Mesne okruglice u umaku od rajčice

Mesne okruglice u umaku od rajčice

Opis

1. Narežite oguljenu ljutiku na polovice i postavite u lim s ljuskom prema gore. Na isti način stavite i glavicu žutog luka, lučice i glavicu češnjaka. Dodajte cherry rajčice i narezane kore od kriški kruha. Pospite solju, paprom, smeđim šećerom, uljem s tartufima i balzamičnim octom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

 

2. Za umak od rajčice dodajte u duboku posudu 3-4 žlice ulja i u njemu ispržite oguljene cijele češnjeve češnjaka i sitno narezan luk. Naribajte mrkvu, a papriku narežite na trakice. Prerežite i nekoliko cherry rajčica na polovice i povrće dodajte u posudu. Dodajte šećer i začine. Čim povrće omekša, dodajte rajčice i lovorov list. Ostavite umak da se krčka oko 15-20 minuta. Maknite lovorov list i pasirajte umak dok ne postane gladak.

 

3. Za mesne okruglice natrgajte sredinu kriški kruha u veliku posudu. Dodajte kiselo mlijeko i začine. Začinite s pola žličice soli, paprom, paprikom i metvicom. Pomiješajte i ostavite sa strane oko 5 minuta. Zatim dodajte mljeveno meso i žumanjak. Dobro promiješajte. Dodajte ocat od maline, senf i prstohvat crvene paprike, ljutu crvenu papriku, bijeli papar i metvicu. Rukama dobro umijesite smjesu. U tanjur isipajte malo brašna. Oblikujte okruglice od smjese od mesa i uvaljajte u brašno.

 

4. Ugrijte 2 prsta ulja u dubljoj posudi. Pržite okruglice, po 2 minute sa svake strane. Pržene okruglice stavite u posudu s pasiranim umakom od rajčice. okruglice zalijte umakom i kuhajte poklopljene na slaboj vatri oko 5-10 minuta.

 

5. U vrućem ulju od okruglica ispržite rotkvice s listovima oko 1 minute. Izvadite ih i začinite solju i bijelim paprom.

 

6. Za umak od sira rastopite maslac na umjerenoj vatri i dodajte brašno. Snažno miješajte oko 2-3 minute. Dodajte mlijeko neprestano miješajući. Dodajte senf i promiješajte. Dodajte prethodno naribani sir. Miješajte dok se ne rastopi. Na kraju začinite solju, paprom i indijskim oraščićem.

6. Nekoliko okruglica poslužite na umaku od rajčice. Između njih posložite pečeni luk, cherry rajčice i korice kruha. Istisnite i kuglice od umaka od sira. Pospite balkanskim pestom.

Sastojci

Sastojci

  • 3 glavice ljutike
  • 1 glavica luka
  • 3 lučice
  • 1 glavica češnjaka
  • 5 cherry rajčica
  • sol i papar
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica ulja s tartufima
  • 1 žličica balzamičnog octa
  • 3 kriške kruha
  • kore

Za umak od rajčice

  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • ½ paprike
  • 4 cherry rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • prstohvat smeđeg šećera
  • prstohvat mljevenog kumina
  • prstohvat mljevenog korijandra
  • 400 g oguljenih rajčica iz konzerve
  • ulje
  • sol i papar

Za ćufte

  • 300 g mljevenog mesa
  • 3 kriške kruha
  • sredina
  • 100 g kiselog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra
  • ½ žličice crvene paprike
  • 1 žličica suhe metvice
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica senfa
  • ½ žličice octa od maline
  • ljuta crvena paprika

Za umak od sira

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 300 ml svježeg mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 100 g sira
  • sol i papar
  • prstohvat svježe naribanog indijskog oraščića

Za balkanski pesto

  • 1 vezica peršina
  • 50 ml ulja od bosiljka
  • sol i papar

Za ukras

  • 8 baby rotkvica

Povezani recepti