Opis
Priprema:
1. Za mesne okruglice sitno nasjeckajte peršin, luk i papričice te stavite u veliku zdjelu. Namočite kruh u mlijeku.
2. Stavite tri vrste mljevenog mesa u zdjelu sa sitno nasjeckanim namirnicama. Dodajte stisnuti češanj češnjaka s malo soli.
3. Dodajte jaje. Začinite solju i paprom. Pomiješajte mljeveno meso i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilator). Oblikujte 18 mesnih okruglica i složite ih na lim za pečenje. Pecite dok ne budu gotove, oko 12 minuta.
5. Za umak, nekoliko minuta namačite porcini gljive u Marsala vinu, zatim gljive osušite i nasjeckajte, a vino sačuvajte.
6. Narežite slaninu na kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Stavite slaninu u hladnu tavu. Uključite štednjak i popržite slaninu.
7. Kad slanina otpusti masnoću, dodajte maslac i sitno sjeckani luk i češnja. Pržiti dok ne požute.
8. Zatim pospite brašnom i nastavite pržiti. Ulijte pileći temeljac i postepeno dodajte mlijeko. Dodajte sitno nasjeckani timijan za bolji okus.
8. Dodajte porcini gljive, začinite solju i paprom, prelijte Marsala vinom i vrhnjem. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
9. Poslužite mesne okruglice s umakom.
Sastojci
Sastojci
- 400 g mljevene svinjske lopatice
- 400 g mljevene teleće lopatice
- 200 g mljevene svinjske potrbušine (ili slanine)
- 1/2 svežnja peršina
- 2 mlada luka
- 2 pasterizirane ljute papričice (čili ili neka druga vrsta ljute papričice)
- 2 kriške starog kruha
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar po želji
Za umak
- 100 g slanine
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 250 ml pilećeg temeljca
- 500 ml mlijeka
- 150 ml tekućeg punomasnog vrhnja
- 20 g sušenih porcini gljiva
- 100 ml Marsala vina
- 1/2 luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 grančice timijana
- sol i papar po želji