Opis
Postupak
1. Za tijesto rastopite kvasac i šećer u 250 ml tople vode i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. (Voda bi se od kvasca trebala zapjeniti i tvoriti mjehuriće, no ne brinite se ako se to ne dogodi.)
2. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. S pomoću žlice umiješajte vodu s kvascem dok se ne počne praviti tijesto. Dodajte ulje i umijesite u glatko tijesto.
3. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobije elastičnu i glatku strukturu – to je i dobra vježba za ruke! Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Vratite tijesto u zdjelu i pokrijte čistom, vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite na toplom mjestu 30 minuta do 1 sat, dok se tijesto ne udvostruči. U međuvremenu zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu, 250 ˚C, stupanj 9 na plinskim pećnicama.
Sada pripremite nadjeve:
1. U procesoru usitnite rajčice s uljem, origanom, soli i kajenskim paprom. Pripremite nadjeve po izboru i namastite 4 lima za pečenje (oko 20 x 28 cm) s malo maslinova ulja.
2. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na 4 dijela veličine teniske loptice i oblikujte dok ne dobijete mekane lopte – pokrijte ih onom vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi stvorila korica. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku lopticu tijesta u pravokutnik dimenzija lima za pečenje. Tijesto bi trebalo biti dosta tanko – debljine kartona. Prebacite osnove za pizze na limove za pečenje.
3. Na sredinu svakog tijesta za pizzu stavite zaimaču umaka od rajčica i razmažite prema rubovima, ali ostavite 1 cm od ruba da se može napraviti korica. Pospite svaku pizzu ribanom mozzarellom i odabranim nadjevom.
4. Stavite u vruću pećnicu i pecite 7 do 10 minuta dok tijesto ne bude pečeno odozdo, a nadjev dobije zlaćanu boju. Ako tijesto nije jako hrskavo, stavite pizzu na dno pećnice još 3-5 min. Poslužite posuto s malo origana.
Tip:
Želite li doista lijepo, hrskavo tijesto, pecite pizzu na kamenu za pizzu. Prije toga ga zagrijte u pećnici 30 minuta. Razvaljajte tijesto u okrugli oblik i kada tijesto bude prave debljine, oprezno izvadite kamen iz pećnice (stavite rukavice!) te stavite tijesto za pizzu na kamen. Premažite pizzu rajčicom, mozzarellom i nadjevom po izboru (kao što je gore opisano). Pecite u pećnici 5 do 10 min.
Sastojci
Za tijesto
- 1 vrećica (7 g) suhog ili 30 g svježeg kvasca
- 2 žličice sitnog kristalnog šećera
- 500 g brašna tipa ‘00’ i još malo za posipanje
- 1 žličica sitne soli
- 2 žlice maslinova ulja i još malo za podmazivanje lima za pečenje
Za nadjev
- 1 limenku od 400 g kvalitetnih rajčica šljivara
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica sušenog origana i još malo za posluživanje
- 1 žličica sitne soli
- 1⁄2 žličice kajenskog papra
- 200 g svježe naribanog sira mozzarella
- i po vašem izboru od sljedećeg: luk (nasjeckan na tanke ploške i provaljan kroz maslinovo ulje i sol)
- ploške gljiva
- komadići šunke
- nasjeckane paprike
- masline
- pesto itd. Nemojte natrpati previše nadjeva na pizze
- držite se maksimalno tri vrste nadjeva