Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 300 g kupovnog lisnatog tijesta
  • 50 g šećera u prahu (za posipanje)
  • 3 žlice šećera
  • 300 g trešanja bez koštica
  • 1 štapić cimeta
  • 120 ml crnog vina
  • 100-120 ml vode
  • 2 žlice zlatnog sirupa
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • Prstohvat morske soli
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • Sjemenke iz jedne mahune vanilije
  • 50 g šećera u prahu, za zaslađivanje

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
  • 2. Kalupom izrežite lisnato tijesto u podjednake pogačice pa ih stavite na papir za pečenje u lim. Pospite ih šećerom u prahu i stavite u zagrijanu pećnicu na 15-20 minuta ili dok ne poprime tamno smeđu boju.
  • 3. Sipajte šećer u srednje zagrijanu tavu i pojačajte vatru. Kad se počne karamelizirati, povremeno protresite tavu dok šećer ne potamni. Dodajte trešnje i štapić cimeta pa ostavite da se krčka nekoliko minuta. Zatim ulijte crno vino i pustite da zakipi. Neka dobro ispari dok ne postane poput sirupa. Uklonite umak s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
  • 4. Pomiješajte vodu, zlatni sirup i kakao prah i pustite da zakipi. Zatim umiješajte tamnu čokoladu i maknite s vatre. Lagano miješajte dok ne dobijete bogat, taman i svilenkast umak. Malo posolite i kušajte.
  • 5. Umutite sve sastojke da se lagano zgusnu pa ih ostavite u hladnjaku dok vam ne budu potrebni.
  • 6. Izvadite pogačice iz pećnice i ostavite da se ohlade.
  • 7. Prije posluživanja ih izdubite za umak od trešanja. Stavite pola pogačice na pladanj i dodajte veliku žlicu crème chantillyja. Na to stavitu drugi dio i obilno prelijte sirupom od trešanja. Malo pokapajte čokoladnim umakom pa odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve