Predgrijte pećnicu na 180°C. Osušite pile papirnim ubrusom i začinite solju i paprom. Zagrijte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri i položite pile, prsima nadolje. Pecite nekih 5 minuta, dok ne posmeđi, pa ga maknite i odložite.

Dodajte gljive, češnjak, chillije, đumbir, majčinu dušicu i koricu limuna. Kuhajte 4 minute, povremeno miješajući, dok sastojci ne omekšaju. Umiješajte miso pastu, novozelandski špinat ili nori i pileći temeljac. Vratite pile u posudu, prsima nagore, i pecite ga nepokrivenog 40–50 minuta, dok ne pozlati i skroz se ispeče.

Naspite rižu u sito i perite pod hladnom tekućom vodom. Dobro je ocijedite i stavite u lonac, zajedno s dodatnim norijem, kokosovim mlijekom i temeljcem. Dovedite do ključanja, a zatim poklopite i smanjite vatru na nisku temperaturu.

Kuhajte 10 minuta ili dok riža ne omekša i upije svu tekućinu. Maknite lonac s vatre i odložite na 20 minuta. Umiješajte korijander i poslužite s piletom.

Sastojci

  • 1,4 kg cijelog pileta
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 5 shiitake gljiva, razrezanih napola
  • 5 shimeji gljiva, razrezanih napola
  • 3 bukovače, razrezane napola
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mala crvena chillija, sitno nasjeckana
  • 1 cm komad đumbira, sitno nasjeckan
  • 5 grančica majčine dušice
  • fino naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica miso paste
  • 4 lista novozelandskog špinata (prikupljenog iz mora) ili nori alge (morska trava)
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 200 g jasmin riže
  • 2 nori lista, dodatno, natrgana
  • 125 ml kokosova mlijeka
  • 250 ml pilećeg temeljca, dodatno
  • 1 svežanj  korijandra, nasjeckan

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve