Mini trifle od naranče s ušećerenim mrkvama

Za ušećerene mrkve

 • 200 g mrkvi, oguljenih i narezanih na rezance
 • 150 g šećer u prahu

Za žele od naranče

 • 2 velike naranče
 • 2 listića želatine

Za snijeg od bjelanjka

 • 2 jaja, samo bjelanjak
 • 110 g šećera u prahu

Priprema

1. Za ušećerene mrkve: mrkve, šećer i 150 ml vode stavite u veliki lonac te na niski plamen. Povremeno miješajte da se šećer lakše rastopi, ostavite da zavrije, a potom da krčka oko 10 minuta da mrkve dobiju sjaj. Odmah nakon kuhanja procijedite nad zdjelom te mrkve i ocijeđeni sirup stavite sa strane.

2. Prepolovite naranče i oprezno ih ocijedite. Trebaju zadržati svoj oblik jer će poslužiti kao posudice za žele. Procijedite sok kroz cjedilo te stavite sa strane.

3. Žličicom očistite unutrašnjost polovica naranče dok ne dobijete samo tanki sloj kore bez ostataka kožice ploda naranče. Odrežite tanki sloj s dna svake od polovica da one mogu stajati uspravno.

4. Za žele: stavite želatinu u zdjelu hladne vode na 5 minuta. U međuvremenu pomiješajte sirup od mrkvi sa sokom od naranče, potom dobivenu smjesu stavite u lonac te lagano zagrijte dok ne postane toplo (ne vruće), ocijedite listiće želatine i umiješajte ih u tekućinu. Miješajte dok se ne rastope.

5. Oko polovica naranče stavite aluminijsku foliju da se ne prevrnu. Stavite ih na pladanj i u hladnjak zajedno sa smjesom za žele. Ulijte smjesu za žele u kalupe od kora naranče u hladnjaku da ne biste morali daleko nositi kalupe napunjene želeom.

6. U kore od naranče stavite i dio ušećerenih mrkvi. Ostavite da se stvrdne u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći.

7. Za snijeg od bjelanjka: neposredno prije posluživanja zagrijte pećnicu na 110/90 °C, vrući zrak/plin ¼. Prekrijte lim za pečenje šećerom te ga stavite u pećnicu na 10 minuta. Umutite bjelanjake te dodavajte vrući šećer žlicu po žlicu dok se sve ne poveže. Nastavite miješati pjenjačom dok se snijeg od bjelanjaka ne ohladi i dobije sjaj.

8. Stavite snijeg u vrećicu za ukrašavanje i odrežite vrh da dobijete otvor promjera 3 cm. Istisnite snijeg na vrh svakog želea. Plamenikom prijeđite po vrhu snijega dok lagano ne potamni. Ukrasite s nekoliko trakica ušećerene mrkve.

Sastojci

  Priprema

   Povezani recepti

   Vidi sve