Mliječna krema s karameliziranim ananasom
Recept iz: John Gerdsen
John Gerdsenov šarolik život odlično se preslikava u njegove inovativne recepte. Isprobajte Gerdsenovu desertsku kombinaciju mliječne kreme i karameliziranog ananasa kako bi osjetili nevjerojatan spoj osvježavajućih okusa.
Sastojci
- Za mliječnu kremu
- 1 kg punomasnoga kiselog mlijeka
- 500 ml vrhnja
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije
- 200 ml sirupa od vanilije
- 4 stabljike metvice
- Za karamelizirani ananas
- 1 ananas
- 75 g šećera
- 1 štapić vanilije
- 2 žlice maslaca
- 2 stabljike ružmarina
- 300 ml tekućeg vrhnja
- 2 žlice aceta balsamica
Priprema
- Način pripreme:
- 1. Za mliječnu kremu ostavite kiselo mlijeko da se cijedi preko noći. Cjedilo stavite iznad posude. U cjedilo stavite kuhinjsku krpu i u nju izlijte mlijeko.
- 2. Rukom istucite vrhnje sa šećerom dok ne nastane polutekuća konzistencija. Dodajte prethodno pripremljen sirup od vanilije (skuhajte šećerni sirup sa sjemenkama vanilije i ohladite na sobnoj temperaturi) u mlazovima, nastavljajući s miješanjem. Na kraju dodajte naribanu unutrašnjost štapića vanilije.
- 3. Ogulite ananas tako da ga držite uspravno i uklonite crne mrlje s njega. Narežite ga na četiri komada i uklonite iz svakoga tvrdu unutrašnjost. Zatim ananas narežite na komade.
- 4. Komade ananasa stavite u posudu i pospite šećerom. Promiješajte. Listiće ružmarina narežite na sitno, a štapić vanilije na nekoliko komadića.
- 5. U tavi rastopite maslac na slaboj vatri. Dodajte komade ananasa i s vremena na vrijeme protresite dok se šećer ne karamelizira. Ananas prebacite u tanjur.
- 6. U istu tavu dodajte tekuće vrhnje. Dodajte komadiće vanilije i narezani ružmarin pa promiješajte. Dodajte aceto balsamico i ponovno promiješajte. Vratite ananas u tavu i ostavite da se krčka 5 minuta.
- 7. Izvadite komadiće vanilije i karamelizirani ananas prebacite u posudu. U drugoj posudi poslužite mliječnu kremu i ukrasite listovima metvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha