Mezze Maniche tjestenina sa škampima i pršutom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Sastojci:
- 320 g mezze maniche tjestenine
- 10 velikih škampa, očišćenih
- 1 vezica mladog luka, narezanih na komade duge 2 cm
- 1 češanj češnjaka, zdrobljen
- 120 g ploški pršuta, narezanih na trakice od 1 cm
- 60 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 20 g maslaca
- Sol i papar
- Pjenica od krumpira i bosiljka
- 400 g desiree krumpira
- 125 g svježeg vrhnja
- 125 g prokuhane vruće vode
- 50 g maslaca, sobne temperature
- ⅓ vezice svježeg bosiljka
Priprema
- 1. U dovoljno posoljene vode skuhajte krumpire u kori. Ocijedite ih i sačuvajte 125 ml vode. U blender stavite 230 g kuhanih krumpira, 125 g kuhane vode, 50 g maslaca i bosilja, te miksajte dok ne postane glatko, začinite po ukusu. Propasirajte smjesu i prelijte u visoku posudu pod tlakom za izradu šlaga, stavite plinski nastavak, dobro protresite i ostavite sa strane dok vam ne zatreba.
- 2. Zakuhajte dovoljnu količinu posoljene vode. Dodajte tjesteninu i promiješajte, kuhajte po uputama na pakiranju. U veliku tavu za prženje stavite ulje i maslac, kada se zagrije, dodajte češnjak, mladi luk i pržite jednu minutu, zatim dodajte škampe i pržite još dvije minute, začinite. Zatim dodajte pršut i pržite još jednu minutu. Tjesteninu kuhanu al dente ocijedite i miješajte jednu minutu sa škampima i pršutom.
- 3. Poslužite u dubokim tanjurima za tjesteninu, posudu za šlag koju ste napunili pjenicom od krumpira i bosiljka dobro protresite i istisnite na vrh tjestenine.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache
Recepti Luca Ciano
Pjenica od mortadele i Buffalo Ricotte sira u kuhanom tijestu