Migliaccio, napuljski kolač od grisa i ricotte
Recept iz: Silvia Colloca
Unaprijed zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnajte okrugli ili četvrtasti lim za kolače promjera 20 cm.
Stavite mlijeko i vodu u veliki lonac skupa s oguljenom korom citrusa, maslacem i sjemenkama vanilije. Kad počne lagano kipjeti, polako usipajte krupicu i stalno miješajte (kao kad pripremate palentu) i tako 2-3 minute dok smjesa ne bude gusta i glatka (nekoliko grudica je u redu, rastopit će se u smjesi). Premjestite u zdjelu, prekrijte i pustite da se ohladi. Jednom kad se ohladi, izvadite koricu citrusa.
Istucite jaja sa šećerom (možete električnim mikserom ako ga imate) dok smjesa ne bude bijela i prozračna. Dodajte ricottu i dobro promiješajte. Dodajte tu smjesu u ohlađeni gris skupa s naribanom koricom i dobro promiješajte. Ulijte u pripremljeni lim i pecite 60 minuta. Površina će malo napuknuti i stvoriti karakterističan uzorak i malo će u sredini biti drhtav (poput torte od sira). Izvadite iz pećnice i pustite u limu da se sasvim ohladi. Kako se hladi, malo će se spljoštiti. Posipajte šećerom u prahu i uživajte. Dobro se drži na sobnoj temperaturi nekoliko dana, (zapravo je još i bolji idući dan) a i u hladnjaku (iako će se tekstura nešto promijeniti). Može se i zamrznuti ako ga dobro zamotate.
Sastojci
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- Oguljena korica naranče i limuna (ne ribana) od 2-3 naranče i limuna+ sitno ribana korica 1 naranče i 1 limuna
- sjemenke 1 mahune vanilije
- 40 gr maslaca
- 200 gr durum bijelog grisa
- 220 gr rafiniranog šećera
- 4 cijela jaja
- 350 gr dobro ocijeđenog ricotta sira
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Spaghettini s ricotta mesnim okruglicama
Recepti Silvia Colloca
Rosine Zeppole
Recepti Silvia Colloca
Torta di Pane (torta od ostataka kruha) s čokoladom i trešnjama
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Silvia Colloca
Orecchiette s lišćem repe i pangrattatom
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina sa slanutkom i toskanskim zeljem
Recepti Silvia Colloca
Schiacciata na 2 načina
Recepti Silvia Colloca
Torta od mascarponea, jabuke I cimeta
Recepti Silvia Colloca
“Pizzette” od ustajalog kruha
Recepti Silvia Colloca
Miješana tjestenina s krumpirima, pancetom i provolom