Mousse od jagoda s mentom i čokoladnim biskvitom
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 250 g jagoda
- 60 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- malo naribane korice limuna
- pola vrećice želatine u prahu
- 2 žlice hladne vode
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 40 g kakaa
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 40 ml ulja
- 100 g jogurta
- 50 ml mlake vode
Priprema
- 1.Želatinu preliti s 2 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
- 2. Jagode narezati, dodati šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmiksati štapnim mikserom.
- 3. Na laganoj vatri rastopiti želatinu. Ne smije provriti! Pa umiksati u jagode.
- 4. Dodati tučeno vrhnje za šlag.
- 5. Kremu rasporediti u 4 čaše na prethodno zgotovljen biskvit i ukrasiti polovicama jagoda i listićem mente.
- 6. Prije serviranja ohladiti u hladnjaku 2h.
- 7. Prvo pomiješamo sve suhe sastojke. Dodajemo polako mokre sastojke i sve dobro izradimo mikserom. Naribamo čokoladu i pomiješamo špatulom (lopaticom). Papirom za pečenje obložimo kalup za biskvit. Prelijemo smjesu u kalup i pečemo u zagrijanoj pećnici na 170-180º C 30 min.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci