Mousse od kiselog mlijeka s želeom od rabarbare i jagodama
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavel Pavlov rođen je u Sofiji 21.12.1987. Odrastao je u Bankyji - lijepom gradu, poznatom po svojim prirodnim mineralnim izvorima. U srednjoj školi specijalizirao se za kuharstvo, a školovanje je nastavio na kulinarskoj akademiji u Sofiji. Tijekom svoje edukacije radio je u otmjenim restoranima poput Pirandella u Nizozemskoj te SolBara (1 Michelinova zvjezdica) u Kaliforniji. Od 2010. živi u Norveškoj, gdje nastavlja s usavršavanjem te pronalazi strast u slasticama. Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske. Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 600 g sirupa od rabarbare i jagoda
- 4 g želatine (listići)
- 4 svježe jagode
- 100 g svježeg mlijeka
- 280 g kiselog mlijeka
- 80 g šećera
- 85 g žutanjaka
- 13 g želatine (listići)
- 400 g tekućeg vrhnja životinjskog podrijetla
Priprema
- 1. Namočite želatinu u ledenu vodu dok ne omekša.
- 2. Ugrijte sirup od rabarbare i u njemu rastopite želatinu.
- 3. Dodajte svježe jagode i pasirajte.
- 4. Pretočite u staklene čaše i hladite dok se žele ne stisne.
- 5. Za mousse istucite vrhnje mikserom u šlag
- 6. Namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. U loncu pomiješajte svježe mlijeko, kiselo mlijeko i šećer te zagrijte na umjerenoj vatri.
- 7. Maknite mliječnu smjesu s vatre i umiješajte želatinu u nju.
- 8. Temperirajte žutanjke s dijelom vruće mliječne smjese, prebacite ih u posudu k preostaloj smjesi te vratite na vatru.
- 9. Kuhajte dok ne postigne temperaturu od 81 stupnja. Maknite s vatre, ohladite i umiješajte u istučeno vrhnje.
- 10. Rasporedite po želeu u čašama. Ohladite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha