Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 215 g nesoljenog maslaca, omekšalog
  • 375 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat morske soli
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 170 g brašna
  • ¾ žličice praška za pecivo
  • 75 ml punomasnog mlijeka
  • 35 g brašna
  • 25 g kakao praha
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 25 ml punomasnog mlijeka

Priprema

  • 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C.
  • 2. Namastite lim za pečenje veličine 23 x 13 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  • 3. Mutite maslac, šećer, vaniliju i sol dok ne postanu pahuljasti.
  • 4. U drugoj zdjeli umutite jaja.
  • 5. Polako ulijevajte jaja u mješavinu uz neprestano miješanje.
  • 6. Odvojite 190 g mješavine za čokoladnu smjesu a ostatak ostavite za smjesu od vanilije.
  • 7. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa u to umiješajte veći dio mješavine s maslacem i ulijte mlijeko.
  • 8. Prosijte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa ih umiješajte u preostalu mješavinu s maslacem, uz dolijevanje mlijeka.
  • 9. Sipajte smjesu s čokoladom i smjesu s vanilijom u zasebne vrećice i pa ih istisnite u pripremljeni lim tako da dobijete slojeve u obliku mramora. Možete isto i sa žlicom.
  • 10. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 55-60 minuta. Kad štapić kojim ste proboli sredinu izađe čist, kolač je gotov.

Povezani recepti

Vidi sve