Zagrijte lonac na srednjoj do jakoj vatri. Kad bude vruć, tostirajte guajillo čili papričice često ih preokrećući dok ne postanu sasvim smeđe i osjetite miris čilija, za što su potrebne oko 2 minute. Dodajte zelene rajčice i češnjak, prelijte vodom pa neka zakipi na jakoj vatri.  

Smanjite vatru na srednju jačinu i krčkajte dok rajčice ne budu sasvim kuhane, a boja im se ne promijeni od jarko zelene u maslinastu, a guajillos čili ne nabubri i opet pokupi vodu , oko 12 minuta. Maknite s vatre.

Pomoću žlice s prorezima prebacite zelene rajčice, češnjak i čili te oko 118 ml tekućine u kojoj su se kuhali u. Pustite da se malo ohladi, dodajte 1 žličicu soli i ispasirajte dok ne postane sasvim glatko. Ocijedite vodu iz lonca ili posude, isperite i posušite pa vratite na štednjak.  

Dodajte ulje pa ga zagrijte na srednjoj vatri. Kad postane vruće, dodajte  227 g nasjeckanog luka i pržite dok ne omekša i rubovi ne počnu smeđiti, oko 5 minuta. Dodajte pire od zelenih rajčica, prekrivajte pomalo jer će gusti umak prskati uokolo te lagano kuhajte 7-8 minuta, dok se umak ne zgusne i ne potamni.

U međuvremenu pomiješajte mljevenu puretinu s krušnim mrvicama, jajetom, preostalih 57 g luka, preostalom polovicom žličice soli i paprom. Sve dobro promiješajte.

Kad se pire od zelenih rajčica skuhao, umiješajte temeljac te sastružite dno i stjenke posude kako bi se pokupio sav umak zalijepljen za dno i stjenke posude.  

Postavite smjesu mljevene puretine i malu zdjelu vode uz lonac. Smočite ruke i počnite oblikovati puretinu u kuglice od  3-4 cm. Lagano spustite okruglice u umak kad ih oblikujete. Kad su sve mesne okruglice dodane u umak, dodajte grančice lobode ili korijandera te ostavite da se kuhaju na srednjoj vatri, nepokrivene 35 minuta. Poslužite.

Sastojci

  • 6 guajillo čili papričica, bez peteljke i sjemenki
  • 0,9 kg malih zelenih rajčica, bez ljuske i opranih
  • 3 češnja češnjaka, oguljenih
  • 1 i 1/2 žličica košer ili krupne morske soli, podijeljeno ili prema ukusu
  • 2 žlice repičinog ili suncokretovog ulja
  • 227 i 57 g sitno sjeckanog luka, podijeljeno
  • 0,9 g mljevenih purećih prsa
  • 118 g nezačinjenih krušnih mrvica
  • 1 veliko jaje, lagano istučeno
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 709 ml pilećeg temeljca
  • 2 svježe grančice lobode (ili u zamjenu 4 sušena lista), ili grančica korijandera

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve