Kada niste sigurni što slatko pripremiti, vrijeme je za Lucina mini čokoladna peciva!

Sastojci

  • Sastojci:
  • Mini čokoladna peciva (20 komada)
  • 450 g pekarsko brašno
  • 5 g askorbinske kiseline ili vitamina C
  • 50 g brašno od cjelovitog zrna
  • 20 g kakao u prahu od tamne čokolade
  • 7g suhog kvasca
  • 1 jaje sobne temperature
  • 40 g sitnog šećera
  • 30 g maslaca + 30 g
  • 250 ml vode
  • Šećer u prahu, za posipanje
  • Umak od čokolade
  • 100 g mliječne čokolade, sitno nasjeckane
  • 100 g svježeg vrhnja, vrućeg
  • Mascarpone pjenica
  • 250 g mascarpone sir
  • 80 g šećer u prahu
  • ½ mahune vanilije, sjemenke uklonjene
  • Kruške i vanilija
  • 1 William kruška (tvrda), oguljena, narezana na 12 kriški
  • 20 g maslaca
  • 20 g sitnog šećera
  • 80 ml brandyja

Priprema

  • Postupak:
  • Za čokoladna peciva, prvo u vodi rastopite kvasac, zatim pomiješajte jaje, a zatim brašno i šećer. Miksajte dvije minute i dodajte malo soli. Zatim, dodajte 30 g maslaca i miksajte pet minuta. Smjesa će biti ljepljiva. Ostavite da se diže 1½-2 sati, dok se količina ne udvostruči. 
  • Izvadite iz zdjele i napravite kuglice težine 40 grama (20 komada). Slažite ih na papir za pečenje uz dovoljan razmak između svake. Namastite prste i svaku mako pritisnite. Prekrijte ih i ostavite da se dižu još 1-1½ sati. 
  • Zatim zagrijte pećnicu na 175° C. Prije pečenja, peciva premažite po vrhu s polovinom maslaca i pecite ih 15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i premažite s preostalim maslacem. Dozvolite da se ohlade, zatim ih prerežite na pola.
  • Za umak od čokolade, u zdjelu stavite čokoladu, prelijte vrućim vrhnjem i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Ostavite sa strane.
  • Šećer u prahu pomiješajte s mascarpone sirom i ostavite sa strane.
  • Za kruške, u tavi zagrijte maslac dok ne poprimi smeđu boju, zatim dodajte kruške i vaniliju. Nakon dvije minute dodajte šećer i pecite dok se ne karameliziraju, zatim dodajte brandy. Dozvolite da alkohol ispari i kuhajte dok kruške ne omekšaju.
  • Za posluživanje, dodajte žlicu mascarpone pjenice na donju polovicu peciva, zatim dodajte kruške sa svojim sokovima, te prelijte čokoladnim umakom. Poklopite s drugom polovicom peciva i pospite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve