Mladi patlidžan s origanom i crvenim lukom

Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

 

Sastojci

  • 500 g mladog patlidžana ž
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice suhog origana
  • 1 mali crveni luk tanko izrezan u obliku polumjeseca
  • 3 žlice crnog vinskog octa
  • 1 žličica ljuskaste morske soli ili 1/2 žličice kuhinjske soli
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 oguljeni češanj češnjaka
  • 1 1/2 žlica hladne vode ž
  • nekoliko grančica svježeg origana (po želji)

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 250°C/475F/plin 9.
  • 2. Prerežite patlidžane napola po dužini, ali nemojte micati stabljike. To je samo estetsko pitanje, nema veze s okusom, ali udovoljite mi.
  • 3. Obično maslinovo ulje ulijte u vrlo plitku posudu za pečenje, posipajte je sušenim origanom, složite patlidžane tako da je izrezana strana prema dolje i lagano ih utrljajte. Zatim ih okrenite tako da stoje izrezanom stranom prema gore i stavite posudu u zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Za to bi vrijeme trebali omekšati i postati smeđi. 
  • 4. Čim patlidžane stavite u pećnicu, polumjesece od crvenog luka stavite u zdjelu i dodajte crni vinski ocat i sol.
  • 5. Pečene patlidžane stavite na pladanj, a u luk s octom dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, zatim ribani ili stisnuti češnjak i na kraju hladnu vodu.
  • 6. Prelijte to po toplim patlidžanima, a zatim po njima rukama ravnomjerno složite sjajni ružičasti luk. Ostavite sve da se hladi na sobnoj temperaturi oko pola sata prije jela. Prije posluživanja ukrasite svježim origanom ako ga imate.

Povezani recepti

Vidi sve