Micheline lasagne
Recept iz: Michela Chiappa
Postupak
1. Napravite umak bešamel, a ako pravite svježu tjesteninu, napravite osnovno tijesto s jajima te ga razvaljajte u duge trake, a potom narežite tako da stane u posudu za pečenje lazanja dimenzija 30 x 20 cm.
2. Veliku tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada se ugrije, smanjite vatru i pržite pancetu 2 do 3 minute, dok ne počne postajati hrskava.
3. Umiješajte luk, mrkvu i celer te pirjajte poklopljeno 10 minuta, dok ne omekša i postane staklast. U tavu dodajte češnjak i miješajte još 1 minutu.
4. U tavu dodajte junetinu i povremeno je promiješajte dok sva ne poprimi smećkastu boju. Ulijte vino i nastavite miješati 2 minute. Cilj je da alkohol ispari, a ostavi lijep okus vina.
5. Umiješajte koncentrat od rajčice i nasjeckane rajčice, a zatim dodajte 200 ml ključale vode. Umrvite kocku za juhu, dodajte lovorov list i sve promiješajte. Neka ragu krčka, poklopljen, 15 minuta. Maknite poklopac i nastavite krčkanje još 15 minuta. Posolite i popaprite (imajte na umu da je parmezan koji se stavlja u lazanje prilično slan).
6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
7. Ako rabite svježu tjesteninu, u velikom loncu zakuhajte slanu vodu i u njoj 2-3 min blanširajte listove tjestenine dok ne budu al dente. Izvadite ih na čist kuhinjski ubrus kako bi upio većinu tekućine. Podgrijte umak bešamel te ga po potrebi razrijedite s malo mlijeka.
8. Lazanje slažite tako da premažete tanak sloj umaka po dnu vatrostalne posude dimenzija 30 x 20 cm. Tako se tjestenina neće zalijepiti za dno i zagorjeti. Zatim stavite sloj tjestenine. Neka se trake tjestenine lagano preklapaju kako ne bi ostale pukotine, ali nemojte da se tjestenina prilijepi za stranice posude, iskrojite je po mjeri. Zatim stavite sloj umaka bešamel i sloj ragua. Nastavite istim redoslijedom dok ne dobijete 4 do 5 slojeva tjestenine, a završite umakom bešamel. (Nemojte u slojeve stavljati previše ragua ili bešamela; trebate dobiti tanke slojeve svega.)
9. Pospite parmezanom i pecite u pećnici 30 do 40 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju, a umak počne krčkati.
Sastojci
- Sastojci Tijesto za zelenu tjesteninu ili kupovni paket skuhanih listova lazanja 50 g dimljene pancete grubo nasjeckane 1 luk oguljen i sitno nasjeckan 1 mrkva oguljena i sitno nasjeckana 1 štapić celera sitno nasjeckan 1 češanj češnjaka oguljen i zdrobljen sitna sol i svježe mljeveni crni papar 500 g kvalitetnog mljevenog junećeg mesa 1⁄2 vinske čaše crnog vina 2 žlice koncentrata od rajčice 1 limenka od 400 g kvalitetnih sjeckanih rajčica 1 organska goveđa kocka za juhu 1 sušeni lovorov list 1 umak bešamel malo mlijeka po potrebi 75 g svježe naribanog sira parmezana i još malo za posluživanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom