Naopaka torta od šljiva
Recept iz: Martha Stewart
Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!
Sastojci
- 170 g maslaca, omekšalog
- 165 g smeđeg šećera
- 5 do 7 šljiva, ovisno o veličini, prepolovljene i otkoštene
- 200 g šećera
- 2 velika jaja, odvojena, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 120 ml mlaćenice, sobne temperature
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. U gusanoj tavi promjera 25 cm istopite četiri žlice maslaca sa smeđim šećerom na slaboj vatri. Vilicom ih promiješajte do glatke smjese. Maknite s vatre.
- 2. Stavite polovice šljiva, prerezanim dijelom prema dolje, na radnu površinu; narežite na kriške debljine tri milimetra. Prebacite svaku krišku u tavu, stvarajući koncentrične krugove koje ste započeli od ruba prema središtu, i neka se kriške preklapaju.
- 3. U zdjeli od miksera na kojem su nastavci za kremu istucite preostali maslac sa šećerom na srednjoj brzini dok ne postane lagan i prozračan. U maloj zdjeli istucite žumanjke i vaniliju; dodajte maslacu. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. S mikserom na niskoj brzini, dodajte mješavinu brašna maslacu u tri navrata, izmjenjujući se s mlaćenicom i započevši i završivši s brašnom; tucite dok se sve ne poveže. Prebacite smjesu u široku zdjelu.
- 4. U čistoj posudi s nastavkom za kreme istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne oblikuju nježni vršci, oko dvije minute. Umiješajte jednu trećinu bjelanjaka u smjesu. Nježno umiješajte ostatak bjelanjaka dok se sve ne sjedini. Izlijte tijesto preko šljiva i ravnomjerno ga rasporedite špatulom.
- 5. Pecite dok gornji dio ne postane smeđ i spužvast kad se nježno stisne u sredini, a čačkalica izađe čista; 50 minuta do jednog sata. Prebacite tavu na podlogu; neka se hladi 20 minuta. Izvadite tortu naopako na tanjur za serviranje i pustite da se potpuno ohladi do posluživanja.
- Napomena
- Ako nemate gusanu tavu od 35 cm, upotrijebite okrugli kalup za torte promjera 23 cm i dubine pet. Dok stavljate šljive na dno, zbijte ih što više možete jer će se smanjiti tijekom pečenja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta