Nabujak od parmezana s poširanim kruškama začinjen lambrusco vinom
Recept iz: Luca Ciano
Postupak:
NABUJAK OD PARMEZANA
Pećnicu zagrijte na 220° C. Namastite četiri posudice za nabujke s rastopljenim maslacem i lagano pospite s dodatnim brašnom. U loncu na slaboj vatri miksajte brašno i mlijeko, dok ne postane glatko i skoro ne prokuha. Maknite s vatre. Dodajte parmezan reggiano i miješajte dok se sir ne rastopi i nastane glatka smjesa. Dodajte žumanjke, jedno po jedno, miješajući bez prestanka, dok se sve ne sjedini. Začinite.
Prebacite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
Koristeći električni mikser, miksajte bjelanjke dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Uz pomoć metalne žlice, nježno umiješajte bjelanjke u hladnu smjesu, dok se ne sjedine. Smjesu raspodijelite u četiri pripremljene posude za nabujke. Pecite ih 20–25 minuta, dok se nabujak ne digne i postane zlatne boje. Poslužite odmah s poširanim kruškama i prelijte sirupom.
POŠIRANE KRUŠKE
Stavite kruške u srednje veliki lonac i prekrijte vinom. Dodajte šećer, cimet, klinčiće, anis i koricu limuna.
Dovedite do vrenja na jakoj vatri. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta – dok kruške ne omekšaju. Kruške izvadite i pustite da se ohlade. U čisti lonac procijedite sirup, ostalo bacite. Na srednje jakoj vatri zagrijte sirup i kuhajte 10–15 minuta, dok se količina ne smanji na tri četvrtine i postane gusta glazura. Ostavite sa strane.
Sastojci
- Sastojci:
- 10 g maslaca, otopljenog, plus jedna žličica maslaca
- 100 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
- 500 ml mlijeka
- 100 g ribanog parmezana reggiano
- 5 jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
- 4 tvrdih krušaka, oguljenih, ali peteljka neka ostane na kruškama
- 750 ml kvalitetnog crnog vina
- 150 g sitnog šećera
- 1 štapić cimeta
- 2 cijela klinčića
- 1 anis
- 1 limun, korica oguljena i sačuvana
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Panirani sendviči s mozzarellom i prosciuttom di Parma
Recepti Luca Ciano
Focaccia s maslinama bez glutena
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Luca Ciano
Crni rižoto s proseccom, kozicama i limetom
Recepti Luca Ciano
Tagliatelle s umakom od prosecca i dimljenog lososa