Michelina pizza

Postupak

1. Za tijesto rastopite kvasac i šećer u 250 ml tople vode i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. (Voda bi se od kvasca trebala zapjeniti i tvoriti mjehuriće, no ne brinite se ako se to ne dogodi.)

2. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. S pomoću žlice umiješajte vodu s kvascem dok se ne počne praviti tijesto. Dodajte ulje i umijesite u glatko tijesto.

3. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobije elastičnu i glatku strukturu – to je i dobra vježba za ruke! Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Vratite tijesto u zdjelu i pokrijte čistom, vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite na toplom mjestu 30 minuta do 1 sat, dok se tijesto ne udvostruči. U međuvremenu zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu, 250 ˚C, stupanj 9 na plinskim pećnicama.

Sada pripremite nadjeve:

1. U procesoru usitnite rajčice s uljem, origanom, soli i kajenskim paprom. Pripremite nadjeve po izboru i namastite 4 lima za pečenje (oko 20 x 28 cm) s malo maslinova ulja.

2. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na 4 dijela veličine teniske loptice i oblikujte dok ne dobijete mekane lopte – pokrijte ih onom vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi stvorila korica. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku lopticu tijesta u pravokutnik dimenzija lima za pečenje. Tijesto bi trebalo biti dosta tanko – debljine kartona. Prebacite osnove za pizze na limove za pečenje.

3. Na sredinu svakog tijesta za pizzu stavite zaimaču umaka od rajčica i razmažite prema rubovima, ali ostavite 1 cm od ruba da se može napraviti korica. Pospite svaku pizzu ribanom mozzarellom i odabranim nadjevom.

4. Stavite u vruću pećnicu i pecite 7 do 10 minuta dok tijesto ne bude pečeno odozdo, a nadjev dobije zlaćanu boju. Ako tijesto nije jako hrskavo, stavite pizzu na dno pećnice još 3-5 min. Poslužite posuto s malo origana.

Tip:

Želite li doista lijepo, hrskavo tijesto, pecite pizzu na kamenu za pizzu. Prije toga ga zagrijte u pećnici 30 minuta. Razvaljajte tijesto u okrugli oblik i kada tijesto bude prave debljine, oprezno izvadite kamen iz pećnice (stavite rukavice!) te stavite tijesto za pizzu na kamen. Premažite pizzu rajčicom, mozzarellom i nadjevom po izboru (kao što je gore opisano). Pecite u pećnici 5 do 10 min.

Sastojci

  • Za tijesto1 vrećica (7 g) suhog ili 30 g svježeg kvasca 2 žličice sitnog kristalnog šećera 500 g brašna tipa ‘00’ i još malo za posipanje 1 žličica sitne soli 2 žlice maslinova ulja i još malo za podmazivanje lima za pečenjeZa nadjev1 limenku od 400 g kvalitetnih rajčica šljivara 1 žlica maslinova ulja 1 žlica sušenog origana i još malo za posluživanje 1 žličica sitne soli 1⁄2 žličice kajenskog papra 200 g svježe naribanog sira mozzarella i po vašem izboru od sljedećeg: luk (nasjeckan na tanke ploške i provaljan kroz maslinovo ulje i sol) ploške gljiva komadići šunke nasjeckane paprike masline pesto itd. Nemojte natrpati previše nadjeva na pizze držite se maksimalno tri vrste nadjeva

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve