Mozaični kolač sa sladoledom

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • ½ pakovanja margarina
  • čaša kristal-šećera
  • ½ čaše kakaa
  • paket keksa petit beurre
  • ½ čaše lješnjaka
  • ½ čaše oraha
  • kutija maraškog sladoleda od pistacije / bijelog

Priprema

  • 1. Margarin stavite u lonac srednje veličine i ostavite da se rastopi.
  • 2. Dok se margarin lagano topi, u njega dodajte kristal-šećer.
  • 3. Kad se margarin sasvim rastopi, dodajte i kakao i dobro promiješajte.
  • 4. U odvojenu tavu stavite orahe i lješnjake i pržite dok ne dobiju laganu boju.
  • 5. Kako biste ih lakše smrvili, kekse petit beurre stavite u vrećicu za zamrzavanje, stegnite je rukom i smrvite kekse tukući ih valjkom za tijesto. Pripazite da se ne pretvore u prah. Ako želite, možete ih i raskomadati rukama.
  • 6. Smrvljene kekse ubacite u mješavinu s kakaom i promiješajte. Dodajte i pržene orahe i lješnjake. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
  • 7. Na ravnu podlogu raširite kuhinjsku foliju i polijte s nekoliko kapi vode.
  • 8. Na foliju lagano stavite mlaku mješavinu i rukom je rasporedite u obliku kvadrata tako da ne bude pretanka. Kako vam se ruke ne bi lijepile dok to radite, lagano ih smočite.
  • 9. Maraški sladoled izvadite iz zamrzivača i odvojeno narežite dio od pistacije i dio s kajmakom.
  • 10. Brzim pokretima na mozaični kolač koji ste raširili poredajte kriške sladoleda s kajmakom, i to tako da od ruba ostavite dva prsta prostora.
  • 11. S pomoću folije savijte mozaični kolač preko sladoleda (tako da sladoled ostane unutar kolača) u obliku rolade. Dok to radite, pazite da kuhinjska folija ne ostane između slojeva kolača.
  • 12. Čvrsto smotajte foliju oko mozaičnog kolača i stavite ga u zamrzivač na najmanje šest sati prije nego što se sladoled rastopi.
  • 13. Zaleđeni mozaični kolač izvadite iz zamrzivača, narežite na kriške i poslužite. Ako želite, pri posluživanju ga možete ukrasiti prepolovljenim jagodama.

Povezani recepti

Vidi sve