Mramorni kolač
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 215 g nesoljenog maslaca, omekšalog
- 375 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat morske soli
- 4 jaja, sobne temperature
- 170 g brašna
- ¾ žličice praška za pecivo
- 75 ml punomasnog mlijeka
- 35 g brašna
- 25 g kakao praha
- ¼ žličice praška za pecivo
- 25 ml punomasnog mlijeka
Priprema
- 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C.
- 2. Namastite lim za pečenje veličine 23 x 13 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- 3. Mutite maslac, šećer, vaniliju i sol dok ne postanu pahuljasti.
- 4. U drugoj zdjeli umutite jaja.
- 5. Polako ulijevajte jaja u mješavinu uz neprestano miješanje.
- 6. Odvojite 190 g mješavine za čokoladnu smjesu a ostatak ostavite za smjesu od vanilije.
- 7. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa u to umiješajte veći dio mješavine s maslacem i ulijte mlijeko.
- 8. Prosijte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa ih umiješajte u preostalu mješavinu s maslacem, uz dolijevanje mlijeka.
- 9. Sipajte smjesu s čokoladom i smjesu s vanilijom u zasebne vrećice i pa ih istisnite u pripremljeni lim tako da dobijete slojeve u obliku mramora. Možete isto i sa žlicom.
- 10. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 55-60 minuta. Kad štapić kojim ste proboli sredinu izađe čist, kolač je gotov.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća