Mozaični kolač sa sladoledom
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- ½ pakovanja margarina
- čaša kristal-šećera
- ½ čaše kakaa
- paket keksa petit beurre
- ½ čaše lješnjaka
- ½ čaše oraha
- kutija maraškog sladoleda od pistacije / bijelog
Priprema
- 1. Margarin stavite u lonac srednje veličine i ostavite da se rastopi.
- 2. Dok se margarin lagano topi, u njega dodajte kristal-šećer.
- 3. Kad se margarin sasvim rastopi, dodajte i kakao i dobro promiješajte.
- 4. U odvojenu tavu stavite orahe i lješnjake i pržite dok ne dobiju laganu boju.
- 5. Kako biste ih lakše smrvili, kekse petit beurre stavite u vrećicu za zamrzavanje, stegnite je rukom i smrvite kekse tukući ih valjkom za tijesto. Pripazite da se ne pretvore u prah. Ako želite, možete ih i raskomadati rukama.
- 6. Smrvljene kekse ubacite u mješavinu s kakaom i promiješajte. Dodajte i pržene orahe i lješnjake. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
- 7. Na ravnu podlogu raširite kuhinjsku foliju i polijte s nekoliko kapi vode.
- 8. Na foliju lagano stavite mlaku mješavinu i rukom je rasporedite u obliku kvadrata tako da ne bude pretanka. Kako vam se ruke ne bi lijepile dok to radite, lagano ih smočite.
- 9. Maraški sladoled izvadite iz zamrzivača i odvojeno narežite dio od pistacije i dio s kajmakom.
- 10. Brzim pokretima na mozaični kolač koji ste raširili poredajte kriške sladoleda s kajmakom, i to tako da od ruba ostavite dva prsta prostora.
- 11. S pomoću folije savijte mozaični kolač preko sladoleda (tako da sladoled ostane unutar kolača) u obliku rolade. Dok to radite, pazite da kuhinjska folija ne ostane između slojeva kolača.
- 12. Čvrsto smotajte foliju oko mozaičnog kolača i stavite ga u zamrzivač na najmanje šest sati prije nego što se sladoled rastopi.
- 13. Zaleđeni mozaični kolač izvadite iz zamrzivača, narežite na kriške i poslužite. Ako želite, pri posluživanju ga možete ukrasiti prepolovljenim jagodama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega