Nabujak od svježeg sira s mariniranim agrumima i karamel-umakom

Nabujak od svježeg sira s mariniranim agrumima i karamel-umakom

Opis

Priprema:

Nabujak od svježeg sira

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pomiješajte svježi sir, med, krumpirov škrob i žumanjak. Bjelanjak prvo istucite tako da dobijete snijeg, dodajte šećer i tucite u nemasnoj posudi dok ne dobijete čvrste vrhove. Smjesu od bjelanjaka umiješajte u smjesu od svježeg sira. Otopljenim maslacem namastite kalupe za nabujak. Maslac nanesite kistom prema gore. Kalupe pošećerite. Smjesu za nabujak stavite u vrećicu za ukrašavanje te je potom istisnite u kalupe. Palcem i kažiprstom prijeđite preko ruba kalupa tako da se smjesa može lijepo dignuti. Nabujak pecite oko 10 minuta dok se lijepo ne digne.

 

Ušećerena korica limuna

Vodu i šećer zakuhajte. Limun ogulite i narežite ga na tanke ravne trakice. U sirup dodajte koricu limuna. Ugasite vatru. Posudu poklopite plastičnom folijom i ostavite najmanje sat vremena dok se korica ne ušećeri.

 

Krokant

U tavi malo po malo karamelizirajte šećer. Miješajte drvenom kuhačom i dodajte bademe u listićima.

 

Marinirani agrumi

Ogulite preostale agrume i izrežite kriške. Iskoristite sok i umiješajte jednaku količinu šećera u prahu. U sok dodajte izrezane kriške.

         

Karamel-umak

U suhoj tavi malo po malo karamelizirajte šećer. U drugoj posudi zakuhajte vrhnje za šlag i malo po malo zalijevajte karamel. Kuhajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Začinite umak s malo soli. Ostavite umak da se ohladi.

                   

Posluživanje

Na tanjur stavite kalup za rezanje tijesta promjera 12 centimetara. Na tanjuru napravite krug od agruma i pospite s nešto ušećerene korice limuna. U sredinu stavite nabujak i poslužite s karamel-umakom.

 

Kritične točke

Pazite da karamel ne zagori; šećer dodajte malo po malo. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, inače će se nabujak ispuhati. Odmah poslužite.

Sastojci

Nabujak od svježeg sira

  • 200 g svježeg sira
  • 35 g meda
  • 4.5 g krumpirova škroba
  • 50 g žumanjka
  • 125 g bjelanjka
  • 60 g šećera

Ušećerena korica limuna

  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 limun
  • 1 limeta

Krokant

  • 100 g šećera
  • 100 g badema u listićima

Marinirani agrumi

  • 1 crveni grejp
  • 1 bijeli grejp
  • 1 naranča
  • šećer u prahu

Karamel-umak

  • 150 g šećera
  • 200 g vrhnja za šlag
  • sol

Dodatne potrepštine

  • Nož za guljenje
  • kalupi za nabujak
  • ribež

Povezani recepti