Mesne okruglice s umakom

Mesne okruglice s umakom

Opis


Priprema:

1. Za mesne okruglice sitno nasjeckajte peršin, luk i papričice te stavite u veliku zdjelu. Namočite kruh u mlijeku.

2. Stavite tri vrste mljevenog mesa u zdjelu sa sitno nasjeckanim namirnicama. Dodajte stisnuti češanj češnjaka s malo soli.

3. Dodajte jaje. Začinite solju i paprom. Pomiješajte mljeveno meso i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilator). Oblikujte 18 mesnih okruglica i složite ih na lim za pečenje. Pecite dok ne budu gotove, oko 12 minuta.

5. Za umak, nekoliko minuta namačite porcini gljive u Marsala vinu, zatim gljive osušite i nasjeckajte, a vino sačuvajte.

6. Narežite slaninu na kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Stavite slaninu u hladnu tavu. Uključite štednjak i popržite slaninu.

7. Kad slanina otpusti masnoću, dodajte maslac i sitno sjeckani luk i češnja. Pržiti dok ne požute.

8. Zatim pospite brašnom i nastavite pržiti. Ulijte pileći temeljac i postepeno dodajte mlijeko. Dodajte sitno nasjeckani timijan za bolji okus.

8. Dodajte porcini gljive, začinite solju i paprom, prelijte Marsala vinom i vrhnjem. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

9. Poslužite mesne okruglice s umakom. 

Sastojci

Sastojci

  • 400 g mljevene svinjske lopatice
  • 400 g mljevene teleće lopatice
  • 200 g mljevene svinjske potrbušine (ili slanine)
  • 1/2 svežnja peršina
  • 2 mlada luka
  • 2 pasterizirane ljute papričice (čili ili neka druga vrsta ljute papričice)
  • 2 kriške starog kruha
  • 50 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar po želji

Za umak

  • 100 g slanine
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 500 ml mlijeka
  • 150 ml tekućeg punomasnog vrhnja
  • 20 g sušenih porcini gljiva
  • 100 ml Marsala vina
  • 1/2 luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 grančice timijana
  • sol i papar po želji

Povezani recepti