Mesne okruglice s umakom
Recept iz: Lora i Stoyan

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Sastojci
- 400 g mljevene svinjske lopatice
- 400 g mljevene teleće lopatice
- 200 g mljevene svinjske potrbušine (ili slanine)
- 1/2 svežnja peršina
- 2 mlada luka
- 2 pasterizirane ljute papričice (čili ili neka druga vrsta ljute papričice)
- 2 kriške starog kruha
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar po želji
- Za umak
- 100 g slanine
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 250 ml pilećeg temeljca
- 500 ml mlijeka
- 150 ml tekućeg punomasnog vrhnja
- 20 g sušenih porcini gljiva
- 100 ml Marsala vina
- 1/2 luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 grančice timijana
- sol i papar po želji
Priprema
- 1. Za mesne okruglice sitno nasjeckajte peršin, luk i papričice te stavite u veliku zdjelu. Namočite kruh u mlijeku.
- 2. Stavite tri vrste mljevenog mesa u zdjelu sa sitno nasjeckanim namirnicama. Dodajte stisnuti češanj češnjaka s malo soli.
- 3. Dodajte jaje. Začinite solju i paprom. Pomiješajte mljeveno meso i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
- 4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilator). Oblikujte 18 mesnih okruglica i složite ih na lim za pečenje. Pecite dok ne budu gotove, oko 12 minuta.
- 5. Za umak, nekoliko minuta namačite porcini gljive u Marsala vinu, zatim gljive osušite i nasjeckajte, a vino sačuvajte.
- 6. Narežite slaninu na kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Stavite slaninu u hladnu tavu. Uključite štednjak i popržite slaninu.
- 7. Kad slanina otpusti masnoću, dodajte maslac i sitno sjeckani luk i češnja. Pržiti dok ne požute.
- 8. Zatim pospite brašnom i nastavite pržiti. Ulijte pileći temeljac i postepeno dodajte mlijeko. Dodajte sitno nasjeckani timijan za bolji okus.
- 9. Dodajte porcini gljive, začinite solju i paprom, prelijte Marsala vinom i vrhnjem. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
- 10. Poslužite mesne okruglice s umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère