Najbolji odrezak i pečeni krumpir s octom (Za spektakularnu večeru vikendom)

Najbolji odrezak i pečeni krumpir s octom (Za spektakularnu večeru vikendom)

Opis

Savršeni odrezak i krumpir koji će vas oboriti s nogu!

  • 1 kg goveđih rebara izrezanih na francuski način, s dobrim slojem masti unutar mišića
  • 1,8 kg krumpira Maris Piper
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje
  • 1 komadić maslaca
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 glavica češnjaka
  • ½ svežnja miješanog začinskog bilja (timijan, origano, ružmarin)
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Za začinjeni ocat
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 50 ml cidera/jabukovače, bijelog vina ili crvenog vinskog octa
  • ½ žličice sjemenki koromača ili sušenih ljuskica čilija

Rabim plastičnu prskalicu da bih poprskao krumpir domaćim aromatiziranim octom -to daje tim hrskavim krumpirima dodatni okus.

Oko oko sat i pol prije početka, izvadite meso iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.

Zagrijte pećnicu na 200 ºC (400 ºF), plinsku na 6. Na vatri zagrijte veliki lim za pečenje. Narežite krumpir na komade veličine 5 cm i kuhajte ga u slanoj vodi 12 min. Ocijedite ih, vratite u lonac i protresite i pustite da ispari. Uklonite lim sa štednjaka, dodajte maslinova ulja, maslaca i grančice ružmarina. Odvojite i zdrobite češnjeve češnjaka, prebacite u lim s krumpirom. Protresite da se sve pomiješa, posolite i stavite peći 45 minuta do jedan sat, dok ne budu zlatni i hrskavi.

Stavite sastojke za začinjeni ocat u prskalicu i odložite za poslije.

Zavežite začinsko bilje za kuhaču i tako napravite kist. Zagrijte tavu koja može u pećnicu na jakom plamenu dok ne bude vrela - 25 min prije nego što su krumpiri gotovi. Dodajte malo maslinova ulja, začinite odrezak i ubacite ga u tavu s masnom stranom prema dolje da se mast istopi. Zapecite ga sa svih strana dok ne posmeđi, oko 8 min, premazujući ga začinskim kistom. Potom ga stavite u pećnicu na 15 min ako želite da bude srednje pečen ili ga pecite po želji, okrećući ga jedanput.

Premjestite na dasku, prelijte sokom iz tave i ostavite da odstoji tri minute. Nekoliko minuta prije kraja pečenja poprskajte krumpir začinjenim octom. Nemojte ga dodati previše, okus mora biti blag. Vratite u pećnicu na 30 s, lagano zgnječite lopaticom, poprskajte s još malo octa i vratite na još koju minutu.

Narežite odrezak na dasci i posolite. Dodajte malo ekstradjevičanskog maslinova ulja u sok koji je meso pustilo, prelijte ga i poslužite sa salatom, pečenim krumpirom i žličicom senfa po želji.

Sastojci