Opis

POSTUPAK:

  1. Mljeveno meso: u veliku zdjelu sameljite i pomiješajte svinjetinu, pileća jetrica,, zabatak i slaninu.
  2. Nadjev: u zagrijanom ulju u tavi pržiti ljutiku dok se ne karamelizira. Ohlađeno dodati mljevenom mesu. Dodati konjak, kadulju, timijan, 2 žličice soli, ½ žličice papra. Možete dodati i pistaciju. Prekriti s prozirnom folijom i staviti u hladnjak.
  3. Kora: Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva sa stalkom u sredini. U većoj posudi pomiješati brašno i sol. U manjoj posudi otopite maslac, mast, ½ šalice vode – pustiti da provrije, skinite s vatre i prelijte preko brašna u zdjeli. Drvenom kuhačom miješajte dok ne dobijete masu tijesta. Tijesto nastavite mijesiti na tvrdoj podlozi posutoj s brašnom. Prepolovite tijesto na dva dijela. Jednu polovicu stavite sa strane, a drugu ponovno prepolovite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju da se ne suši. S tijestom morate brzo raditi jer se najbolji rezultati postižu dok se ne ohladi. Prvu polovicu tijesta razvaljajte između papira do debljine 6 mm. Kao podlogu koristite kalup za pečenje (promjer 25 cm). Stavite tijesto u kalup i dobro učvrstite po rubovima. Od jednog tijesta zapakiranog u foliju napravite trake kojima ćete popuniti stranice kalupa. Zalijepite s tijestom na dnu, potom premažite sve s razmućenim jajetom.
  1. U kalup, na tijesto, što ravnomjernije rasporedite nadjev. Malo stisnite da što bolje popuni praznine. Nakon toga od drugog tijesta zamotanog u foliju napravite „poklopac“ za pitu. Od ostataka tijesta možete izrezati ukrase (ornamente, listiće, cvjetove) kojima će se ukrasiti pita. Ukrase zalijepiti s razmućenim jajetom. Na kraju, na površini pite, s drškom drvene kuhače treba napraviti dvije rupe. Jednu u sredini pite a drugu pri donjem rubu. Staviti peći.
  2. Peći dok ne porumeni, to je otprilike 2 sata. Izvaditi iz pećnice i polako skinuti stranice kalupa. Cijelu pitu premazati s razmućenim jajetom i vratiti u pećnicu na još petnaestak minuta dok ne postane tamno zlatne boje. Izvaditi i ohladiti.
  3. Otopiti želatinu u dvije žlice vode. Nakon toga ju staviti u pileći temeljac i otopiti. Malim lijevkom usipajte tekućinu u one dvije rupe koje ste napravili na površini pite. Smjesa se ulijeva polako, sukcesivno, do ruba pa se malo pričeka da se razlije po porama. Ne smije curiti van. Ulijevati više puta dok se smjesa ne potroši. Temeljac će popuniti sve pore unutar pite, a kada se stisne pod utjecajem želatine, dobit će se kompaktna i ukusna šnita pite. Pitu dobro ohladiti (najbolje tijekom noći) a prije serviranja temperirati ju na sobnoj temperaturi.

Sastojci

Za pitu promjera 25 cm.

Mljeveno meso:

  • 230 g sitno narezane svinjetine
  • 170 g pilećih jetrica, opranih i osušenih
  • 170 g otkoštenog mesa pilećeg zabatka, bez kože
  • 170 g svinjske lopatice, bez kosti, sitno narezano

Nadjev:                     

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja     
  • 3  mljevene ljutike
  • 30 g slanine (čisto bijele, ne pancete)
  • 80 g pilećih jetrica
  • 230 g sitno narezanog otkoštenog pilećeg zabatka, bez kože
  • 230 g sitno narezane svinjetine
  • 2 žlice konjaka
  • 1 žlica svježe kadulje
  • 1 žlica svježeg timijana
  • ½  čajne žličice začina (kao što je Vegeta)
  • ½  čajne žličice korijandera
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
  • košer sol i svježe mljeveni papar
  • ½ šalice usitnjene pistacije

Korica od tople vode:

  • 3 i pol šalice brašna + manja količina brašna za posipanje
  • 1 i pol čajne žličice košer soli
  • 165 g maslaca
  • 170 g masti
  • 1 šalica brašna za dizana tijesta

Dodatak:                    

  • 7 g želatine
  • 1/3 do 1/2 šalice domaćeg pilećeg temeljca

Povezani recepti