Michelina pizza
Recept iz: Michela Chiappa
![Michelina pizza](http://sire-media-foxhr.fichub.com/24k_hr/recipe-image/246908.640x640.jpg)
Postupak
1. Za tijesto rastopite kvasac i šećer u 250 ml tople vode i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. (Voda bi se od kvasca trebala zapjeniti i tvoriti mjehuriće, no ne brinite se ako se to ne dogodi.)
2. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. S pomoću žlice umiješajte vodu s kvascem dok se ne počne praviti tijesto. Dodajte ulje i umijesite u glatko tijesto.
3. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobije elastičnu i glatku strukturu – to je i dobra vježba za ruke! Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Vratite tijesto u zdjelu i pokrijte čistom, vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite na toplom mjestu 30 minuta do 1 sat, dok se tijesto ne udvostruči. U međuvremenu zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu, 250 ˚C, stupanj 9 na plinskim pećnicama.
Sada pripremite nadjeve:
1. U procesoru usitnite rajčice s uljem, origanom, soli i kajenskim paprom. Pripremite nadjeve po izboru i namastite 4 lima za pečenje (oko 20 x 28 cm) s malo maslinova ulja.
2. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na 4 dijela veličine teniske loptice i oblikujte dok ne dobijete mekane lopte – pokrijte ih onom vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi stvorila korica. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku lopticu tijesta u pravokutnik dimenzija lima za pečenje. Tijesto bi trebalo biti dosta tanko – debljine kartona. Prebacite osnove za pizze na limove za pečenje.
3. Na sredinu svakog tijesta za pizzu stavite zaimaču umaka od rajčica i razmažite prema rubovima, ali ostavite 1 cm od ruba da se može napraviti korica. Pospite svaku pizzu ribanom mozzarellom i odabranim nadjevom.
4. Stavite u vruću pećnicu i pecite 7 do 10 minuta dok tijesto ne bude pečeno odozdo, a nadjev dobije zlaćanu boju. Ako tijesto nije jako hrskavo, stavite pizzu na dno pećnice još 3-5 min. Poslužite posuto s malo origana.
Tip:
Želite li doista lijepo, hrskavo tijesto, pecite pizzu na kamenu za pizzu. Prije toga ga zagrijte u pećnici 30 minuta. Razvaljajte tijesto u okrugli oblik i kada tijesto bude prave debljine, oprezno izvadite kamen iz pećnice (stavite rukavice!) te stavite tijesto za pizzu na kamen. Premažite pizzu rajčicom, mozzarellom i nadjevom po izboru (kao što je gore opisano). Pecite u pećnici 5 do 10 min.
Sastojci
- Za tijesto1 vrećica (7 g) suhog ili 30 g svježeg kvasca 2 žličice sitnog kristalnog šećera 500 g brašna tipa ‘00’ i još malo za posipanje 1 žličica sitne soli 2 žlice maslinova ulja i još malo za podmazivanje lima za pečenjeZa nadjev1 limenku od 400 g kvalitetnih rajčica šljivara 1 žlica maslinova ulja 1 žlica sušenog origana i još malo za posluživanje 1 žličica sitne soli 1⁄2 žličice kajenskog papra 200 g svježe naribanog sira mozzarella i po vašem izboru od sljedećeg: luk (nasjeckan na tanke ploške i provaljan kroz maslinovo ulje i sol) ploške gljiva komadići šunke nasjeckane paprike masline pesto itd. Nemojte natrpati previše nadjeva na pizze držite se maksimalno tri vrste nadjeva
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom