Napoleonov kolač s pastel de nata
Recept iz: Francisco Moreira

Francisco Moreira portugalski je chef koji je radio u raznim luksuznim hotelima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Trenutno predaje umjetnost čokolade na prestižnoj Akademiji za čokoladu u Belgiji.
Sastojci
- 30 g maslaca bez soli, na sobnoj temperaturi
- 30 g šećera u prahu
- 30 g brašna
- 1 bjelanjak
- 1,5 g cimeta u prahu
- 250 g poluobranog mlijeka
- 1 štapić cimeta
- 1 korica limuna
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 15 g kukuruznog škroba
- 5 g brašna
- 25 g maslaca bez soli
- šećera u prahu, količina po želji
- cimet u prahu
Priprema
- Za hrskavo tijesto, u vatrostalnoj posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu. Prekrijte prianjajućom folijom i pustite da odstoji sat vremena.
- Ohlađeno tijesto stavite na posudu obloženu papirom za pečenje. Špatulom razmažite tijesto na nepravilne komade. Razvucite ga što tanje možete. Stavite u pećnicu na 170° i pecite otprilike 5 minuta.
- Za kremu, u posudi zagrijte 250 g mlijeka, cimet i koricu limuna. Pustite da se infuzira 15 minuta.
- U posudi pomiješajte 50 g šećera i 15 g kukuruznog škroba. Dodajte malo mlijeka dok ne dobijete gustu pastu.
- Izvadite cimet i koricu limuna iz mlijeka. Dodajte žumanjke i pomiješajte s ostatkom mlijeka. Upalite vatru i neprestano miješajte dok ne proključa.
- Maknite s vatre, dodajte maslaca i nastavite miješati dok ne dobijete gustu kremu.
- Stavite u hladnjak da se ohladi.
- Stavite kremu između komada tijesta. Ukrasite šećerom i cimetom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća