Mille feuille pogačice s čokoladom
Recept iz: Michel Albert Roux
Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga!
Sastojci
- 300 g kupovnog lisnatog tijesta
- 50 g šećera u prahu (za posipanje)
- 3 žlice šećera
- 300 g trešanja bez koštica
- 1 štapić cimeta
- 120 ml crnog vina
- 100-120 ml vode
- 2 žlice zlatnog sirupa
- 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 100 g tamne čokolade
- Prstohvat morske soli
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Sjemenke iz jedne mahune vanilije
- 50 g šećera u prahu, za zaslađivanje
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
- 2. Kalupom izrežite lisnato tijesto u podjednake pogačice pa ih stavite na papir za pečenje u lim. Pospite ih šećerom u prahu i stavite u zagrijanu pećnicu na 15-20 minuta ili dok ne poprime tamno smeđu boju.
- 3. Sipajte šećer u srednje zagrijanu tavu i pojačajte vatru. Kad se počne karamelizirati, povremeno protresite tavu dok šećer ne potamni. Dodajte trešnje i štapić cimeta pa ostavite da se krčka nekoliko minuta. Zatim ulijte crno vino i pustite da zakipi. Neka dobro ispari dok ne postane poput sirupa. Uklonite umak s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
- 4. Pomiješajte vodu, zlatni sirup i kakao prah i pustite da zakipi. Zatim umiješajte tamnu čokoladu i maknite s vatre. Lagano miješajte dok ne dobijete bogat, taman i svilenkast umak. Malo posolite i kušajte.
- 5. Umutite sve sastojke da se lagano zgusnu pa ih ostavite u hladnjaku dok vam ne budu potrebni.
- 6. Izvadite pogačice iz pećnice i ostavite da se ohlade.
- 7. Prije posluživanja ih izdubite za umak od trešanja. Stavite pola pogačice na pladanj i dodajte veliku žlicu crème chantillyja. Na to stavitu drugi dio i obilno prelijte sirupom od trešanja. Malo pokapajte čokoladnim umakom pa odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda