Myrnini Sacher kolačići

Dodatno je potrebno: kalupi za muffine, maslac za mašćenje, sito, okrugli nazubljeni kalup promjera 8 cm, papir za pečenje, kalup za cvjetove, reljefni valjak

Priprema: 

Kolači Sacher

Rastopite maslac u tavi. Nasjeckajte čokoladu. Maknite tavu s maslacom s ploče i dodajte čokoladu i šećer u prahu. Razdijelite jaja i u mikseru istucite bjelanjak s polovicom šećera u čvrsti snijeg. Pjenasto istucite žumanjke s preostalim šećerom. Čokoladnu smjesu dodajte smjesi žumanjaka. Dobro promiješajte. Tomu dodajte čvrsto istučeni bjelanjak i brašno, pa dobro promiješajte.

Zagrijte pećnicu na oko 180ºC. Zamastite kalupe za muffine i u njih ulijte smjesu. Pecite kolačiće oko 30 minuta. Izvadite kolače iz kalupa i ostavite da se ohlade.

Vodoravno prerežite ohlađene kolače po pola i premažite ih marmeladom od marelice. Dvije polovice ponovno spojite.

Glazura

Zakuhajte vodu sa šećerom. Tomu dodajte čokoladu. Kuhajte glazuru dok ne postigne temperaturu od 110 °C, pa je procijedite kroz cjediljku. Jednu trećinu glazure izlijte na kuhinjsku ploču i tablirajte (paletnim nožem opreznorazmazujte glazuru) dok ne postane gušća i svjetlije boje. Ponovno je ulijte u lonac. Kolačiće stavite na rešetku i prelijte glazurom.

Tijesto od marcipana

Zamijesite marcipan s kakaom u prahu dok tijesto ne postane ujednačene smeđe boje. Izvaljajte marcipan na tanko i s pomoću okruglog kalupa za keksiće formirajte tijesto od marcipana. U marcipanu utisnite motiv s pomoću reljefnog valjka. Kolače Sacher položite na marcipansko tijesto.

Ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Prepržite listiće badema oko 8 minuta da poprime zlatnosmeđu boju. Neka se listići badema potom ohlade. Nasjeckajte marelicena ploške i položite ih na kolače Sacher. Po kolačima pospite listiće badema.

Čokoladni cvjetovi
Tabliranje čokolade

Rastopite čokoladu na pari i izlijte dvije trećine na mramornu ploču. Čokoladu razmazujte paletnim nožem dok se temperatura ne smanji na 26 ºC. Dodajte ohlađenu čokoladu preostaloj čokoladi i sve zajedno dobro pomiješajte hitrim pokretima. Ovdje pogledajte videoklip o tabliranju čokolade.

Razmažite čokoladu po papiru za pečenje. Netom prije negoli se čokolada stvrdnula, s pomoću kalupa za cvjetove utisnite cvijet. Po cvjetovima pospite šećer. Neka se čokoladni cvjetovi još malo stvrdnu. Na svaki kolač položite jedan čokoladni cvijet.

Sastojci

  • Kolači Sacher60 g omekšanog maslaca 60 g tamne čokolade 20 g šećera u prahu 3 jaja 80 g šećera 60 g brašna 150 g marmelade od mareliceGlazura80 ml vode 225 g šećera 190 g tamne čokoladeTijesto od marcipana100 g marcipana 1 velika žlica kakaa u prahuUkrašavanje75 g listića badema 6 polovica marelice iz konzerveČokoladni cvjetovi100 g tamne čokolade 1 velika žlica šećera

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve