Opis

Unaprijed zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnajte okrugli ili četvrtasti lim za kolače promjera 20 cm.

Stavite mlijeko i vodu u veliki lonac skupa s oguljenom korom citrusa, maslacem i sjemenkama vanilije. Kad počne lagano kipjeti, polako usipajte krupicu i stalno miješajte (kao kad pripremate palentu) i tako 2-3 minute dok smjesa ne bude gusta i glatka (nekoliko grudica je u redu, rastopit će se u smjesi). Premjestite u zdjelu, prekrijte i pustite da se ohladi. Jednom kad se ohladi, izvadite koricu citrusa.  

Istucite jaja sa šećerom (možete električnim mikserom ako ga imate) dok smjesa ne bude bijela i prozračna.  Dodajte ricottu i dobro promiješajte. Dodajte tu smjesu u ohlađeni gris skupa s naribanom koricom i dobro promiješajte. Ulijte u pripremljeni lim i pecite 60 minuta. Površina će malo napuknuti i stvoriti karakterističan uzorak i malo će u sredini biti drhtav (poput torte od sira). Izvadite iz pećnice i pustite u limu da se sasvim ohladi.  Kako se hladi, malo će se spljoštiti. Posipajte šećerom u prahu i uživajte. Dobro se drži na sobnoj temperaturi nekoliko dana, (zapravo je još i bolji idući dan) a i u hladnjaku (iako će se tekstura nešto promijeniti). Može se i zamrznuti ako ga dobro zamotate.

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vode
  • Oguljena korica naranče i limuna (ne ribana) od 2-3 naranče i limuna+ sitno ribana korica 1 naranče i 1 limuna
  • sjemenke 1 mahune vanilije
  • 40 gr maslaca
  • 200 gr durum bijelog grisa
  • 220 gr rafiniranog šećera
  • 4 cijela jaja
  • 350 gr dobro ocijeđenog ricotta sira
  • šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti