Mole de olla

Za pripremu

U veliku, tešku staklenu zdjelu ili posudu staviti meso, polovicu luka, češnja, lovorove listove, mentu i žlicu soli. Preliti s 2,3 l vode i prokuhati na srednje jakoj vatri. Obrati pjenu koja se pojavi na površini i smanjiti vatru na slabu, prekriti i ostaviti da se krčka sat vremena.

U međuvremenu, staviti čili papričice u zdjelu srednje veličine, preliti kipućom vodom i ostaviti da se natapaju 10 do 15 minuta. Staviti rajčice i meksičke rajčice u lim ispod rešetke u pećnici i peći dok ne postanu sasvim crne i mekane, nekih 10-ak minuta.

U malu tavu na srednjoj vatri stavite sjemenke sezama i ispecite ih uz redovito miješanje, 1 do 2 minute dok ne dobiju zlatnu boju. U blender stavite natopljene čili papričice zajedno s 59 ml tekućine u kojoj su se natapale papričice. Dodajte rajčice i meksičke rajčice te pečene sjemenke sezama i mutite dok se ne dobije glatka smjesa.

Skinite poklopac s lima, izvadite pečeni luk, mentu i češnjak te ulijte i smjesu za čili zajedno s mesom. Promiješajte, ponovno poklopite i pecite još pola sata

Otklopite. Podignite temperaturu na srednji stupanj, dodajte bundevu i kukuruz i pecite djelomično poklopljeno 15 minuta. Dodajte mahune i tikvice i pecite još 10 minuta, također djelomice pokriveno. Kušajte je li dovoljno slano i po potrebi posolite.

Poslužite u dubokim tanjurima. Pazite da svaki tanjur ima mesa, kukuruza, papričice, mahune i tikvice. Stavite luk, korijander i prepolovljene limete na stol kako bi si gosti mogli sami začiniti jelo.

Sastojci

  • Sastojci
  • 1,3 kg govedine od buta iz gulaša narezane na komade veličine 4-5 cm skupa s kostima
  • 1/2 luka
  • 3 lista lovora
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica košer ili grube morske soli, prema ukusu
  • 2,4 l vode
  • 1 velika grančica svježe mente ili oko 10-12 listova
  • 3 sušene ancho čili papričice, očišćene i bez koštica
  • 3 sušene pasilla čili papričice, očišćene i bez koštica
  • 450 g rajčica (oko 4) zrele, po mogućnosti sorta roma
  • 115 g meksičkih rajčica (1 ili 2 ovisno o veličini)
  • 2 žlice sjemenki sezama, lagano tostiranih
  • 2 chayote krastavca, oguljena i narezana na kockice (oko 380 g)
  • 1 velika tikvica, narezana na kockice (oko 380 g)
  • 340 g mahuna, očišćenog i narezanog na komade od 2,5 cm (oko 256 g)
  • 3 klipa svježeg kukuruza, očišćenog i narezanog na trećine
  • 32 g sitno sjeckanog luka, za ukrašavanje
  • 32 g svježeg sjeckanog korijandera, za ukrašavanje
  • 3 do 4 limete, raščetvorene, za ukrašavanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve