Najbolja purica na svijetu

Način pripreme:

Ako želite pozvati 10-12 osoba na Božić, izaberite puricu težine od 6,5 do 8 kg. Po mogućnosti kupite puricu iz slobodnog uzgoja.

1. Za aromatični maslac narežite brusnice i stavite u tanjur. Dodajte im orunjeni ružmarin, majčinu dušicu i listove kadulje. Naribajte četvrtinu indijskog oraščića i dodajte prstohvat papra. Dodajte maslac i rukama sve promiješajte.

2. Puricu stavite u posudu za pečenje. Utrljajte nadjev počevši od vrata.

3. Ugurajte jednu žlicu između mesa i kože od otvora i pomičite je naprijed-natrag i u stranu koliko možete. Izvadite žlicu i utrljate maslac, pokušajte ga što bolje razmazati. (Ovo možete napraviti dan prije Božića.)

4. Drvenim štapićem ili vezicom ružmarina zatvorite gornji dio otvora purice tako da ga probušite. Na kraju u otvor stavite dvije mandarine, narezane na polovice. Puricu ostavite u hladnjaku nekoliko sati.

5. Prije pečenja purice ugrijte pećnicu na najveću temperaturu. Čim stavite puricu, smanjite malo temperaturu i pecite ovisno o težini. Za svaki kilogram mesa potrebno je 35-40 minuta. Provjerite puricu svakih 30 minuta. Možete je prekriti aluminijskom folijom ako se počne sušiti ili previše potamni.

6. Izvadite puricu iz pećnice i ostavite da malo odstoji. Podignite je tako da iz nje isteče sav sok (sačuvajte ga) u posudu za pečenje i stavite je na veliki tanjur. Pokrijte je folijom, a zatim krpama i ostavite je da stoji dva sata.

7. Nožem odrežite noge od tijela. Zatim batak odvojite od zabatka tako da prerežete dio koji ih spaja. Drugi način rezanja purice jest nožem po sredini na dvije polovice, prateći kralježnicu po sredini tijela. Zatim se meso reže na kriške.

8. Narezano meso zalijte umakom Gravy i poslužite sa zapečenim prilogom od mesa i kestena, pečenih krumpira i pirjanih listova kupusa.

Sastojci

  • Sastojci1 purica od 65 do 8 kg 2 klementineZa aromatični maslac250 g maslaca 75 g sušenih brusnica 2 vezice svježeg ružmarina 1 žlica suhe majčine dušice 1 šaka kadulje 1 prstohvat svježe naribanog indijskog oraščića 1 prstohvat papra

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve