Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj! 

Sastojci

  • 4 veća krumpira, oguljena i krupnije narezana (oko 800 g)
  • 50 g pročišćenog maslaca
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Za pečeno pile
  • 1 cijelo pile (oko 1,5 kg)
  • 25 ml maslinovog ulja
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 2 žličice češnjaka u granulama
  • 1 žličica soli
  • 30 g svježeg korijandra
  • 20 g pinjola
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica korijandra u prahu
  • 40 g krušnih mrvica
  • 250 g piletine, narezane na kockice
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja
  • 3 žlice ulja, za prženje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • ½ žličice kurkume u prahu
  • ½ žličice soli
  • 450 g zelenih mahuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 štapić cimeta
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 3 rajčice, grubo nasjeckane (oko 450 g)
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica paste od tamarinda
  • 300 ml kipuće vode
  • 1 žlica kukuruznog škroba, otopljenog u 1 žlici hladne vode

Priprema

  • 1. Narezan krumpir stavite u velik lonac hladne vode. Pojačajte plamen i pustite da 6 minuta vri.
  • 2. Za to vrijeme pile prerežite duž hrpta, pa rastvorite. Prsa gurnite prema dolje i spljoštite ga.
  • 3. Krumpire ocijedite pa vratite u lonac i poklopite. Nekoliko ih puta žestoko protresite da ih blago nagnječite.
  • 4. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Pripremite veliki pleh u koji stane sav krumpir. Unutra stavite pročišćen maslac pa ga na 15 minuta ubacite u pećnicu, dok se maslac ne zadimi.
  • 5. Drugi pleh treba biti dovoljno velik da u njega stane spljošteno pile. Pile premjestite na pleh pa mu ispod kože zarijte ruku da napravite džep. Džep proširite duž cijelog pileta.
  • 6. U zdjeli pomiješajte ulje, đumbir, granule češnjaka i sol. Dobivenu smjesu rukama nanosite ispod kože pileta dok je ne potrošite. Smjesom obložite cijelu površinu pileta. Pile okrenite da se peče s kožom prema dolje i prekrijte aluminijskom folijom.
  • 7. Krumpire posolite pa dodajte prašak za pecivo i dobro ih promiješajte u loncu. Iz pećnice izvadite pleh s vrućim pročišćenim maslacem i gore oprezno istresite krumpire. U dodiru s maslacem trebaju fino zacvrčati.
  • 8. Pleh s piletom ubacite u pećnicu, a ispod njega pleh s krumpirima. Pecite ih istovremeno, oko 30 minuta.
  • 9. U međuvremenu napravite okruglice od piletine i korijandra. U sjeckalici usitnjavajte svježi korijandar, pinjole, sol, korijandar u prahu, krušne mrvice, piletinu i jaje dok ih ne sjedinite u jednoliku smjesu.
  • 10. U srednje velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte ulje. Smjesu od piletine i korijandra podijelite na 8 dijelova pa navlažite ruke i svaki oblikujte u glatku lopticu. Pržite ih 20 minuta uz povremeno miješanje da ravnomjerno porumene.
  • 11. Nakon 30 minuta pečenja iz pećnice izvadite pile. Skinite foliju pa ga preokrenite s kožom prema gore da postane hrskava. Vratite ga u pećnicu. Krumpire na brzaka promiješajte pa ih još 20 minuta nastavite peći ispod pileta.
  • 12. U tavi na jakom plamenu zagrijte ulje za mahune. Gore pirjajte češnjak dok blago ne porumeni pa dodajte kurkumu i sol te ubacite zelene mahune. Gotove su za doslovce 5 minuta.
  • 13. U međuvremenu napravite umak. Manju tavu smjestite na umjeren do jak plamen. U tavu ulijte ulje pa gore bacite štapić cimeta i češnjak. Kad češnjak porumeni, dodajte pasiranu i sjeckane rajčice. Posolite ih i lagano krčkajte dok ih ne raskuhate.
  • 14. U raskuhane rajčice dodajte pastu od tamarinda i vodu. Još ih 10 minuta lagano krčkajte dok se ne zgusnu pa izvadite štapić cimeta.
  • 15. Umak pasirajte štapnim mikserom, ulijte škrob otopljen u vodi i još ga 5 minuta nastavite krčkati da prokuhate škrob i zgusnete umak.
  • 16. Uz ručak poslužite nekoliko toplih jorkširskih pudinga. U zamrzivaču uvijek imam zalihu već pečenih jorkširskih pudinga koju naprosto zagrijem neposredno prije posluživanja. Nadam se da ćete uživati u mojoj osebujnoj inačici nedjeljne pečenke.

Povezani recepti

Vidi sve