Nabujak od svježeg sira s mariniranim agrumima i karamel-umakom

Sastojci
- 200 g svježeg sira
- 35 g meda
- 4.5 g krumpirova škroba
- 50 g žumanjka
- 125 g bjelanjka
- 60 g šećera
- ušećerena korica limuna
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 1 limun
- 1 limeta
- 100 g šećera
- 100 g badema u listićima
- 1 crveni grejp
- 1 bijeli grejp
- 1 naranča
- šećer u prahu
- 150 g šećera
- 200 g vrhnja za šlag
- sol
- Dodatne potrepštine: nož za guljenje, kalupi za nabujak, ribež
Priprema
- 1. Nabujak od svježeg sira - Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pomiješajte svježi sir, med, krumpirov škrob i žumanjak. Bjelanjak prvo istucite tako da dobijete snijeg, dodajte šećer i tucite u nemasnoj posudi dok ne dobijete čvrste vrhove. Smjesu od bjelanjaka umiješajte u smjesu od svježeg sira. Otopljenim maslacem namastite kalupe za nabujak. Maslac nanesite kistom prema gore. Kalupe pošećerite. Smjesu za nabujak stavite u vrećicu za ukrašavanje te je potom istisnite u kalupe. Palcem i kažiprstom prijeđite preko ruba kalupa tako da se smjesa može lijepo dignuti. Nabujak pecite oko 10 minuta dok se lijepo ne digne.
- 2. Ušećerena korica limuna - Vodu i šećer zakuhajte. Limun ogulite i narežite ga na tanke ravne trakice. U sirup dodajte koricu limuna. Ugasite vatru. Posudu poklopite plastičnom folijom i ostavite najmanje sat vremena dok se korica ne ušećeri.
- 3. Krokant - U tavi malo po malo karamelizirajte šećer. Miješajte drvenom kuhačom i dodajte bademe u listićima.
- 4. Marinirani agrumi - Ogulite preostale agrume i izrežite kriške. Iskoristite sok i umiješajte jednaku količinu šećera u prahu. U sok dodajte izrezane kriške.
- 5. Karamel-umak - U suhoj tavi malo po malo karamelizirajte šećer. U drugoj posudi zakuhajte vrhnje za šlag i malo po malo zalijevajte karamel. Kuhajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Začinite umak s malo soli. Ostavite umak da se ohladi.
- 6. Posluživanje - Na tanjur stavite kalup za rezanje tijesta promjera 12 centimetara. Na tanjuru napravite krug od agruma i pospite s nešto ušećerene korice limuna. U sredinu stavite nabujak i poslužite s karamel-umakom.
- 7. Kritične točke - Pazite da karamel ne zagori; šećer dodajte malo po malo. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, inače će se nabujak ispuhati. Odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća