Nasi lemak
Recept iz: Adam Liaw
Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode.
Sastojci
- 2 žlice biljnog ulja, dodatno ulje za prženje inćuna i kikirikija
- 3 velika crvena čilija, bez sjemenki
- 8 sušenih čilija, bez sjemenki, namačite ih u vrućoj vodi 15 minuta
- ¼ šalice sušenih inćuna
- 1 glavica žutog luka
- 1 stapka limunske trave, samo bijeli dio
- 2 cm korijena đumbira, oguljenog
- 4 češnja češnjaka, oljuštena
- 2 oraščića kukuija
- 2 cm velik komad belacana (malezijske paste od kozica)
- ½ šalice ulja
- ¼ šalice pulpe tamarinda, prelivene s 1 šalicom tople vode
- 1 žlica palminog šećera
- 2 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 2 šalice jasmin riže
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 3 lista pandana
- ½ šalice sušenih inćuna (ikan bilis)
- ¼ šalice kikirikija, bez ljuske, ali s kožicom
- 1 libanonski krastavac, narezan
- 1 tvrdo kuhano jaje (8 minuta)
Priprema
- 1. Operite rižu za rižu s kokosom i stavite je u srednje velik lonac. Dodajte kokosovo mlijeko, prstohvat soli i dovoljno hladne vode da rižu prekrije za 2 cm. U lonac dodajte listove pandana zavezane u čvor. Na umjereno jakoj vatri zakuhajte vodu i nastavite je kuhati dok tekućina ne ispari do vrha riže. Zatim smanjite vatru na najslabiju i poklopite lonac. Rižu kuhajte još 12 minuta pa ugasite vatru i još je 5 minuta ostavite odležati bez otvaranja poklopca.
- 2. Čilije, inćune, luk, limunsku travu, đumbir, češnjak, oraščiće kukuija i belacan za sambal u blenderu sjedinite u glatku pastu. U tavi ili woku na slaboj ili umjereno jakoj vatri zagrijte biljno ulje pa oko 10 minuta prijajte začinsku pastu da zamiriše i počne se razdvajati ulje. Unutra procijedite vodu u kojoj ste namakali tamarind, pošećerite ih i posolite pa zakuhajte. Pirjajte ih oko 5 minuta dok se sambal ne zgusne i zamiriše. Kušajte ga pa ga po potrebi dosolite i došećerite.
- 3. Na malo ulja zasebno pržite inćune i kikiriki dok ne porumene.
- 4. Sambal poslužite uz rižu s kokosom, krastavcem, inćunima, kikirikijem i jajetom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Lora i Stoyan
Složenac od riže i patlidžana
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Shane Delia
Tachin (perzijska dimljena riža)
Recepti Donal Skehan
Curry od patlidžana s rižom od cvjetače i kurkumom