Opis
1. Narežite oguljenu ljutiku na polovice i postavite u lim s ljuskom prema gore. Na isti način stavite i glavicu žutog luka, lučice i glavicu češnjaka. Dodajte cherry rajčice i narezane kore od kriški kruha. Pospite solju, paprom, smeđim šećerom, uljem s tartufima i balzamičnim octom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
2. Za umak od rajčice dodajte u duboku posudu 3-4 žlice ulja i u njemu ispržite oguljene cijele češnjeve češnjaka i sitno narezan luk. Naribajte mrkvu, a papriku narežite na trakice. Prerežite i nekoliko cherry rajčica na polovice i povrće dodajte u posudu. Dodajte šećer i začine. Čim povrće omekša, dodajte rajčice i lovorov list. Ostavite umak da se krčka oko 15-20 minuta. Maknite lovorov list i pasirajte umak dok ne postane gladak.
3. Za mesne okruglice natrgajte sredinu kriški kruha u veliku posudu. Dodajte kiselo mlijeko i začine. Začinite s pola žličice soli, paprom, paprikom i metvicom. Pomiješajte i ostavite sa strane oko 5 minuta. Zatim dodajte mljeveno meso i žumanjak. Dobro promiješajte. Dodajte ocat od maline, senf i prstohvat crvene paprike, ljutu crvenu papriku, bijeli papar i metvicu. Rukama dobro umijesite smjesu. U tanjur isipajte malo brašna. Oblikujte okruglice od smjese od mesa i uvaljajte u brašno.
4. Ugrijte 2 prsta ulja u dubljoj posudi. Pržite okruglice, po 2 minute sa svake strane. Pržene okruglice stavite u posudu s pasiranim umakom od rajčice. okruglice zalijte umakom i kuhajte poklopljene na slaboj vatri oko 5-10 minuta.
5. U vrućem ulju od okruglica ispržite rotkvice s listovima oko 1 minute. Izvadite ih i začinite solju i bijelim paprom.
6. Za umak od sira rastopite maslac na umjerenoj vatri i dodajte brašno. Snažno miješajte oko 2-3 minute. Dodajte mlijeko neprestano miješajući. Dodajte senf i promiješajte. Dodajte prethodno naribani sir. Miješajte dok se ne rastopi. Na kraju začinite solju, paprom i indijskim oraščićem.
6. Nekoliko okruglica poslužite na umaku od rajčice. Između njih posložite pečeni luk, cherry rajčice i korice kruha. Istisnite i kuglice od umaka od sira. Pospite balkanskim pestom.
Sastojci
Sastojci
- 3 glavice ljutike
- 1 glavica luka
- 3 lučice
- 1 glavica češnjaka
- 5 cherry rajčica
- sol i papar
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica ulja s tartufima
- 1 žličica balzamičnog octa
- 3 kriške kruha
- kore
Za umak od rajčice
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- ½ paprike
- 4 cherry rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- prstohvat smeđeg šećera
- prstohvat mljevenog kumina
- prstohvat mljevenog korijandra
- 400 g oguljenih rajčica iz konzerve
- ulje
- sol i papar
Za ćufte
- 300 g mljevenog mesa
- 3 kriške kruha
- sredina
- 100 g kiselog mlijeka
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- ½ žličice crvene paprike
- 1 žličica suhe metvice
- 1 žumanjak
- 1 žličica senfa
- ½ žličice octa od maline
- ljuta crvena paprika
Za umak od sira
- 50 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 300 ml svježeg mlijeka
- 1 žličica senfa
- 100 g sira
- sol i papar
- prstohvat svježe naribanog indijskog oraščića
Za balkanski pesto
- 1 vezica peršina
- 50 ml ulja od bosiljka
- sol i papar
Za ukras
- 8 baby rotkvica