Naopaki cheesecake
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 900 g punomasnog kremastog sira
- 200 g kristalnog šećera
- 150 ml kiselog vrhnja
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 2 žličice paste od vanilije
- Za slani karamel od meda
- 50 g maslaca
- 170 g kristaliziranog meda
- 300 ml slatkog vrhnja
- ½ žličice soli
- Za podlogu od keksa
- 150 g običnih keksa, grubo zdrobljenih
- 75 g neslanog maslaca, otopljenog
- 30 g demerara šećera
- 50 g tamne čokolade, gumbići ili narezani komadići
- 50 g prepečenih lješnjaka, grubo nasjeckanih
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 160 °C ili 140 °C s kruženjem zraka. Namastite dno okruglog kalupa za tortu promjera 20 cm (ne s odvojivim dnom) i obložite ga papirom za pečenje.
- 2. U većoj zdjeli miješajte kremasti sir, šećer, kiselo vrhnje, brašno, jaja i pastu od vanilije dok ih dobro ne sjedinite. Ne miješajte ih predugo da u smjesu unesete što manje zraka.
- 3. Smjesu prelijte u pripremljen kalup, kalupom nekoliko puta lupnite o radnu površinu da oslobodite zarobljen zrak pa zagladite površinu. Pecite je sat vremena na donjoj polici pećnice.
- 4. Kad istekne sat vremena, otvorite vrata pećnice i ostavite ih blago odškrinuta. Između vrata i pećnice umetnite kuhaču da se ne zatvore i pećnica nastavi polako ispuštati toplinu. Potom isključite pećnicu.
- 5. Nadjev od sira ne vadite dok se pećnica posve ne ohladi, dobar cheesecake zahtijeva strpljenje. Kada se pećnica ohladi, nadjev od sira premjestite u hladnjak i hladite ga preko noći.
- 6. Sutradan pripremite slani karamel od meda. Na srednje jakom plamenu u manjoj tavi otopite maslac. Dodajte mu med i 10 minuta krčkajte na srednje jakom plamenu dok karamel ne porumeni. Ako se počne grudati, smanjite plamen.
- 7. Nakon 10 minuta ulijte slatko vrhnje, promiješajte i ostavite da zavri. Karamel sklonite s plamena i umiješajte sol. Odložite ga dok vam ne zatreba.
- 8. Kekse za podlogu stavite u zip-vrećicu i vrlo grubo zdrobite. Želite dobru mješavinu većih i manjih grumena te puno mrvica. Vrećicu ispraznite u zdjelu.
- 9. Otopite maslac i izlijte ga na kekse. Ostavite ih 10 minuta hladiti. Za to vrijeme iz hladnjaka izvadite nadjev od sira i preokrenite ga na tanjur ili pladanj za posluživanje.
- 10. U zdrobljene kekse s maslacem umiješajte šećer, čokoladu i lješnjake.
- 11. Ako se karamel previše ohladio, blago ga zagrijte. Cheesecake sastavite naopako: nadjev od sira prelijte karamelom pa ga rahlo pospite mrvicama od keksa. Kekse ne sabijajte, samo ih rastresito nagomilajte po vrhu.
- 12. Cheesecake narežite na kriške i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa