Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj! 

Sastojci

  • 900 g punomasnog kremastog sira
  • 200 g kristalnog šećera
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
  • 2 žličice paste od vanilije
  • Za slani karamel od meda
  • 50 g maslaca
  • 170 g kristaliziranog meda
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • ½ žličice soli
  • Za podlogu od keksa
  • 150 g običnih keksa, grubo zdrobljenih
  • 75 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 30 g demerara šećera
  • 50 g tamne čokolade, gumbići ili narezani komadići
  • 50 g prepečenih lješnjaka, grubo nasjeckanih

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 160 °C ili 140 °C s kruženjem zraka. Namastite dno okruglog kalupa za tortu promjera 20 cm (ne s odvojivim dnom) i obložite ga papirom za pečenje.
  • 2. U većoj zdjeli miješajte kremasti sir, šećer, kiselo vrhnje, brašno, jaja i pastu od vanilije dok ih dobro ne sjedinite. Ne miješajte ih predugo da u smjesu unesete što manje zraka.
  • 3. Smjesu prelijte u pripremljen kalup, kalupom nekoliko puta lupnite o radnu površinu da oslobodite zarobljen zrak pa zagladite površinu. Pecite je sat vremena na donjoj polici pećnice.
  • 4. Kad istekne sat vremena, otvorite vrata pećnice i ostavite ih blago odškrinuta. Između vrata i pećnice umetnite kuhaču da se ne zatvore i pećnica nastavi polako ispuštati toplinu. Potom isključite pećnicu.
  • 5. Nadjev od sira ne vadite dok se pećnica posve ne ohladi, dobar cheesecake zahtijeva strpljenje. Kada se pećnica ohladi, nadjev od sira premjestite u hladnjak i hladite ga preko noći.
  • 6. Sutradan pripremite slani karamel od meda. Na srednje jakom plamenu u manjoj tavi otopite maslac. Dodajte mu med i 10 minuta krčkajte na srednje jakom plamenu dok karamel ne porumeni. Ako se počne grudati, smanjite plamen.
  • 7. Nakon 10 minuta ulijte slatko vrhnje, promiješajte i ostavite da zavri. Karamel sklonite s plamena i umiješajte sol. Odložite ga dok vam ne zatreba.
  • 8. Kekse za podlogu stavite u zip-vrećicu i vrlo grubo zdrobite. Želite dobru mješavinu većih i manjih grumena te puno mrvica. Vrećicu ispraznite u zdjelu.
  • 9. Otopite maslac i izlijte ga na kekse. Ostavite ih 10 minuta hladiti. Za to vrijeme iz hladnjaka izvadite nadjev od sira i preokrenite ga na tanjur ili pladanj za posluživanje.
  • 10. U zdrobljene kekse s maslacem umiješajte šećer, čokoladu i lješnjake.
  • 11. Ako se karamel previše ohladio, blago ga zagrijte. Cheesecake sastavite naopako: nadjev od sira prelijte karamelom pa ga rahlo pospite mrvicama od keksa. Kekse ne sabijajte, samo ih rastresito nagomilajte po vrhu.
  • 12. Cheesecake narežite na kriške i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve