Mesne okruglice u umaku od rajčice
Recept iz: Božana Katsarova
1. Narežite oguljenu ljutiku na polovice i postavite u lim s ljuskom prema gore. Na isti način stavite i glavicu žutog luka, lučice i glavicu češnjaka. Dodajte cherry rajčice i narezane kore od kriški kruha. Pospite solju, paprom, smeđim šećerom, uljem s tartufima i balzamičnim octom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
2. Za umak od rajčice dodajte u duboku posudu 3-4 žlice ulja i u njemu ispržite oguljene cijele češnjeve češnjaka i sitno narezan luk. Naribajte mrkvu, a papriku narežite na trakice. Prerežite i nekoliko cherry rajčica na polovice i povrće dodajte u posudu. Dodajte šećer i začine. Čim povrće omekša, dodajte rajčice i lovorov list. Ostavite umak da se krčka oko 15-20 minuta. Maknite lovorov list i pasirajte umak dok ne postane gladak.
3. Za mesne okruglice natrgajte sredinu kriški kruha u veliku posudu. Dodajte kiselo mlijeko i začine. Začinite s pola žličice soli, paprom, paprikom i metvicom. Pomiješajte i ostavite sa strane oko 5 minuta. Zatim dodajte mljeveno meso i žumanjak. Dobro promiješajte. Dodajte ocat od maline, senf i prstohvat crvene paprike, ljutu crvenu papriku, bijeli papar i metvicu. Rukama dobro umijesite smjesu. U tanjur isipajte malo brašna. Oblikujte okruglice od smjese od mesa i uvaljajte u brašno.
4. Ugrijte 2 prsta ulja u dubljoj posudi. Pržite okruglice, po 2 minute sa svake strane. Pržene okruglice stavite u posudu s pasiranim umakom od rajčice. okruglice zalijte umakom i kuhajte poklopljene na slaboj vatri oko 5-10 minuta.
5. U vrućem ulju od okruglica ispržite rotkvice s listovima oko 1 minute. Izvadite ih i začinite solju i bijelim paprom.
6. Za umak
od sira rastopite maslac na umjerenoj vatri i dodajte brašno. Snažno miješajte
oko 2-3 minute. Dodajte mlijeko neprestano miješajući. Dodajte senf i
promiješajte. Dodajte prethodno naribani sir. Miješajte dok se ne rastopi. Na
kraju začinite solju, paprom i indijskim oraščićem.
6. Nekoliko okruglica poslužite na umaku od rajčice. Između njih posložite pečeni luk, cherry rajčice i korice kruha. Istisnite i kuglice od umaka od sira. Pospite balkanskim pestom.
Sastojci
- Sastojci 3 glavice ljutike 1 glavica luka 3 lučice 1 glavica češnjaka 5 cherry rajčica sol i papar 1 žlica smeđeg šećera 1 žlica ulja s tartufima 1 žličica balzamičnog octa 3 kriške kruha koreZa umak od rajčice 1 glavica luka 1 mrkva ½ paprike 4 cherry rajčice 2 češnja češnjaka 1 lovorov list prstohvat smeđeg šećera prstohvat mljevenog kumina prstohvat mljevenog korijandra 400 g oguljenih rajčica iz konzerve ulje sol i paparZa ćufte300 g mljevenog mesa 3 kriške kruha sredina 100 g kiselog mlijeka ½ žličice soli ½ žličice papra ½ žličice crvene paprike 1 žličica suhe metvice 1 žumanjak 1 žličica senfa ½ žličice octa od maline ljuta crvena paprikaZa umak od sira50 g maslaca 1 žlica brašna 300 ml svježeg mlijeka 1 žličica senfa 100 g sira sol i papar prstohvat svježe naribanog indijskog oraščićaZa balkanski pesto 1 vezica peršina 50 ml ulja od bosiljka sol i paparZa ukras 8 baby rotkvica
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Božana Katsarova
Pileća juha s povrćem
Recepti Božana Katsarova
Pačji bataci, omotani u kadaif, čičoku i mrkve
Recepti Božana Katsarova
Keksići od sira i pečene marinirane paprike
Recepti Božana Katsarova
Krem-karamel
Recepti Božana Katsarova
Svinjeći đuveč
Recepti Božana Katsarova
Miš-maš
Recepti Božana Katsarova
Humus
Recepti Božana Katsarova
Pogače (Vafli)
Recepti Božana Katsarova
Zelena salata s palentom
Recepti Božana Katsarova
Buncek s umakom gravy