Mladi patlidžan s origanom i crvenim lukom

Mladi patlidžan s origanom i crvenim lukom

Opis

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 250°C/475F/plin 9.

Prerežite patlidžane napola po dužini, ali nemojte micati stabljike. To je samo estetsko pitanje, nema veze s okusom, ali udovoljite mi.

Obično maslinovo ulje ulijte u vrlo plitku posudu za pečenje, posipajte je sušenim origanom, složite patlidžane tako da je izrezana strana prema dolje i lagano ih utrljajte. Zatim ih okrenite tako da stoje izrezanom stranom prema gore i stavite posudu u zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Za to bi vrijeme trebali omekšati i postati smeđi. 

Čim patlidžane stavite u pećnicu, polumjesece od crvenog luka stavite u zdjelu i dodajte crni vinski ocat i sol.

Pečene patlidžane stavite na pladanj, a u luk s octom dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, zatim ribani ili stisnuti češnjak i na kraju hladnu vodu.

Prelijte to po toplim patlidžanima, a zatim po njima rukama ravnomjerno složite sjajni ružičasti luk. Ostavite sve da se hladi na sobnoj temperaturi oko pola sata prije jela. Prije posluživanja ukrasite svježim origanom ako ga imate.

Sastojci

Sastojci

  • 500 g mladog patlidžana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice suhog origana
  • 1 mali crveni luk
  • tanko izrezan u obliku polumjeseca
  • 3 žlice crnog vinskog octa
  • 1 žličica ljuskaste morske soli ili 1/2 žličice kuhinjske soli
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 oguljeni češanj češnjaka
  • 1 1/2 žlica hladne vode
  • nekoliko grančica svježeg origana (po želji)

Povezani recepti