Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!

 

Sastojci

  • 1 žlica neslanog maslaca, rastopljenog
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 2 žličice instant-kave (prah ili granule)
  • 65 g mekšeg, svjetlijeg smeđeg šećera
  • 100 g tamne čokolade, sitno nasjeckane (ili čokoladnih gumbića)
  • 450 g samodizajućeg brašna, dodatno brašno za posipanje
  • ¼ žličice soli
  • 2 žlice kristalnog šećera
  • 100 g neslanog maslaca, rastopljenog, dodatni maslac za premazati kalup
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 2 srednje velika žumanjka jaja iz slobodnog uzgoja
  • 200 ml punomasnog mlijeka, dodatno mlijeko za premazati kolač
  • 2 žlice kipuće vode
  • 2 žličice instant-kave (prah)
  • 1 žlica neslanog maslaca, omekšanog
  • 2 žlice punomasnog kremastog sira
  • 125 g šećera u prahu, prosijanog

Priprema

  • 1. Rastopljen maslac, kakao u prahu, instant-kavu (prah ili granule), smeđi šećer i čokoladu sjedinite u nadjev. Odložite ga dok vam ne zatreba.
  • 2. Namastite okrugli kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 20 cm. Pećnicu zagrijte na 180 °C ili 160 °C s kruženjem zraka.
  • 3. U zdjeli na brzaka pomiješajte samodizajuće brašno, sol i šećer za tijesto.
  • 4. U zasebnoj zdjelici miješanjem sjedinite rastopljen maslac, pastu od vanilije, žumanjke i mlijeko.
  • 5. U suhim sastojcima za tijesto napravite udubinu pa unutra ulijte mokre sastojke. Dobro ih promiješajte slastičarskom lopaticom pa rukama umijesite u glatko tijesto.
  • 6. Blago pobrašnite radnu ploču i gore premjestite tijesto. Razvaljajte ga u pravokutnu koru veličine 30 x 25 cm.
  • 7. Cijelom površinom tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev. Nanesite ga skroz do rubova. Čvrsto uvijte tijesto, počevši od dulje stranice kore.
  • 8. Dobivenu roladu izrežite na 9 podjednakih dijelova. Polegnite ih da budu vidljivi ljupki zavijutci. Pužiće lagano pritisnite dlanom da tijesto slijepite s nadjevom i popunite preostale praznine. Premjestite ih u pripremljen kalup, sa zavijutkom prema gore.
  • 9. Pužiće premažite mlijekom pa pecite 30-35 minuta. Pečeni su kad porumene po vrhu i počnu se međusobno razdvajati.
  • 10. Ostavite ih u kalupu dok se potpuno ne ohlade. Tako će čvršće međusobno prianjati pa će se preljev zadržati na vrhu, umjesto da naprosto iscuri. Možete ih jesti i tople, ali će se u tom slučaju zgrudati preljev.
  • 11. Instant-kavu za preljev otopite u kipućoj vodi. Ostavite je da se nekoliko minuta ohladi pa unutra umiješajte maslac, kremasti sir i šećer u prahu. Nastavite ih miješati dok ne dobijete gust preljev od kave.
  • 12. Ohlađene pužiće izvadite iz kalupa, velikodušno prelijte po vrhu i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve