Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • 170 g maslaca, omekšalog
  • 165 g smeđeg šećera
  • 5 do 7 šljiva, ovisno o veličini, prepolovljene i otkoštene
  • 200 g šećera
  • 2 velika jaja, odvojena, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 120 ml mlaćenice, sobne temperature

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. U gusanoj tavi promjera 25 cm istopite četiri žlice maslaca sa smeđim šećerom na slaboj vatri. Vilicom ih promiješajte do glatke smjese. Maknite s vatre.
  • 2. Stavite polovice šljiva, prerezanim dijelom prema dolje, na radnu površinu; narežite na kriške debljine tri milimetra. Prebacite svaku krišku u tavu, stvarajući koncentrične krugove koje ste započeli od ruba prema središtu, i neka se kriške preklapaju.
  • 3. U zdjeli od miksera na kojem su nastavci za kremu istucite preostali maslac sa šećerom na srednjoj brzini dok ne postane lagan i prozračan. U maloj zdjeli istucite žumanjke i vaniliju; dodajte maslacu. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. S mikserom na niskoj brzini, dodajte mješavinu brašna maslacu u tri navrata, izmjenjujući se s mlaćenicom i započevši i završivši s brašnom; tucite dok se sve ne poveže. Prebacite smjesu u široku zdjelu.
  • 4. U čistoj posudi s nastavkom za kreme istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne oblikuju nježni vršci, oko dvije minute. Umiješajte jednu trećinu bjelanjaka u smjesu. Nježno umiješajte ostatak bjelanjaka dok se sve ne sjedini. Izlijte tijesto preko šljiva i ravnomjerno ga rasporedite špatulom.
  • 5. Pecite dok gornji dio ne postane smeđ i spužvast kad se nježno stisne u sredini, a čačkalica izađe čista; 50 minuta do jednog sata. Prebacite tavu na podlogu; neka se hladi 20 minuta. Izvadite tortu naopako na tanjur za serviranje i pustite da se potpuno ohladi do posluživanja.
  • Napomena
  • Ako nemate gusanu tavu od 35 cm, upotrijebite okrugli kalup za torte promjera 23 cm i dubine pet. Dok stavljate šljive na dno, zbijte ih što više možete jer će se smanjiti tijekom pečenja.

Povezani recepti

Vidi sve