Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • bjelanjci 4 jaja,
  • 225 g šećera u prahu,
  • 300 ml punomasnog vrhnja za šlag,
  • 200 g punomasnog grčkog jogurta,
  • 900 g borovnice i maline,
  • šećer u prahu (za posipanje).

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 120 stupnjeva.
  • 2. Tepsiju obložite s papirom za pečenje na kojem ćete olovkom označiti polja unutar kojih ćete raditi kolač.
  • 3. U zdjeli miksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Potom uz lagano miješanje dodajte šećer u prahu (malom žličicom). Ovakvim postupkom dobit ćete čvrsti i sjajni snijeg.
  • 4. Stavite bjelanjke u vrećicu za ukrašavanje koja će dolje imati okrugli otvor kojim je moguće raditi crtu debljine 1 cm. Krenite s izradom formacije kolača unutar nacrtanih okvira. Pazite da imate ravnomjeran pritisak na vrećicu s nadjevom i da nemate zraka koji bi mogao rezultirati prekidom ravnomjerne crte ili prskanjem smjese.
  • 5. Peći sat i pol do dva sata, sve dok se kolač ne bude više ljepljiv nego potpuno suh, tako da ga se lako može odvojiti od masnog papira.
  • 6. Smjestite kolač na tvrdu podlogu i stavite nadjev napravljen od šlaga i grčkog jogurta koji ste upravo pomiješali u kremastu smjesu (prvo napravite čvrsti šlag, potom dodajte jogurt).
  • 7. Na kremu dodajte bobičasto voće po želji i sve zasladite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve