oko 10 minuta prijajte začinsku pastu da zamiriše i počne se razdvajati ulje. Unutra procijedite vodu u kojoj ste namakali tamarind, pošećerite ih i posolite pa zakuhajte. Pirjajte ih oko 5 minuta dok se sambal ne zgusne i zamiriše. Kušajte ga pa ga po potrebi dosolite i došećerite.
  • 3. Na malo ulja zasebno pržite inćune i kikiriki dok ne porumene.
  • 4. Sambal poslužite uz rižu s kokosom, krastavcem, inćunima, kikirikijem i jajetom.

Povezani recepti

Vidi sve