Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vode
  • Oguljena korica naranče i limuna (ne ribana) od 2-3 naranče i limuna+ sitno ribana korica 1 naranče i 1 limuna
  • sjemenke 1 mahune vanilije
  • 40 gr maslaca
  • 200 gr durum bijelog grisa
  • 220 gr rafiniranog šećera
  • 4 cijela jaja
  • 350 gr dobro ocijeđenog ricotta sira
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • 1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnajte okrugli ili četvrtasti lim za kolače promjera 20 cm.
  • 2. Stavite mlijeko i vodu u veliki lonac skupa s oguljenom korom citrusa, maslacem i sjemenkama vanilije. Kad počne lagano kipjeti, polako usipajte krupicu i stalno miješajte (kao kad pripremate palentu) i tako 2-3 minute dok smjesa ne bude gusta i glatka (nekoliko grudica je u redu, rastopit će se u smjesi). Premjestite u zdjelu, prekrijte i pustite da se ohladi. Jednom kad se ohladi, izvadite koricu citrusa.  
  • 3. Istucite jaja sa šećerom (možete električnim mikserom ako ga imate) dok smjesa ne bude bijela i prozračna.  Dodajte ricottu i dobro promiješajte. Dodajte tu smjesu u ohlađeni gris skupa s naribanom koricom i dobro promiješajte. Ulijte u pripremljeni lim i pecite 60 minuta. Površina će malo napuknuti i stvoriti karakterističan uzorak i malo će u sredini biti drhtav (poput torte od sira). Izvadite iz pećnice i pustite u limu da se sasvim ohladi.  Kako se hladi, malo će se spljoštiti. Posipajte šećerom u prahu i uživajte.
  • 4. Dobro se drži na sobnoj temperaturi nekoliko dana, (zapravo je još i bolji idući dan) a i u hladnjaku (iako će se tekstura nešto promijeniti). Može se i zamrznuti ako ga dobro zamotate.

Povezani recepti

Vidi sve