Nadiyin nedjeljni ručak
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 4 veća krumpira, oguljena i krupnije narezana (oko 800 g)
- 50 g pročišćenog maslaca
- 1 žličica soli
- 2 žličice praška za pecivo
- Za pečeno pile
- 1 cijelo pile (oko 1,5 kg)
- 25 ml maslinovog ulja
- 2 žličice đumbira u prahu
- 2 žličice češnjaka u granulama
- 1 žličica soli
- 30 g svježeg korijandra
- 20 g pinjola
- ½ žličice soli
- 1 žličica korijandra u prahu
- 40 g krušnih mrvica
- 250 g piletine, narezane na kockice
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja
- 3 žlice ulja, za prženje
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- ½ žličice kurkume u prahu
- ½ žličice soli
- 450 g zelenih mahuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 štapić cimeta
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica pasirane rajčice
- 3 rajčice, grubo nasjeckane (oko 450 g)
- ½ žličice soli
- 1 žlica paste od tamarinda
- 300 ml kipuće vode
- 1 žlica kukuruznog škroba, otopljenog u 1 žlici hladne vode
Priprema
- 1. Narezan krumpir stavite u velik lonac hladne vode. Pojačajte plamen i pustite da 6 minuta vri.
- 2. Za to vrijeme pile prerežite duž hrpta, pa rastvorite. Prsa gurnite prema dolje i spljoštite ga.
- 3. Krumpire ocijedite pa vratite u lonac i poklopite. Nekoliko ih puta žestoko protresite da ih blago nagnječite.
- 4. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Pripremite veliki pleh u koji stane sav krumpir. Unutra stavite pročišćen maslac pa ga na 15 minuta ubacite u pećnicu, dok se maslac ne zadimi.
- 5. Drugi pleh treba biti dovoljno velik da u njega stane spljošteno pile. Pile premjestite na pleh pa mu ispod kože zarijte ruku da napravite džep. Džep proširite duž cijelog pileta.
- 6. U zdjeli pomiješajte ulje, đumbir, granule češnjaka i sol. Dobivenu smjesu rukama nanosite ispod kože pileta dok je ne potrošite. Smjesom obložite cijelu površinu pileta. Pile okrenite da se peče s kožom prema dolje i prekrijte aluminijskom folijom.
- 7. Krumpire posolite pa dodajte prašak za pecivo i dobro ih promiješajte u loncu. Iz pećnice izvadite pleh s vrućim pročišćenim maslacem i gore oprezno istresite krumpire. U dodiru s maslacem trebaju fino zacvrčati.
- 8. Pleh s piletom ubacite u pećnicu, a ispod njega pleh s krumpirima. Pecite ih istovremeno, oko 30 minuta.
- 9. U međuvremenu napravite okruglice od piletine i korijandra. U sjeckalici usitnjavajte svježi korijandar, pinjole, sol, korijandar u prahu, krušne mrvice, piletinu i jaje dok ih ne sjedinite u jednoliku smjesu.
- 10. U srednje velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte ulje. Smjesu od piletine i korijandra podijelite na 8 dijelova pa navlažite ruke i svaki oblikujte u glatku lopticu. Pržite ih 20 minuta uz povremeno miješanje da ravnomjerno porumene.
- 11. Nakon 30 minuta pečenja iz pećnice izvadite pile. Skinite foliju pa ga preokrenite s kožom prema gore da postane hrskava. Vratite ga u pećnicu. Krumpire na brzaka promiješajte pa ih još 20 minuta nastavite peći ispod pileta.
- 12. U tavi na jakom plamenu zagrijte ulje za mahune. Gore pirjajte češnjak dok blago ne porumeni pa dodajte kurkumu i sol te ubacite zelene mahune. Gotove su za doslovce 5 minuta.
- 13. U međuvremenu napravite umak. Manju tavu smjestite na umjeren do jak plamen. U tavu ulijte ulje pa gore bacite štapić cimeta i češnjak. Kad češnjak porumeni, dodajte pasiranu i sjeckane rajčice. Posolite ih i lagano krčkajte dok ih ne raskuhate.
- 14. U raskuhane rajčice dodajte pastu od tamarinda i vodu. Još ih 10 minuta lagano krčkajte dok se ne zgusnu pa izvadite štapić cimeta.
- 15. Umak pasirajte štapnim mikserom, ulijte škrob otopljen u vodi i još ga 5 minuta nastavite krčkati da prokuhate škrob i zgusnete umak.
- 16. Uz ručak poslužite nekoliko toplih jorkširskih pudinga. U zamrzivaču uvijek imam zalihu već pečenih jorkširskih pudinga koju naprosto zagrijem neposredno prije posluživanja. Nadam se da ćete uživati u mojoj osebujnoj inačici nedjeljne pečenke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa