Opis

Postupak:

NABUJAK OD PARMEZANA

Pećnicu zagrijte na 220° C. Namastite četiri posudice za nabujke s rastopljenim maslacem i lagano pospite s dodatnim brašnom. U loncu na slaboj vatri miksajte brašno i mlijeko, dok ne postane glatko i skoro ne prokuha. Maknite s vatre. Dodajte parmezan reggiano i miješajte dok se sir ne rastopi i nastane glatka smjesa. Dodajte žumanjke, jedno po jedno, miješajući bez prestanka, dok se sve ne sjedini. Začinite.

Prebacite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.

Koristeći električni mikser, miksajte bjelanjke dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Uz pomoć metalne žlice, nježno umiješajte bjelanjke u hladnu smjesu, dok se ne sjedine. Smjesu raspodijelite u četiri pripremljene posude za nabujke. Pecite ih 20–25 minuta, dok se nabujak ne digne i postane zlatne boje. Poslužite odmah s poširanim kruškama i prelijte sirupom.

POŠIRANE KRUŠKE

Stavite kruške u srednje veliki lonac i prekrijte vinom. Dodajte šećer, cimet, klinčiće, anis i koricu limuna.

Dovedite do vrenja na jakoj vatri. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta – dok kruške ne omekšaju. Kruške izvadite i pustite da se ohlade. U čisti lonac procijedite sirup, ostalo bacite. Na srednje jakoj vatri  zagrijte sirup i kuhajte 10–15 minuta, dok se količina ne smanji na tri četvrtine i postane gusta glazura. Ostavite sa strane.

Sastojci

Sastojci:

  • 10 g maslaca, otopljenog, plus jedna žličica maslaca
  • 100 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g ribanog parmezana reggiano
  • 5 jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
  • 4 tvrdih krušaka, oguljenih, ali peteljka neka ostane na kruškama
  • 750 ml kvalitetnog crnog vina
  • 150 g sitnog šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 cijela klinčića
  • 1 anis
  • 1 limun, korica oguljena i sačuvana

Povezani recepti