Mounirov Umm Ali (Mounirov puding od kruha sa sladoledom amlou)
Sastojci
- Puding od kruha
- 500 ml mlijeka
- 1 zvjezdasti anis
- maslac za premazivanje
- 3 kroasana
- 2 pogače s grožđicama
- 2 slatka peciva
- 50 g nezasoljenih brazilskih oraščića
- 50 g nezasoljenih pekan oraha
- 50 g oljuštenih nezasoljenih pistacija
- 50 g sušenih marelica
- 50 g sušenih smokvi
- 200 g šećera
- 50 g sirupa od nara
- 500 ml slatkog vrhnja
- cimet u prahu za posipanje
- Sladoled amlou
- 350 ml punomasnog mlijeka
- 100 g šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 15 g kukuruznog škroba
- 150 g amloua (pasta od badema meda i arganova ulja)
- Dodatno potrebno
- posuda za pečenje zapremnine 2 litre
- kuhinjski kist
- ledena voda
Priprema
- 1. Za pripremu pudinga od kruha zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U loncu zagrijte mlijeko sa zvjezdastim anisom i pustite ga 10 minuta na laganoj vatri. Posudu za pečenje namastite maslacem. Kroasane, pogače i slatka peciva natrgajte na veće komade i rasporedite po posudi za pečenje. Grubo nasjeckajte orašaste plodove. Grubo narežite sušene marelice i smokve. Orašaste plodove, suho voće i šećer pomiješajte i rasporedite po posudi za pečenje.
- 2. Izvadite anis iz mlijeka, a u mlijeko ulijte sirup od nara i prelijte preko sastojaka u posudi za pečenje. Slatko vrhnje također prelijte preko svega, kratko promiješajte žlicom i pecite puding oko 20 minuta u pećnici.
- 3. Nakon toga slijedi priprema sladoleda amlou. Zakuhajte 300 ml mlijeka i dodajte 30 g šećera. U zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob s 30 g šećera i tomu dodajte preostalih 50 ml mlijeka, neprestano miješajući. Tu smjesu zatim dodajte vrućem mlijeku i miješajući pustite da zavrije. Neka vrije minutu, tako da se zgusne. Lonac sa zgusnutim mlijekom stavite u ledenu vodu kako bi se što prije ohladilo.
- 4. Slatko vrhnje istucite s 40 grama šećera, dok ne postane gusto poput jogurta. Stavite ga u hladnjak. Amlou umiješajte u zgusnuto ohlađeno mlijeko. Zatim umiješajte istučeno slatko vrhnje.
- 5. Sladoled stavite u plastičnu posudu i u zamrzivač. Ako imate aparat za sladoled, smjesu ubacite u aparat i napravite sladoled.
- 6. Puding od kruha poslužite topao. Preko pudinga položite veliku žlicu sladoleda od amloua i posipajte cimetom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha