Mole de olla
Recept iz: Pati Jinich

Za pripremu
U veliku, tešku staklenu zdjelu ili posudu staviti meso, polovicu luka, češnja, lovorove listove, mentu i žlicu soli. Preliti s 2,3 l vode i prokuhati na srednje jakoj vatri. Obrati pjenu koja se pojavi na površini i smanjiti vatru na slabu, prekriti i ostaviti da se krčka sat vremena.
U međuvremenu, staviti čili papričice u zdjelu srednje veličine, preliti kipućom vodom i ostaviti da se natapaju 10 do 15 minuta. Staviti rajčice i meksičke rajčice u lim ispod rešetke u pećnici i peći dok ne postanu sasvim crne i mekane, nekih 10-ak minuta.
U malu tavu na srednjoj vatri stavite sjemenke sezama i ispecite ih uz redovito miješanje, 1 do 2 minute dok ne dobiju zlatnu boju. U blender stavite natopljene čili papričice zajedno s 59 ml tekućine u kojoj su se natapale papričice. Dodajte rajčice i meksičke rajčice te pečene sjemenke sezama i mutite dok se ne dobije glatka smjesa.
Skinite poklopac s lima, izvadite pečeni luk, mentu i češnjak te ulijte i smjesu za čili zajedno s mesom. Promiješajte, ponovno poklopite i pecite još pola sata
Otklopite. Podignite temperaturu na srednji stupanj, dodajte bundevu i kukuruz i pecite djelomično poklopljeno 15 minuta. Dodajte mahune i tikvice i pecite još 10 minuta, također djelomice pokriveno. Kušajte je li dovoljno slano i po potrebi posolite.
Poslužite u dubokim tanjurima. Pazite da svaki tanjur ima mesa, kukuruza, papričice, mahune i tikvice. Stavite luk, korijander i prepolovljene limete na stol kako bi si gosti mogli sami začiniti jelo.
Sastojci
- Sastojci
- 1,3 kg govedine od buta iz gulaša narezane na komade veličine 4-5 cm skupa s kostima
- 1/2 luka
- 3 lista lovora
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica košer ili grube morske soli, prema ukusu
- 2,4 l vode
- 1 velika grančica svježe mente ili oko 10-12 listova
- 3 sušene ancho čili papričice, očišćene i bez koštica
- 3 sušene pasilla čili papričice, očišćene i bez koštica
- 450 g rajčica (oko 4) zrele, po mogućnosti sorta roma
- 115 g meksičkih rajčica (1 ili 2 ovisno o veličini)
- 2 žlice sjemenki sezama, lagano tostiranih
- 2 chayote krastavca, oguljena i narezana na kockice (oko 380 g)
- 1 velika tikvica, narezana na kockice (oko 380 g)
- 340 g mahuna, očišćenog i narezanog na komade od 2,5 cm (oko 256 g)
- 3 klipa svježeg kukuruza, očišćenog i narezanog na trećine
- 32 g sitno sjeckanog luka, za ukrašavanje
- 32 g svježeg sjeckanog korijandera, za ukrašavanje
- 3 do 4 limete, raščetvorene, za ukrašavanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Enchilade s račićima u bogatom umaku od rajčica
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete