1. Kora: U posudi od miksera s nastavkom za tijesto, istucite maslac, šećer i sol na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i prozračni, dvije do tri minute. Umutite žumanjak dok smjesa ne postane glatka. Smanjite brzinu i umiješajte brašno. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak dok se ne stvrdne, 45 minuta do dva dana.
  2. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Neka se ohlađeno tijesto lagano zagrije na sobnoj temperaturi, oko 15 minuta. Na blago pobrašnjenoj površini izvaljajte tijesto na krug promjera 28 cm (ako tijesto pukne, spojite ga i ostavite da se zagrije još nekoliko minuta). Prebacite u kalup pomičnoga dna promjera 23 cm i dubine 2,5 cm. Rubove pritisnite i odrežite višak tijesta. Zamrznite dok ne bude čvrsto, oko 15 minuta. Stavite na posudu za pečenje, a tijesto prekrijte papirom za pečenje i napunite suhim grahom ili utezima za pite.
  3. Pecite dok tijesto ne postane suho na dnu, 30 do 35 minuta. Maknite papir i utege i nastavite peći do zlatne boje, pet do sedam minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Punjenje: U loncu srednje veličine pomiješajte žumanjke, 1/3 šećera, koricu i sok limuna i sol do glatke smjese. Dodajte maslac. Kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje, dok smjesa ne bude dovoljno gusta da se zadržava na kuhači, oko pet minuta. Procijedite kroz sitno sito u veliku zdjelu. Pokrijte površinu kreme prianjajućom folijom da se ne stvori kožica. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi i stisne, barem pola sata do dva dana.
  5. Istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok ne postanu pjenasti. Povećajte brzinu i postupno dodajte tri preostale žlice šećera; tucite sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna, pet do sedam minuta. Umutite 1/3 bjelanjaka u kremu da se olabavi. Polako umiješajte ostatak bjelanjaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu (nemojte previše miješati). Prebacite punjenje u koru od torte i zagladite vrh.
  6. Pecite dok ne nabubri i ne postane zlatne boje, 18 do 22 minute. Ostavite da se potpuno ohladi, oko pola sata. Pažljivo izvadite tortu iz prstena i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Sastojci

  • Kora:
  • 110 g maslaca, sobne temperature
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 1 veliki žumanjak
  • 135 g glatkog brašna, plus još za posipanje
  • Punjenje:
  • 4 velika jaja, odvojena
  • 70 g + 3 žlice šećera
  • 1 žličica naribane korice limuna, plus 1/3 šalica svježeg soka
  • prstohvat soli
  • 2 žlice maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve