Nabujak od svježeg sira s mariniranim agrumima i karamel-umakom

Sastojci

  • 200 g svježeg sira
  • 35 g meda
  • 4.5 g krumpirova škroba
  • 50 g žumanjka
  • 125 g bjelanjka
  • 60 g šećera
  • ušećerena korica limuna
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 100 g šećera
  • 100 g badema u listićima
  • 1 crveni grejp
  • 1 bijeli grejp
  • 1 naranča
  • šećer u prahu
  • 150 g šećera
  • 200 g vrhnja za šlag
  • sol
  • Dodatne potrepštine: nož za guljenje, kalupi za nabujak, ribež

Priprema

  • 1. Nabujak od svježeg sira - Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pomiješajte svježi sir, med, krumpirov škrob i žumanjak. Bjelanjak prvo istucite tako da dobijete snijeg, dodajte šećer i tucite u nemasnoj posudi dok ne dobijete čvrste vrhove. Smjesu od bjelanjaka umiješajte u smjesu od svježeg sira. Otopljenim maslacem namastite kalupe za nabujak. Maslac nanesite kistom prema gore. Kalupe pošećerite. Smjesu za nabujak stavite u vrećicu za ukrašavanje te je potom istisnite u kalupe. Palcem i kažiprstom prijeđite preko ruba kalupa tako da se smjesa može lijepo dignuti. Nabujak pecite oko 10 minuta dok se lijepo ne digne.
  • 2. Ušećerena korica limuna - Vodu i šećer zakuhajte. Limun ogulite i narežite ga na tanke ravne trakice. U sirup dodajte koricu limuna. Ugasite vatru. Posudu poklopite plastičnom folijom i ostavite najmanje sat vremena dok se korica ne ušećeri.
  • 3. Krokant - U tavi malo po malo karamelizirajte šećer. Miješajte drvenom kuhačom i dodajte bademe u listićima.
  • 4. Marinirani agrumi - Ogulite preostale agrume i izrežite kriške. Iskoristite sok i umiješajte jednaku količinu šećera u prahu. U sok dodajte izrezane kriške.
  • 5. Karamel-umak - U suhoj tavi malo po malo karamelizirajte šećer. U drugoj posudi zakuhajte vrhnje za šlag i malo po malo zalijevajte karamel. Kuhajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Začinite umak s malo soli. Ostavite umak da se ohladi.
  • 6. Posluživanje - Na tanjur stavite kalup za rezanje tijesta promjera 12 centimetara. Na tanjuru napravite krug od agruma i pospite s nešto ušećerene korice limuna. U sredinu stavite nabujak i poslužite s karamel-umakom.
  • 7. Kritične točke - Pazite da karamel ne zagori; šećer dodajte malo po malo. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, inače će se nabujak ispuhati. Odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve