Opis
Način pripreme:
1. Za tijesto zagrijte u loncu 375 ml vode. Dodajte maslac i posolite. Ostavite da smjesa zakipi.
2. Uspite u lonac brašno i miješajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete kuglu tijesta, koja se lako odljepljuje od stjenke. Maknite posudu s vatre i posipate naribanim sirom „Grana padano“. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
3. Spremite 1/3 tijesta sa strane za kapice od pitica. Preostalo tijesto podijelite na 8 dijelova. Od svake kuglice oblikujte piticu – dno i stjenke. Poredajte pitice po limu koji ima neljepljivi sloj.
4. Tijesto spremljeno sa strane podijelite na 8 dijelova. Razvaljajte svaki komad rukama i oblikujte kapice.
5. Podijelite cvjetaču na krošnjice. Složite ih u lim s neljepljivim slojem. Polijte ih rastopljenim maslacem sa soli i crnim paprom. Po cvjetači raširite kriške slanine. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Slaninu izvadite pet minuta ranije da ne izgori.
6. U posudi pomiješajte cvjetaču, sitno sjeckanu slaninu, češnjak i peršin. Podijelite punjenje u pitice. Povrh nadjeva stavite po jedan trokut topljenog sira. Stavite kapicu na svaku piticu i dobro pritisnite prstima rubove da se dobro zatvori. Namažite ih prethodno razmućenim jajetom. Možete ih posuti makovim zrnima, sezamom ili nigerom. Pecite pitice u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.
Sastojci
Za tijesto
- 400 g brašna
- 375 ml vode
- 100 g maslaca
- 50 g sira „Grana padano”
- 1 jaje
- soli po ukusu
Za nadjev
- 1 glavica cvjetače (oko 700 g)
- 100 g slanine narezane na trake
- 8 trokutastih topljenih sireva
- 3 režnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- 20 g maslaca
- soli i crnog papra po ukusu