Mesne okruglice u umaku Guajillo
Recept iz: Pati Jinich
Zagrijte lonac na srednjoj do jakoj vatri. Kad bude vruć, tostirajte guajillo čili papričice često ih preokrećući dok ne postanu sasvim smeđe i osjetite miris čilija, za što su potrebne oko 2 minute. Dodajte zelene rajčice i češnjak, prelijte vodom pa neka zakipi na jakoj vatri.
Smanjite vatru na srednju jačinu i krčkajte dok rajčice ne budu sasvim kuhane, a boja im se ne promijeni od jarko zelene u maslinastu, a guajillos čili ne nabubri i opet pokupi vodu , oko 12 minuta. Maknite s vatre.
Pomoću žlice s prorezima prebacite zelene rajčice, češnjak i čili te oko 118 ml tekućine u kojoj su se kuhali u. Pustite da se malo ohladi, dodajte 1 žličicu soli i ispasirajte dok ne postane sasvim glatko. Ocijedite vodu iz lonca ili posude, isperite i posušite pa vratite na štednjak.
Dodajte ulje pa ga zagrijte na srednjoj vatri. Kad postane vruće, dodajte 227 g nasjeckanog luka i pržite dok ne omekša i rubovi ne počnu smeđiti, oko 5 minuta. Dodajte pire od zelenih rajčica, prekrivajte pomalo jer će gusti umak prskati uokolo te lagano kuhajte 7-8 minuta, dok se umak ne zgusne i ne potamni.
U međuvremenu pomiješajte mljevenu puretinu s krušnim mrvicama, jajetom, preostalih 57 g luka, preostalom polovicom žličice soli i paprom. Sve dobro promiješajte.
Kad se pire od zelenih rajčica skuhao, umiješajte temeljac te sastružite dno i stjenke posude kako bi se pokupio sav umak zalijepljen za dno i stjenke posude.
Postavite smjesu mljevene puretine i malu zdjelu vode uz lonac. Smočite ruke i počnite oblikovati puretinu u kuglice od 3-4 cm. Lagano spustite okruglice u umak kad ih oblikujete. Kad su sve mesne okruglice dodane u umak, dodajte grančice lobode ili korijandera te ostavite da se kuhaju na srednjoj vatri, nepokrivene 35 minuta. Poslužite.
Sastojci
- 6 guajillo čili papričica, bez peteljke i sjemenki
- 0,9 kg malih zelenih rajčica, bez ljuske i opranih
- 3 češnja češnjaka, oguljenih
- 1 i 1/2 žličica košer ili krupne morske soli, podijeljeno ili prema ukusu
- 2 žlice repičinog ili suncokretovog ulja
- 227 i 57 g sitno sjeckanog luka, podijeljeno
- 0,9 g mljevenih purećih prsa
- 118 g nezačinjenih krušnih mrvica
- 1 veliko jaje, lagano istučeno
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 709 ml pilećeg temeljca
- 2 svježe grančice lobode (ili u zamjenu 4 sušena lista), ili grančica korijandera
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom