Mrvljenac s kruškom i čokoladnim pekanskim orahom
Recept iz: Trish McKenzie
Stavite brašno, šećer, pekanski orah, prašak za pecivo i začine u multipraktik i izmiksajte da se prožmu. Dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne počne sličiti grubim krušnim mrvicama. Ostavite po strani 128 g smjese.
Pomiješajte zajedno kiselo vrhnje i sok limuna, a zatim dodajte u multipraktik skupa sa sodom bikarbonom i jajima te miksajte dok se ne prožmu. Polovicu tijesta za tortu stavite na dno namašćenog i podloženog okruglo lima od 23cm. Posipajte trećinu sačuvane smjese mrvica i polovicu čokoladnog čipsa i polovicu krušaka. Žlicom izvadite preostalo tijesto za kolač. Povrh stavite preostale kruške, čokoladni čips i preostalu smjesu mrvica.
Pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi 50 minuta. Smanjite temperaturu na 170°c i pecite, zaštićeno folijom ako previše posmeđi, još 30-40 minuta ili dok nije pečeno kad provjeravate. Ohladite 15 minuta u limu prije nego izvadite na pladanj. Poslužite toplo ili u potpunosti ohladite te spremite u vakumiranu posudu dok vam ne bude potrebno.
Sastojci
- 256 g brašna
- 128 g rafiniranog šećera
- 32 g pekanskih oraha
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 150g maslaca, narezanog
- 237 ml kiselog vrhnja
- Sok 1 limuna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 jaja
- 3 čvrste, zrele kruške, očišćene i narezane na komade od 1 cm
- 64 g Cadbury čipsa od mliječne čokolade